親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家有沒有類似經驗?

伯爵府

畀面勳章

回覆:Kirin_Lui 的帖子

唔明。如果bb唔食咪比其他野佢食囉。唔一定食樽裝baby food架

大宅

回覆:一歲bb唔肯食玻璃樽裝baby food,怎麼辦?

咁佢平時食乜架?

只許周官放火 不許百姓點燈

男爵府

dogdogling 發表於 13-3-15 15:01
咁佢平時食乜架?
杰既粥.....

其實我想問有無人有帶野出外煲粥既經驗,有幾多野要帶...技巧如何??

thanks!

男爵府

好媽媽勳章

我試過帶一歲仔去旅行, 都有唸過煲粥, 但最後放棄左, 去到有乜食乜, 例如有d酒店早餐自助餐有白粥, 咁咪即場加d餸俾佢食, 蛋, 麵包, 水果又可以食, 當然奶要帶多d, 萬一真係搵唔到野啱佢食, 加多餐奶就ok.
如果你都係想煲, 可帶一個好d嘅保溫杯, 帶d米, 加大滾水, 真係可以將米焗成粥仔

Kirin_Lui  thanks!   發表於 13-3-15 17:04
Kirin_Lui  Thanks!  發表於 13-3-15 17:01

子爵府

我仔細個時在香港買定baby food試,在香港食。去旅行全部reject.好彩有足夠奶奶!

Kirin_Lui  阿b玩野?

睇黎真係要帶多幾餐奶.....just in case  發表於 13-3-15 17:03

大宅

其實你會去邊?
我自己都試過好幾次去旅行帶埋電飯煲仔去旅行煲粥俾小朋友食,不過只限去d hea 嘅地方如沙巴,曼谷,去食早餐前煲落粥,嘆完早餐d粥就搞掂,如果去日本就唔煲,因為日本食物口味同香港差唔多,而且行程緊密唔容許煲粥。
我會煲粥嘅trip必備小型電飯煲一個,打碎咗嘅米,瑞士軍刀仔一把(處理食物用)保暖壷。你亦可參考下我個blog有有關小朋友去旅行點預備食物:http://blog.yahoo.com/_2OJ3N52UAHNCRNKBMGM4ABFJ4I/articles/609922/category/bb都旅行

Kirin_Lui  多謝你既分享!   發表於 13-3-15 17:56
只許周官放火 不許百姓點燈

男爵府

dogdogling 發表於 13-3-15 17:45
其實你會去邊?
我自己都試過好幾次去旅行帶埋電飯煲仔去旅行煲粥俾小朋友食,不過只限去d hea 嘅地方如沙 ...
5日新加坡,剛剛睇過你個blog...資料好有用....謝謝!

另想問...用旅行奶樽係唔係只需要sterilize奶咀同個圈圈就ok??

子爵府

醒目開學勳章

妳可以用燜燒保暖壺焗粥食架! 好方便! 每晚瞓前將米+熱水放落壺, 第2朝就有開晒花既白粥食啦! 

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

平時你個小朋友冇食過餐廳酒樓既飯, 粥, 飽點? 帶一歲小朋友出門, 已經可以輕鬆d, 唔駛帶baby food 或者太多額外既奶.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

用保溫杯焗到白粥!
洗d米, 用hotel 水壺煲滾水, 放入保溫杯, 半個鐘到就係白粥喇~
當年同歲幾b去日本就係咁整比佢食, 我地食時, 咪加d餸比佢囉~
你可以係屋企試下整比佢食, 睇下bb 食唔食囉~~
去旅行已經多野帶....仲要帶飯煲.... 太辛苦喇~~~

首頁

尾頁

跳至