烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

2018復活節勳章

整出來面和底好硬,有没有人知呀!我是用焗炉焗的,是否發過龍

伯爵府

回覆:整白面包變了法包?

太高温焗,調低d, 就算焗耐左都唔會咁硬

自煮有快樂

別墅

2018復活節勳章

唔該你,等下次再試

侯爵府

好媽媽勳章

引用:整出來面和底好硬,有没有人知呀!我是用焗

原帖由 faifaichunchun 於 13-03-26 發表
冇錯,太過溫入爐,如果想麵包軟綿,用170~180度焗18分鐘左右就夠,當然要睇埋你個包咩size啦。

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

水晶宮

faifaichunchun 發表於 13-3-26 21:22
白麵包呢個 term 幾空氾吓.....

你個做型都似小法包喎...焗出來變咗法包都好合理....無問題喎...

andyman  可能係法包樣的白麵包mouth:  發表於 13-3-27 18:31

別墅

2018復活節勳章

預熱是用了190度焗3O分中,焗出來成个石頭更,但內部ok軟,但第二曰食已經没有第一天好食.

大宅

我聽其他高手講, 預熱可以再熱d, 因為當你一開門放包入去時, 爐溫係會低左, 所以我會預熱250C 10分鐘, 放好包就160-180C 20分鐘, 頭十零分鐘之後, 睇下上色未, 差唔多的話, 就將入便同出便0既包掉轉位焗埋之後0既時間, 咁就又靚又軟, 不過主要都係要睇火咯

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

faifaichunchun 發表於 13-3-26 21:22
落太多手粉都會硬皮喎........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

別墅

2018復活節勳章

吓!可能我落手粉可能多得滯

別墅

2018復活節勳章

可能頭一次整面包,不懂"差"粉,一路都好痴手,下下要加手粉才"差"粉

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

faifaichunchun 發表於 13-3-27 21:16
可能頭一次整面包,不懂"差"粉,一路都好痴手,下下要加手粉才"差"粉
搓粉都落手粉,唔係掛, 一次唔好茖咁多,慢慢加水仲好啦,你用邊隻粉呀?
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

別墅

2018復活節勳章

我在烘焙店買,是高粉,日本制的,不知什么牌子.另外請問你,搓粉開頭好濕,沾手得好緊要成手都是,要每次接觸面团都要落手粉,所以落得好多囉,怎樣才搓得好D尼,我已少少水加上去.

翡翠宮

faifaichunchun 發表於 13-3-31 01:05
我在烘焙店買,是高粉,日本制的,不知什么牌子.另外請問你,搓粉開頭好濕,沾手得好緊要成手都是,要每次 ...
睇下日本人點搓呀:

首頁

尾頁

跳至