跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問下:
我先生有葡國公民証 (香港出世,有澳門永久id card)
太太沒有葡藉 (澳門出世,有澳門永久id card)
兒子係香港出世,有澳門id card,想邦佢攪埋入葡藉
我地係香港結婚的

想問一下要咩手續攪??
婚姻轉移 = hk結婚証書+太太澳門出世紙+老公香港出世紙?

兒子入藉 = 葡國結婚証書 + 兒子香港出世紙 + 父母出世紙??

另外全文副本係咩黎???係邊到攪???兒子香港出世無全文副本,點算??

十萬個感激!!!!!!!!!!!!!!!!!!!^^

水晶宮

引用:我想問下:我先生有葡國公民証++(香港出世,

原帖由 pkgod93 於 13-04-02 發表
我想問下:
我先生有葡國公民証 (香港出世,有澳門永久id card)
太太沒有葡藉 (澳門出世,有澳門永久id card ...
你做左婚姻轉錄未?

水晶宮

回覆:想問申請兒子入葡藉手續,thx~!!!

婚姻轉錄,不過幾年前的資料!

水晶宮

回覆:想問申請兒子入葡藉手續,thx~!!!

子女入籍資料,依家吾駛開白卡。

複式洋房

回覆:Kittymummy 的帖子

Thx.......

男爵府

引用:婚姻轉錄,不過幾年前的資料!+ +

原帖由 Kittymummy 於 13-04-05 發表
婚姻轉錄,不過幾年前的資料!
請問你當時有無申請登記事項證明書?我又比呢樣野kick 住左了!

水晶宮

ananlove 發表於 13-11-23 06:57
請問你當時有無申請登記事項證明書?我又比呢樣野kick 住左了!

Del

男爵府

引用:Quote:原帖由+ananlove+於+13-11-23+發表請

原帖由 Kittymummy 於 13-11-23 發表
有,因為我老公的hkid card 上多左個英文名。所以跟本身葡國文件不一致。你去西九龍政府合署的入境署申請一 ...
唔該曬你, 換呢個葡証真係重重困難

水晶宮

ananlove 發表於 13-11-23 12:31
唔該曬你, 換呢個葡証真係重重困難

Del

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ananlove+於+13-11-23+發表唔

原帖由 Kittymummy 於 13-11-23 發表
係,我都攪到燥晒。好難先可以齊晒文件,仲要我等左3年幾份野都仲係澳門未寄出,我明白佢地要張所有文件tra ...
Kitty mum, 想問吓點搵葡國律師攪手續?我c6個婚姻轉錄都攪咗4年仲未有回音,領事館又唔理我哋,親身去同send email都冇理,好煩呀!
Thx!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+13-11-23+發表

原帖由 小貓1124 於 14-01-08 發表
Kitty mum, 想問吓點搵葡國律師攪手續?我c6個婚姻轉錄都攪咗4年仲未有回音,領事館又唔理我哋,親身去同se ...
E, 小貓。原來你又係咁呀。我又係比consulate 激死,d 野一去冇回頭。打電話不停問,寫埋信比領事長都冇人理。放心,我搵返d資料我明天pm 你!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+14-01-08+發表Ki

原帖由 Kittymummy 於 14-01-08 發表
E, 小貓。原來你又係咁呀。我又係比consulate 激死,d 野一去冇回頭。打電話不停問,寫埋信比領事長都冇人 ...
我由09年9月交駛所有文件,之後舊年開始每個月send email去問,又親身去澳門兩次問〜
開頭幾個月領事館都有覆,之後都唔覆我,激到我死〜
原本諗緊今個星期五再過澳門問,順便問埋個仔攪澳門ID嘅嘢,跟住見到依個post~
Kitty mum, 唔該你呀,麻煩了

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+14-01-08+發表

原帖由 小貓1124 於 14-01-08 發表
我由09年9月交駛所有文件,之後舊年開始每個月send email去問,又親身去澳門兩次問〜
開頭幾個月領事館都有 ...
我直頭每個月send email 去葡萄牙中央登記局(CRC), 果位姐姐都認得我email address , 直頭同我講話Macao 果邊根本冇send 過我份野去,激死!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+14-01-08+發表我

我直頭每個月send email 去葡萄牙中央登記局(CRC), 果位姐姐都認得我email address , 直頭同我講話Macao ...
我原本有諗過直接飛去葡萄牙攪,但又唔識葡文,仲諗緊應該點做〜
澳門葡國領事館

水晶宮

小貓1124 發表於 14-1-8 22:53
我原本有諗過直接飛去葡萄牙攪,但又唔識葡文,仲諗緊應該點做〜
澳門葡國領事館

...

Del

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+14-01-08+發表我

我都係認識基本葡文字,一般填表果d就冇問題。吾駛去葡萄牙攪的,佢地澳門有個工會代辦的,只要簽返個受權 ...
我C6係澳門人,但我自己係香港人,不過老公喺香港大,只係3歲前住澳門,佢同我都唔識葡文〜
我老公個葡藉攪咗10幾年先整好,個仔都2歲,婚姻轉錄都仲未做好,真係好煩〜
領事館愛理不理

大宅

Kittymummy 發表於 14-1-8 22:33
E, 小貓。原來你又係咁呀。我又係比consulate 激死,d 野一去冇回頭。打電話不停問,寫埋信比領事長都冇人 ...

我都想幫呀女整 passport呀, 可否send email律師資料比我. thx

複式洋房

Kittymummy 發表於 14-1-8 23:02
我都係認識基本葡文字,一般填表果d就冇問題。吾駛去葡萄牙攪的,佢地澳門有個工會代辦的,只要簽返個受權 ...
我都想幫個仔整 passport呀, 可否send email律師資料比我. thx

別墅

Kittymummy 發表於 14-1-8 23:02
請問可不可以pm 我律師的關資料?搞個證真的搞到想死... 萬分感謝~!!!!

大宅

回覆 Kittymummy 的帖子

can you pm me lawyer 's details?

首頁

尾頁

跳至