母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請賜教~ 全揼媽,無人幫,個半月,勁攰勁眼瞓,情緒好差!! 就嚟頂唔住~

伯爵府

引用:請賜教~+全揼媽,無人幫,個半月,勁攰勁眼

原帖由 lau502 於 13-03-31 發表
請賜教~ 全揼媽,無人幫,個半月,勁攰勁眼瞓,情緒好差!! 就嚟頂唔住~
初生係會攰啲,但係見到bb笑就好開心架啦,好快就甩難,加油呀!

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

大宅

陪月勳章

回覆:lau502 的帖子

當你諗下做所有野都係為bb好,就有動力架喇!記住,冇人可以令你唔開心! 只有你自己嘅想法會影響你嘅心情! 加油!

試下諗下有咩地方可偷到時間,我係屋企全埋身,返工就泵奶。準備返工前好大壓力,又要泵定奶。初時每朝6點起身泵奶,再餵bb先返工,半夜3、4點又要起身餵,返工一星期後因嚴重唔夠瞓,虛火上升,生飛滋牙肉痛到想死! 後來試下一邊泵一邊餵;又試下一路洗面化妝一路泵..... 現在可以4,5點餵bb,再瞓到7點起身一路洗面化妝一路泵。同埋bb大d食快咗! 現在全人奶差不多6個月喇! 有時同事話我犀利都係動力嚟架! 為咗快d放工返屋企做野都快手d!但每日揹奶泵冰種返工都好辛苦! 只要想起bb,咩都可笑住面對!

伯爵府

引用:當你諗下做所有野都係為bb好,就有動力架喇

原帖由 tanyaau 於 13-03-31 發表
當你諗下做所有野都係為bb好,就有動力架喇!記住,冇人可以令你唔開心! 只有你自己嘅想法會影響你嘅心情! ...
你好厲害呀、都打算BB出世後餵媽媽奶、都擔心會好辛苦頂唔順、睇到你咁寫真係有番晒信心

大宅

陪月勳章

回覆:OforOsaka 的帖子

生完頭十日最辛苦,因為未上奶。bb唔夠奶,又黃,日日去健康院,身邊d人係咁叫我補奶粉,但我一於堅持冇補過!記住俾bb啜多d就有奶架喇!

bb冇得揀!咩都係大人為佢安排,大人怕辛苦就俾d冇咁好嘅野bb食,你估bb有選擇權佢會揀咩?

大宅

陪月勳章

試下埋身,可慳番熱奶同洗奶樽時間,餵時又可順便恰下!我雖有奶奶幫,但佢勁煩,我阿媽都唔想見到佢,我都俾佢搞到抑鬱! 但最近諗通咗d,佢老人家幫我湊b都好辛苦架! 我應該感激佢至啱! 有時同C6講都冇用,果個係佢阿媽! 唯有係呢到或同同事嗔下!

侯爵府

講真,泵媽係辛苦過埋身媽,如果bb可以練番埋身梗係埋身,如果唔得,唯有bb睡覺你也睡覺,bb醒時你就快手快腳做埋手頭上的嘢,我係全泵媽,所以明白你的感受,我都係照我所講的做,bb再大D就舒服好多,加油!

伯爵府

環保接龍勳章

泵媽真係好辛苦, 當自己揀左個高LEVEL的GAME, 餵得越耐, 滿足感越大.

我第一胎第二個月先埋到身, 一天都光晒.

大宅

回覆:尋求快樂湊b秘方

有人講過,bb 頭二年好易病,如果食人奶,就身體好好多冇咁易病,但媽咪開頭會好辛苦,如果食奶粉因冇咁多抗體,所以六個月後好易病,但病親都大人bb都辛苦又冇得瞓!自己開頭辛苦定之後兩個都辛苦,睇你點揀喇!我就餵左十三個月,bb真係冇乜病痛,打算自然離乳,而家返工泵兩次,輕鬆好多了!!;

禁止訪問

大宅

原帖由 lau502 於 13-03-31 發表
我全埋身,日頭有99幫手,臨近返工,都好想放棄了。唉。

禁止訪問

別墅

加油!為左比最好的給兒女,辛苦是值得的。我的大兒子餵到一歲,二女餵到兩歲,現在三女三個多月,雖然每一個開始時都餵得勁痛苦,有血(損左)有淚(痛到喊),但看到他們健康成長又聽明伶俐,一切都沒有白費。

大宅

當你諗下做所有野都係為bb好,就有動力架喇!記住,冇人可以令你唔開心! 只有你自己嘅想法會影響你嘅心情! ...

大宅

回覆 tanyaau 的帖子

你真係好厲害

大宅

陪月勳章

正面思想好重要! 我都係前排係 Facebook 見到人分享的,自此就開始改變我嘅諗法去令自己開心d,所以我都想分享俾大家!

有次我好攰想唔做一件事,但當我一諗起第時如果阿仔用同一理由同我講: 媽媽,我好攰,唔做功課得唔得呀? ....於是我就即刻彈起身做嘞! 因我要由這刻開始身教!

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

勁!高難度動作

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+lau502+於+13-03-31+發表請賜

原帖由 lalapig 於 13-04-01 發表
我全埋身,日頭有99幫手,臨近返工,都好想放棄了。唉。
唔好放棄啦! 堅持!堅持! 望住bb食你辛苦泵出嚟嘅奶好滿足,好驕傲架! 加油! 沒有想像中咁辛苦架!

珍珠宮

泵奶好辛苦!可以埋身嗎??BB肯唔肯??
輸入搜索內容

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