自由報料

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

貓狗褓姆

唔駛理佢地架, 我由亞仔出世開始到宜家10歲出門我都帶備少型藥箱去, 我老公同亞媽次次都話我痴線, 但有好多次去旅行都用得著, 宜家佢地冇野講啦!

別墅

回覆:我要呻... 比我呻啦~~~~

阿仔歲半同他去台灣我都有帶水及平安藥。仲有帶baby food、麵包、米、迷你電水煲、bb被及枕頭等等。搬屋咁。你照帶,唔在他們面前攞出黎。

大宅

唔洗理佢地:照配藥、照帶水!
我嘅生活只有兩樣野:返工、湊仔

大宅

小朋友咁細個最好唔好返大陸,可否叫你媽咪或親友代照顧幾日。

公爵府

唔好講bb 仔, 我幾十歲人返內地都會自己帶樽裝水..
大陸d 野..想起都怕怕..
藥就更加一定要帶.. (我又係唔返唔得果隻)
有咩事...都唔知點算,
妳自己袋d 藥啦, 唔駛俾妳奶奶知..
呢d 野駛鬼佢批准..

別墅

BK Milk勳章

引用:Quote:SW_Ball+發表於+13-3-27+11:13+係咪p

原帖由 wutungyu 於 13-03-27 發表
唔係嫁, 平時我地相處都OK嫁~~

係今次..
個女係自己嘅,佢睇吾過眼,刀無權話你,做d野保障个女,刀吾啱咩!!
我女歲半,刀未帶佢去拜山,吾係不孝,而係太細吾想去呢d.地方……
仲話去大6,我99叫我帶埋去,我刀拒絕牙,梗係小朋友安全最緊要la

大宅

回覆 wutungyu 的帖子

你奶奶就話者, 連你姑奶都係o甘?? 佢是否都在內地出生? 而且佢地成日都返大陸買野 (如食物之類), 並且無乜睇報紙, 唔知大陸有好多好多毒食物 ??? 我奶奶就係o甘架啦, 連食用油都返大陸買 , 好多好多年了, 仲有好多其他食物.... 佢好信大陸野, 佢覺得自己買的一定無問題 !! 你做法全完無問題架, 你唔好理佢地, 一定要帶水去, 唔好比佢地見到囉... 唔知你鄉下在哪, 之前有新聞話廣東省好幾個地方水源都污染了, 因工業用污水廢料沒處理好 就流入河流, 連帶好多好多問題 ,魚呀 , 食用水呀, 灌溉用既水呀.... bb 仲細, 一定要帶水 & 藥......

別墅

回覆:wutungyu 的帖子

我同個仔去星加坡呢個出名乾淨既地方都帶水啦!唔係怕咩,只不過各地水質都的唔同,帶咗安心的啫。

另外,我真係試過住酒店嘅第一晚個仔發燒呀!好彩有帶平安薬咋!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

算啦..

唔好同佢一般見識

男爵府

我女五歲,去英法德哩啲已發展國家都配定平安藥啦!何況大陸鄉村地方?咪玩啦!買個安心啫!

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

妳帶左唔話佢地知咪得囉

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我大女6歲半,每次外遊都仲一定帶平安藥同水,安全d好d,不用理其他人架,因為你先係媽媽,保護子女為先

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

講真,我第一次帶大仔返廣州,已經唔系鄉下地方啦,當時好似8個月啦,但都水土不服,輕微肚瀉,返到hk又無野喔…
第二次返上去,第一時間買左樽屈記蒸餾水,好大樽果d,1個星期都未飲曬d水。 今次又真係無屙… 第二次大概系14個月返去

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 有「營」勳章 BK Milk勳章

照帶, 洗鬼理佢地, 都話平安藥, 只係保平安...

水, 我都會帶, 有水喉又點, D水都會有唔同, 水肚不服, 邊個會可憐你...

男爵府

藥同水都要帶架,唔關啲水乾唔乾淨事,水土不服丫嘛,每個地方水質唔同,大人都可能唔適應,個小朋友係自己嘅,我哋要盡力保護佢哋!

子爵府

好媽媽勳章

回覆:wutungyu 的帖子

水同平安藥一定要帶,你照攞埋去,唔駛再同佢哋討論啦

大宅

又唔係叫妳99同姑9拎, 關佢地咩事呀.....:;pppp:
妳所準備的是絶對需要, 到時阿囡touch wood 水肚不服, 戔揾著自己嚟攪

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

準備左洗咩出聲,咩都自己攞返 個女自己既
咁細個b有咩事佢點算....

男爵府

陪月勳章 畀面勳章

SW_Ball 發表於 13-3-27 11:13
係咪po錯版但我支持你。平安藥同水都要帶!仲要返大陸

哈哈 我依家先知我Post 錯版~~ 可能真係太想呻啦~~

我初初以為 你意思係我應該Post係婆媳版

大宅

我嚟緊都要番
係咪一定唔可以飲大陸啲水啊?定係可以帶支水上去溝?

首頁
23456...9

尾頁

跳至