嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...15

尾頁

別墅

Re: 有冇媽咪既bb大約係06年2月出世架,入黎傾下呀...

kateC,

我個囝係QE出世架 ! 呢度好多b都係QE仔. (HoManYu同 hoheima 個b都係)

你阿B呢 ?

你個b好叻, 識叫"媽媽爸爸" !

如果有奶癬, 記住勤啲抺同查cream就得. 千萬不要惹開.
我個囝2個月時出到成面都係, 結果要用濾固醇先得. 依家仲有濕疹, 真煩. :-(
KateC 寫道:
阿女上星期識得講"媽媽",我開心到抱住阿女又彈又跳
Dady都唔執輸即刻教阿女叫"爸爸" 點知阿女真係叫"爸爸爸爸..." 好開心呀

hoheima, 皓媽:
唔好意思呀, 撈亂左你地兩個tim, 唔好怪我呀, 我呢期好慒 ?-(
我唔係全職媽媽,但覺得你地好厲害,咁有心機幫bb做網頁&教佢地,我星期一至五放工都會take care 阿女,陪佢玩,而星期六、日就通常全日陪住阿女,需然係好攰,唔夠時間休息,但為左阿女,係完全值得既

阿女d咀角既奶癬擴充得好快,尋日買左隻Physiogel cream,開始幫阿女揸,快d好返就好喇

boolee_bea
我地bb同年同月同日生日喎,你阿B係邊間醫院出世架?

各位媽咪有冇用"杜曼"方法教bb閱讀? 我問始左第二日,希望可以keep到&希望幫到佢對呢方面既發展啦

別墅

Re: 有冇媽咪既bb大約係06年2月出世架,入黎傾下呀...

我都有打算打.

我問過啲有bb嘅朋友, 佢地叫我bb入學先打都未遲. 因而大部份原因都係小朋友玩時交义感染, 所以未入學無咁容易染到喎....

唔知有冇其他意見呢 ?
KateC 寫道:
係呢,大家有冇諗住同你地bb打"肺炎鏈球菌疫苗"?

或者打左呢隻疫苗既bb有咩反應呀?

大宅

boolee_tea 寫道:
我都有打算打.

我問過啲有bb嘅朋友, 佢地叫我bb入學先打都未遲. 因而大部份原因都係小朋友玩時交义感染, 所以未入學無咁容易染到喎....

唔知有冇其他意見呢 ?

係o架!如果bb小出街,其實都可以等到入學之前先打,因為好容易互相傳染。

大宅

我入院時,同姑娘講有冇二等房,佢Check完之後話有,咁我咪直接上二等房囉!我係26號朝早6:00am見紅入院既,初時一D都唔痛,跟住先慢慢開始痛,一直痛到第二朝6:00am,頂唔順叫姑娘,但係姑娘話仲差少少,但係可以叫阿姐幫我換定衫,點知預正交更,同埋我隔離床又咁o岩生得,佢巳經開左3度啦!我先仲係1度。結果等到7:00am先推落產房。冇錯係朝早7:00am,一直等到......下午5:04終於生左。Total痛左十個鐘呀!其實最後係3:00pm果時巳經打左無痛分娩針,我同姑娘講如果早D打,我咪唔洗痛咁奈囉!其實係產房時一路都聽到好多BB出世,其中一個應該就係你啦! :-(

大宅

Kate C, hoheima,
唔該晒你地呀!咁我都買支比皓皓先。
其實佢塊面o的紅點唔係好大範圍,少少一逹逹咁,但有時我搽「凡事林」又得喎!尋晚搽o左兩次「凡事林」,今日又好好多了,搞到我都唔知o個o的紅點係乜東東。

大宅

HoManYu,
原來你早過我入院的。
我係27號零晨5點幾入院的。
我o係屋企時已經穿水加見紅。
坐的士時開始肚痛。
咁我比你快生了。原來你o係我隔離房生緊。哈!
其實我上到二等房時聽到姑娘講話有個嗌得好厲害,要先推落產房,唔知係咪就係你呢!哈...哈!
原來你都有打無痛針呀!咁你而家有冇覺得有side effect呀?
同埋你o個陣時個傷口o的線溶得好唔好呀?
我個傷口o的線唔識溶,最後要去私家到拆線!

