親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次係我第1 次出帖~~~

我打算5月一家大細 去北海道玩, 順便睇下櫻花咁.

暫時PLAN 左8日7 夜

住宿:
DAY 1-2: 扎幌
DAY 3 : 美瑛
DAY 4-5 : 洞爺湖/ 登別
DAY 6-7 : 小樽 / 扎幌

唔知大家有無試過呢個月份去北海道呢? 不如交流下丫~

大宅

回覆:saula 的帖子

我舊年5月份去~~樓主不要以睇櫻花為主要行程,驚你失望!札榥xx神宮、小樽公園、小樽水天宫都有少許櫻花~~如果鍾意食蟹的話,一定要食..平靚正~~

saula  屋企人最大的目的都係食食食, 櫻花...我都係當BONUS咋~ THANKS!  發表於 13-2-22 13:48

公爵府

saula 發表於 13-2-22 13:07
試過四月底去,嗰年嗰個時候櫻花正盛,但櫻花嘅嘢講唔埋,睇得到當係bonus,冇亦唔好失望

至於食,北海道嘅海產豐富新鮮又平,如果中意食,真係唔會失望

大宅

我4月頭去應該咩花都無, 除左雪花~
5月你大機會好多

saula    發表於 13-2-23 12:33

大宅

引用:今次係我第1+次出帖~~~我打算5月一家大細++

原帖由 saula 於 13-02-22 發表
你好!我和老公打算八月帶一歳囡囡去北海道,但擔心日本北海道果邊仲有幅射,依家仲十五十六!

大宅

回覆 Renia 的帖子

我本來想去TOKYO 添... 但比朋友講2 講, 加上媽媽想泡溫泉, 所以先會去北海道...

我唔係醫生, 唔知果邊的福射係點, 但如果真係好擔心的話, 就不如轉地方LA, 免得自己嚇自己,

但, 係TW 的TRAVEL FORUM, 聽講有人帶左測福射的東西去,
佢地話北海道的指數仲低過佢自己屋企.... 但我無求証過.

大宅

好媽媽勳章

我都諗緊5月好無去北海道, 今日問旅行社又話咩價都未出... :;pppp:

saula  係AR, 我問左XX Holiday, 佢地都要3月先有價錢比我~  發表於 13-2-23 12:33
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離 (箴言 22:6)

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我PLAN緊6月尾去呀! 諗住玩8日:

札幌→富良野→美瑛→旭川→札幌

但係PACKAGE得4日3夜,煩緊其他日子住邊到好.....
.........................................

大宅

引用:我PLAN緊6月尾去呀!+諗住玩8日:札幌→富良

原帖由 lovestarry001 於 13-02-26 發表

6月尾去未必有花睇喎……你去富良野、美瑛、旭川,梗係响嗰頭住啦,我上年富良野住咗2日!

I like travel

大宅

回覆:5月去北海道

我都係5月中去北海道呀!

saula  你卜左機票未? 好似未有價錢喎~~  發表於 13-2-26 17:31

子爵府

原帖由 lovestarry001 於 13-02-26 發表

自己上網揾民宿,好多都好正咖

大宅

引用:回覆+Renia+的帖子 我本來想去TOKYO+添...

原帖由 saula 於 13-02-22 發表
回覆 Renia 的帖子

我本來想去TOKYO 添... 但比朋友講2 講, 加上媽媽想泡溫泉, 所以先會去北海道...
Background Radiation 其實邊到都有,搭飛機仲多!去日本最驚係食物,radiation source 入左身體先慘

大宅

man7099 發表於 13-2-26 18:16
自己上網揾民宿,好多都好正咖

我都打算係美瑛住民宿.... 有2 間都想去, 1516咁~

男爵府

請問,你係邊間訂 或 睇到呀 ?
我暫時上網 睇 Cx !

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 大眼珠 的帖子

我係東X 遊到問PACKAGE架, 6/28日前出發已經有PACKAGE架啦!

不過, 原來6月尾仲未有花睇呀, 咁又要諗下駛唔駛遲小小先再去啦....@@
.........................................

男爵府

引用:回覆+大眼珠+的帖子 我係東X+遊到問PACKAG

原帖由 lovestarry001 於 13-02-27 發表
回覆 大眼珠 的帖子

我係東X 遊到問PACKAGE架, 6/28日前出發已經有PACKAGE架啦!
thx

我都想睇櫻花

男爵府

引用:回覆+大眼珠+的帖子 我係東X+遊到問PACKAG

原帖由 lovestarry001 於 13-02-27 發表
回覆 大眼珠 的帖子

想四,五月尾前出發, 不過咩都未攪

大宅

如果係5月頭去的話, 札幌的円山公園係一個不錯既賞櫻地方! 不過睇唔睇到櫻花有時都係撞彩,好多時候一場雨過後d櫻花就零零落落。good luck!!

大宅

如果係5月頭去的話, 札幌的円山公園係一個不錯既賞櫻地方! 不過睇唔睇到櫻花有時都係撞彩,好多時候一場雨過後d櫻花就零零落落。good luck!!

大宅

北海道既帶子同海膽係勁鮮甜, 必食!! (諗起都流口水 )

首頁

尾頁

跳至