婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡第一次月經

想請各位媽咪,你們囡囡第一次的月經是幾多歲?
我囡囡只得十歲,但已經有第一次月經,是否太早了呢?會否阻礙她長高呢?
另外,她的月經已來了十天,但依然沒有停止的跡象,是否有點不正常?而且月經有些異味,需否看醫生?請各位比些意見,謝謝。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 囡囡第一次月經

若果月經來左10日應該係太長, 應該要比醫生睇下啦
[img][/img][img align=left

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我有個兒生女試過足足一個月,我家姐帶佢去看e生,e生話好多女仔初初都會係咁,冇問題喎.
不過如果有味,就要看e生好d.

大宅

好媽媽勳章

點解你咁問?你都係女人, 都有上過性教育堂, 點解問會否阻礙長高?
初經係會長D, 我都係咁(成十日), 我第一次嚟之後,隔咗大半年先嚟第二次!!!
至於有異味, 我覺得係人人都唔同, 可能你接受唔到佢陣味, 不過你唔放心可以同佢睇醫生, 不過一定要小心佢既反應, 細心解釋俾佢聽!!!始終佢都成10歲喇!!!會怕醜!!!

大宅

我個女女佢今日同個同學一齊坐bus..結果佢漏左好多...佢好驚..好彩佢個朋友係度..佢返黎話我知話佢漏左好多jelly既野..好似發生血案咁 -﹏-''
p.s. 仲有有冇人知道d女仔黎經咁多果時可以食返d乜保返呀?唔該哂 ]

洋房

我個女11歲今次都行經20幾日, 我也問過醫生, 她話不用擔心, 有些女仔初幾次來經都會有這樣的情形.

禁止訪問

子爵府

我以前第一次都來7天第二次三個月後10幾天, 我看了dr.吃了藥就一個月一次同5-7day.
alady 寫道:
我囡囡只得十歲,但已經有第一次月經,是否太早了呢?會否阻礙她長高呢?
另外,她的月經已來了十天,但依然沒有停止的跡象,是否有點不正常?而且月經有些異味,需否看醫生?請各位比些意見,謝謝。

洋房

accsu118 寫道:
我以前第一次都來7天第二次三個月後10幾天, 我看了dr.吃了藥就一個月一次同5-7day. [quote]
alady 寫道:
[/quote]

accsu118:

請問你是否要keep住食葯? 據我所知應該是賀爾蒙葯, 少女期就咁早食,會否不好呢? (請恕我無知!)

首頁

尾頁

跳至