大宅

omchung14 寫道:
[quote]
我都有打算打.

唔知有冇其他意見呢 ?

係o架!如果bb小出街,其實都可以等到入學之前先打,因為好容易互相傳染。[/quote]
係呀, 我都諗住曦曦2歲先同佢打. 2歲後打1支過就ok 啦. 不過我有時都15/16, 因為始終依家d菌真係...

大宅

KateC,
Babydynamics 個web
[url=www.babydynamites.com ]click baby dynamics[/url]

大宅

打完支無痛針又冇乜side effect喎!之前個姑娘響我生完後都問我有冇唔舒服同埋如果再生會唔會考慮再打,我話一定會,仲話佢點解唔一早打添。我個傷口D線就冇問題,但係埋口時都埋得唔咪咁好,原本巳經好緊,點知可能我唔小心,後黎又痛番,要去睇私家醫生,醫生話有小小發炎,但係就話連針連得麻麻咁話囉!
HoManYu,
原來你早過我入院的。
我係27號零晨5點幾入院的。
我o係屋企時已經穿水加見紅。
坐的士時開始肚痛。
咁我比你快生了。原來你o係我隔離房生緊。哈!
其實我上到二等房時聽到姑娘講話有個嗌得好厲害,要先推落產房,唔知係咪就係你呢!哈...哈!
原來你都有打無痛針呀!咁你而家有冇覺得有side effect呀?
同埋你o個陣時個傷口o的線溶得好唔好呀?
我個傷口o的線唔識溶,最後要去私家到拆線!

別墅

可能bb皮膚乾燥引起敏感..
Kate C, hoheima,
唔該晒你地呀!咁我都買支比皓皓先。
其實佢塊面o的紅點唔係好大範圍,少少一逹逹咁,但有時我搽「凡事林」又得喎!尋晚搽o左兩次「凡事林」,今日又好好多了,搞到我都唔知o個o的紅點係乜東東。

別墅

omchung14, homanyu, hoheima,
你哋個b都係qe出世...我個都係,好多QE囝囡 !

別墅

hi! 各位我返

大宅

Gmajor,
welcome back 呀, 你依家係咪返番去老公屋企呀? 冇事ma?

大宅

omchung14, homanyu, hoheima,
你哋個b都係qe出世...我個都係,好多QE囝囡 !

你地之前係咪喺qe做產前檢查, 可能我地已經見過好多次

大宅

其實我原先都係報屯門醫院,係差唔多28週先決定去QE生。我響QE都係檢查左3次,之後醫生話可以去番健康院檢查喎!我住元朗嫁!

大宅

[quote]
Gmajor 寫道:
hi! 各位我返

大宅

hoheima,
我地應該冇見過面o剌!
因為我係o係L 座公務員o個邊產檢的。

大宅

HoManYu 寫道:
其實我原先都係報屯門醫院,係差唔多28週先決定去QE生。我響QE都係檢查左3次,之後醫生話可以去番健康院檢查喎!我住元朗嫁!

我o個陣時都問過醫生可唔可以去返屯門健康院到產檢,但佢話最好唔好喎!話o的資料要send過o黎需時。
點解講o的o野唔同o既??

你o個陣時係o係日間醫療中心定係L座做產檢呀?

大宅

Kate C, hoheima, boolee_tea,
我買o左o個支cream比皓皓了,個註冊藥劑師話皓皓o個o的係濕疹o黎,好大可能係o的口水引致。因皓皓成日搞到成面口水的。希望佢快o的冇晒o的粒粒啦!

大宅

hoheima 寫道:
KateC,
Babydynamics 個web
[url=www.babydynamites.com ]click baby dynamics[/url]

你係咪打算比仔仔參加佢搞o既playgroup呀?

首頁
23456...15

尾頁

跳至