親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

黎緊的農曆新年想一家三口到歐洲自由行十二天,唔自駕,特別想到瑞士及法國。觀光為主,購物次要。有冇JM有近似的經驗或打算,可以大家交流下?

侯爵府

回覆:dadhk 的帖子

新年很冷啊!

大宅

回覆 焯媽媽 的帖子

暑假想曬太陽,其他時間要就小朋友D測驗考試嘛

大宅

回覆 dadhk 的帖子

有冇人傾吓呢

複式洋房

回覆 dadhk 的帖子

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7260528&extra=page%3D1

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7220127&extra=page%3D1

2個thread都有提及~

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:新年很冷啊!

原帖由 焯媽媽 於 13-04-11 發表
新年很冷啊!
加上新年天很早黑!

王國會長

王國會長

dadhk 發表於 13-4-11 12:32
黎緊的農曆新年想一家三口到歐洲自由行十二天,唔自駕,特別想到瑞士及法國。觀光為主,購物次要。有冇JM有 ...
三思, 涷到你唔想留在戶外.

子爵府

回覆:西歐洲自由行

如果揸車會好啲喎,尤其係觀光,想邊到停就邊到停。我地遊西歐東歐都一定自駕遊,除咗一次返去住6299度,咁就唔需要將啲行李搬來搬去,但火車飛一樣貴到無輪。

所以之後次次自駕遊。

王國會長

王國會長

AnnGartafield 發表於 13-4-14 21:04
如果揸車會好啲喎,尤其係觀光,想邊到停就邊到停。我地遊西歐東歐都一定自駕遊,除咗一次返去住6299度,咁 ...
我覺得歐洲太大唔自駕好, 例如由巴黎->尼斯->羅馬->琉森, 自駕要揸好耐好累, 反而坐火車好得多.

子爵府

引用:Quote:AnnGartafield+發表於+13-4-14+21:04

原帖由 瑩瑩老豆 於 13-04-14 發表
我覺得歐洲太大唔自駕好, 例如由巴黎->尼斯->羅馬->琉森, 自駕要揸好耐好累, 反而坐火車好得多.
...
睇你要乜啦,我地都係車手,慣咗揸車,會幾個朋友輪流揸,但真係好free,會成日發掘到行程以外既景點,又唔需要趕火車、大巴、將行李搬來搬去。其實沿途都有油站,可以休息、食野、入油,體驗當地人既生活。我地最長試過揸18個鐘頭,但呢種經驗唔係成日有,而且計時間、計畫整個行程、微細如泊車、搵車位,遇到架車有事、抄牌等等,都係一種不可多得既體驗。我地試過9日揸咗5000公里,亦試過10日只揸咗3000公里。

不過真係要諗清楚自己係咪懂得處理突發事、對自己既揸車技術有無信心。

王國會長

王國會長

AnnGartafield 發表於 13-4-14 22:23
睇你要乜啦,我地都係車手,慣咗揸車,會幾個朋友輪流揸,但真係好free,會成日發掘到行程以外既景點,又唔 ...
早年我試過3個人輪流由vancouver 揸去banff 揸左13hrs, 仲要來回即 26hrs, 呢種揸長途車經驗試過一次就夠了.
如果唔玩長途(例如只去荷蘭,比利時, 法國北部)都可以考慮.

子爵府

引用:Quote:AnnGartafield+發表於+13-4-14+22:23

原帖由 瑩瑩老豆 於 13-04-14 發表
早年我試過3個人輪流由vancouver 揸去banff 揸左13hrs, 仲要來回即 26hrs, 呢種揸長途車經驗試過一次就夠了 ...
26個鐘頭,差唔多啦。我地最長18個鐘,來回36,但大家都超開心。我地都試過克羅地亞>斯洛文尼亞>意大利,再返克羅地亞,仲要落雪、落雨。

我地已經計劃緊揸北歐,六個人四個司機租兩架車,最開心就係班車手,可以揸到邊影到邊玩到邊。

始終心態唔同,解決方法都唔同,試過趕火車、大巴,我地一定唔會再坐交通工具,呢啲經驗一次就夠。

大宅

回覆 AnnGartafield 的帖子

多謝大家!
我的好消息係有個舊同事又去,佢plan埋,我俾D意見就得, wakaka

首頁

尾頁

跳至