母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

嚟緊得返我一個人湊b,好驚自己搞唔掂,有無同路人呀? 你哋全日係點過㗎?

用戶要求終止服務

引用:嚟緊得返我一個人湊b,好驚自己搞唔掂,有

原帖由 lau502 於 13-04-03 發表
嚟緊得返我一個人湊b,好驚自己搞唔掂,有無同路人呀? 你哋全日係點過㗎?
我全埋身都勉強湊到,煮到飯食,攰就焗BB一齊瞓 但唔敢又唔夠力同佢沖涼,掃地洗衫唔做,唔無時間落街

男爵府

i am take care baby by myself now. baby only around 3 weeks and you will to busy for feeding.cleaning. and no time for sleeping. thus have a rest first when free la

男爵府

回覆:一個人喺屋企照顧bb

生完頭個幾日都係自己湊,真係人都癲,之後有阿媽幫下手幾個鐘,預jor訓唔好。坐完月又係自己湊,99煮飯。挨下啦

別墅

我雖然有陪月同奶奶同C6湊bb, 不過只係日頭的事。夜晚得番我同c6, 而且下星期c6又開始番返工。我好檐心夜晚果段時間我頂唔住!因為我仲未調較到我的生理時鐘。

大宅

我係外國,除左頭2星期係月子中心之外,到而家5個月都係自己一手一腳湊,仲要埋身餵

珍珠宮

慢慢適應就ok! 我一個湊左10個月了,第3個月先可以兼顧返所有家務同煮飯,一步一步黎,好多家務都唔係必須,唔使日日做的。

加油!

輸入搜索內容

大宅

這個月我自己一個湊兩個(1個兩歲半,1個三個月)呀,仲要老公都不在香港!放心啦,當了媽就成為了超人,冇野搞唔掂的!加油!

男爵府

下星期我個陪月都走啦,而家BB開始轉緊全人奶,食一餐奶要成個鐘,跟住又要泵奶,又要追奶,得返我一個仲要顧埋家務真係唔敢想像會點,煮到埋黎就食啦

大宅

我都試過,無辦法頂硬上。每餐叫外賣。99煲定湯擺冰格熱來飲。餵奶掃風換片tum bb陪bb玩時間過得好快。老公落班先幫手沖涼。不過真係好辛苦,我b仲有兩日打完針發燒我隔一陣就同佢度一次體溫,日夜都係。結果熬到99返來,我奶量已經大跌。

大宅

我全日自己湊,全泵媽,c6番工前我就落街買送,早午餐食簡單小小,有時食包,咁就可以訓下覺,夜晚就煮飯,c6番來都要煮比距食,每日幫bb沖涼,洗衫收衫浪衫,掃地抹地,仲可以追tvb,上bk...

大宅

畀面勳章

我所有野自己一手一脚搞掂 買送煮飯沖涼洗衫 而家生完個幾月 完全無坐過月只系飲左啲湯水 又成日湊仔搞到吾定時食野 好彩我夠奶比佢食 佢一訓我就做自己野 晏就都會氹佢一齊訓晏教 補番 都好辛苦下

Enjoy my life

別墅

引用:這個月我自己一個湊兩個(1個兩歲半,1個三

原帖由 ozduckie 於 13-04-04 發表
這個月我自己一個湊兩個(1個兩歲半,1個三個月)呀,仲要老公都不在香港!放心啦,當了媽就成為了超人,冇 ...
你好勁

別墅

我bb剛滿月 聽日c6開始返工 我都要自己一個湊bb c6返24hrs 放48hrs 即是每三日有一曰我要自己一個湊足 24hrs 連埋佢返工放工早餐加車程 即28小時自己搞掂
全埋身 媽咪會煲湯整定晚餐放雪櫃 打算家務只做急切性的 其他等c6回來看住bb 我先慢慢做 ! 因為bb 還是初生 食奶又密又慢 我目標呢28hrs 只要bb食得飽 自己食得飽 佢訓我訓 乜都晤怕 最怕冇奶!呢d日子 一等就要等到12月 c6 放大假
不過 我相信bb大d 就會踏上軌道 到時目標是
自己開到飯 唔想太辛苦自己媽咪!加油!

男爵府

回覆 lau502 的帖子

我都係, 好驚自己搞唔掂, 之前c6得閒早收工可以返黎煮飯, 買下野返黎食同埋買日用品做家務, 有時呀媽黎煮飯, 我自己只負責湊b都已經好累, 坐完月要做返家務, 呀媽住得遠都唔會成日再黎幫手, 我自己早午餐都係簡單食, 我仲要唔識煮飯, 黎緊c6會好忙早出晚歸我要帶埋呀b搭車去買埋餸, 屋企樓下無咩野買得間超市, 如果要烋湯買多少少餸一定要出去, 仲要買日用品, 阿b日頭食完奶成日唔肯訓有時仲爆喊扭抱, 又唔可以比佢自己喊太耐, 拖地只可以一星期做2次,

大宅

回覆 kibo 的帖子

你真係好勁,我可以好似你咁就好喇

大宅

引用:回覆+kibo+的帖子 你真係好勁,我可以好似

原帖由 lau502 於 13-04-04 發表
回覆 kibo 的帖子

你真係好勁,我可以好似你咁就好喇
其實工多藝熟,其實bb訓你就訓,過左兩個月就好好多

首頁

尾頁

跳至