跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB病了

紀賢今日肚柯, 好在爹地放假,帶了他去睇醫生,有少少發燒,今日下午收到爹地電話後都無心機做野,擔心死我.
唉!最衰是我la, 昨日去bb用品展買左d baby food 比佢試下,點知食到佢唔舒服.
:cry:

男爵府

Re: BB病了

唔駛擔心, 冇事既, 不過我就真係唔建議啲人比BB食BB食品囉~ 我都係鍾意比BB食咗新鮮既嘢! 就算餬仔我都冇比我囡囡食, 我係用米磨粉再燉比佢食架~ 好香好好味架~ 始終唔會有化學同埋防腐劑嘛~ 又會健康啲呀~

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

如果佢仲痾的話,可以比剩粥水佢飲清腸胃 !

洋房

446948 寫道:
唔駛擔心, 冇事既, 不過我就真係唔建議?人比BB食BB食品囉~ 我都係鍾意比BB食?新鮮既?! 就算餬仔我都冇比我囡囡食, 我係用米磨粉再燉比佢食架~ 好香好好味架~ 始終唔會有化學同埋防腐劑嘛~ 又會健康?呀~

我都同意,新鮮既當然好好.你說將米磨粉,普通的blander得唔得哩!燉要落幾多水,燉幾久???不會淡而無味麼???

男爵府

我個囡上個月都肚痾, 一日痾4/5次, 最後回要入醫院住左2晚添 :-( bb肚痾, 一定要多飲水同埋飲電降質黎補充水份, 以防佢會脫水

複式洋房

紀賢8/8看完醫生後都沒有好轉, 在9號下午已痾了5次又發燒,我們致電診所,姑娘竟然話沒有問題,痾完就無事了,到他痾到7次時,我們再打去,原來醫生放了假,代診醫生叫我們去急証室,真氣死人.

我們立刻執拾用品到醫院,路上爹哋覺得肚痛和嘔吐,所以只有我和賓姐姐到醫院,我以為到私家醫院是不用等,可能是晚上的關係,只有一個醫生,我們等了大半小時,很怕紀賢會感染其他病人的病菌,等待的時間變得更慢長.幸好他常對人笑,同人玩, 沒有呆呆滯滯.

醫生話BB痾了甘多次很厲害,怕他脫水,要紀賢留院. 我們上到病房, 紀賢要吊鹽水,姑娘要在他腳仔上插針,叫我在房外等候,格著門我也聽到他淒厲的哭聲, 心很酸,比自己還痛,哭聲細了後,一位姑娘走出來叫另一位進去, 之後他又大哭了,我唸是第一針失敗了,要再拮. 很難過,令他受痛苦. :-( :-( :-( 姑娘抱他出來時,他一臉眼淚和驚慌.小小的身體旁邊掛著大大的鹽水袋, 醫生話他是腸胃炎,不過要等報告出來才知有沒有其他病菌. 原來醫院裡很多小孩也感染腸胃炎.

紀賢好像不記得腳上的痛楚,常要在床上轉身,又或是用另一隻腳去踢針位,令到針口流血,倒流在鹽水喉,我們要格開他的腳, 他一有動作就按着他, 晚上只得我一人可留下,很怕他哭過不停,因他晚上一定要跟賓姐姐的,我這個沒用的媽媽只有希望他乖乖,幸好他沒有哭鬧,最困難的是替他換片,一手抬高他腳仔,手臂格開他的腳,另一手替他清潔,左右交替,才能完成.

整晚看着他不敢睡,怕他整傷腳仔,怕他痾了便便,怕他冷親,就這樣我們在醫院過了幾天,今日(12)回家了,雖然便便還有點爛,但已好了好多了,.

各位媽咪, BB開始出牙仔常食手指,很易會食到不潔的東西, 大家小心呀.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔又係留醫時響醫院比個醫生吉左好多次,仲要無麻醉抽骨髓,吉響bb度,做媽媽既真係痛到入心入肺:-( ,不過好喇好喇,無事喇無事喇,紀賢好番架喇,願主祝福紀賢同埋每一個0603既bb。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

複式洋房

無麻醉抽骨髓? 甘恐怖 聽見都覺得心痛.
你仔仔做mud 要抽骨髓?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=695410&forum=148&start=20&viewmode=flat&order=1

感謝主,我個仔仔今日覆左診,無事喇!!

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

首頁

尾頁

跳至