自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我覺得成件事系源於文化差異.

呢個活動既目的叫人送兔兔去山區, 俾當地人飼養, 好似養豬養牛一樣飼養再販賣, 正常不過. 我地作為香港人咁大反應系因為文化差異, 因為我地當兔仔系寵物.

當然我地養兔兔當寵物會對佢地有感情, 但系人地山區農民要靠動物買賣亦系可以理解. (西方國家都食兔肉, 法國更加系平常)

雖然覺得今次小母牛用復活節黎宣傳呢個活動系唔了解香港人當兔系寵物, 但系我唔明白點解D人系FB猛鬧小母牛要尊重生命, 你今日食個D雞鴨牛羊都系人工飼養. 0個D人食齋架?

水晶宮

回覆:為甚麼小母牛要送兔仔俾山區貧窮戶?

下次用埋中秋節宣傳

smallkan    發表於 13-3-27 23:23
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

環保接龍勳章

睇大陸小說,農民係鍾意養兔仔,
易養、繁殖快、有肉食、有毛保暖。
當食唔飽著唔暖就無寵物啦

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我覺得成件事系源於文化差異.呢個活動既目

原帖由 starry_night 於 13-03-27 發表
我覺得成件事系源於文化差異.

呢個活動既目的叫人送兔兔去山區, 俾當地人飼養, 好似養豬養牛一樣飼養再販 ...
小母牛唔係應該送番牛俾山區咩〜

simple is the best~

翡翠宮

畀面勳章

小母牛係咪叫人捐錢,等佢地係當地買兔仔俾農民飼養?係香港送過去,好似c架喎。

btw,如果養兔係當地係一個行業,又有乜問題呢?
日日是好日

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+starry_night+於+13-03-27+發

原帖由 fattyfat 於 13-03-27 發表
因為送牛成本一定貴過牛,牛生長又慢,但係雞鴨兔呢d小動物生長快,易養,繁殖快,最重要係成本平,可以幫多幾家貧窮戶

yumui61    發表於 13-3-28 00:23
biba2013    發表於 13-3-27 23:45

男爵府

fattyfat 發表於 13-3-27 23:13
系當地人眼中, 兔同牛羊系無分別. 都系用黎維持生計. 正如樓上jm話齋, 三餐溫飽都成問題既時候系唔會有寵物

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

d人搵嚟嘈

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+fattyfat+於+13-03-27+發表小

原帖由 健朗媽咪 於 13-03-27 發表
因為送牛成本一定貴過牛,牛生長又慢,但係雞鴨兔呢d小動物生長快,易養,繁殖快,最重要係成本平,可以幫 ...
但牛可以幫手耕田,兔可以幫手做d乜?幫人唔係送條魚俾人,而係教企地釣魚嘛,乜唔係咩〜

starry_night  個團體係教佢地繁殖兔仔再攞去賣,同養雞養鴨一樣。  發表於 13-3-27 23:35

禁止訪問

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

送雞會唔會好d。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

fb班人鬧到小母牛剛剛delete左個宣傳海報, 係唔係依家既文化系鬧得大聲就會贏?

翡翠宮

畀面勳章

fattyfat 發表於 13-3-27 23:23
但牛可以幫手耕田,兔可以幫手做d乜?幫人唔係送條魚俾人,而係教企地釣魚 ...

送乜其實要睇當地文化同需要,係回民地區,養豬就一定蝕硬。如果兔係當地有經濟價值,可以飼養兔係賣錢,兔仔繁殖快,回本快,相對黎講亦可以快脫貧。

山區好多地方其實不適宜耕種,土地貧脊,可能長年乾旱,養隻牛都不能耕田。
日日是好日

琥珀宮

引用:+本帖最後由+mother904+於+13-3-27+23:31+

原帖由 mother904 於 13-03-27 發表
哦,原來係貢〜

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

生得快,生左可以賣,賣完又生,生完又賣。

伯爵府

好媽媽勳章

燉兔肉係我成日都想試既料理之一。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

引用:睇大陸小說,農民係鍾意養兔仔,易養、繁殖

原帖由 onlam2005 於 13-03-27 發表
睇大陸小說,農民係鍾意養兔仔,
易養、繁殖快、有肉食、有毛保暖。
當食唔飽著唔暖就無寵物啦 ...
紅燒rabbit

珍珠宮

親子王國15週年勳章

兔毛好貴架.又好柔軟.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

首頁

尾頁

跳至