烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教各位,今日我煲鮮淮山粥比阿仔,我首先煲好粥仔,之後將鮮淮山磨蓉加落粥仔再煮一陣,但轉頭鮮淮山已經氧化變灰,想請問我嘅程序錯響邊?

男爵府

255 發表於 13-4-14 12:35
想請教各位,今日我煲鮮淮山粥比阿仔,我首先煲好粥仔,之後將鮮淮山磨蓉加落粥仔再煮一陣,但轉頭鮮淮山已 ...
我試過用新鮮淮山保薏米粥自己食. 我係用燜燒煲 ($99/個平嘢), 煲半個鍾再放入燜燒煲半個鍾, 淮山已經好"林". 你可以試吓, 俾BB食時用匙羹壓爛淮山, 應該無問題.

大宅

引用:Quote:255+發表於+13-4-14+12:35+想請教各

原帖由 3509 於 13-04-14 發表
我試過用新鮮淮山保薏米粥自己食. 我係用燜燒煲 ($99/個平嘢), 煲半個鍾再放入燜燒煲半個鍾, 淮山已經好"林 ...
Thx 3509,我都試過炆淮山,但都有同樣氧化問題,如果舊淮山係浸泡響炆鍋中,係無氧化變灰,相反舊淮山響鍋面接觸到空氣,就會灰

男爵府

畀面勳章

回覆:鮮淮山粥

似係唔靚,我都成日買黎整俾亞仔食,我試過1,2次係咁,我問過老細佢話5怕喎,我就切片放入電蒸爐蒸,因磨蓉再煮就一pat pat,啱啱屋企有,幼嘅俾亞仔,粗嘅煲湯,煮餸

男爵府

畀面勳章

唔啱請大家多多指點

大宅

其實批皮果陣已經好快氧化,即係我舊淮山勁唔靚囉?

別墅

我會淮山切件和粥一齊煲,煲好用叉壓爛。淮山有種好幼比較短的,我覺得比較好

男爵府

255 發表於 13-4-14 17:40
其實批皮果陣已經好快氧化,即係我舊淮山勁唔靚囉?
我做法係會先洗淨淮出表面啲泥, 再刨皮, 一邊刨皮邊會有黏液滲出, 街市小販話黏液係好嘢, 唔好洗走, 我會再快手洗一次去除輕微泥色, 切片段浸水(目的係避免氧化), 然後再煲. 小販話淮出有分廣州種同雲南野生. 廣州嗰啲就係前面另1一位BK MUM照片粗嗰條, 一條約十幾二十蚊. 雲南野生細條啲 (小販好似叫佢做鐵棍, 我唸係品種), 幼身啲, 一條約二十幾蚊(小販話 $28蚊斤). 野生又真係好食啲. 表面越多粒粒越粗糙越好. 希望幫到你.

首頁

尾頁

跳至