烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:naby 的帖子

我用鐵塔牌。 之後我整左士多啤梨乳酪雪糕,就好好多無油,但就有些冰砂口應

大宅

引用:回覆+幸福羊寶寶+的帖子個鐵塔牌好野架!我

原帖由 whisky511 於 13-04-17 發表
回覆 幸福羊寶寶 的帖子

個鐵塔牌好野架!我用過幾隻牌子最快打到企身係佢,你係邊度買? ...
但我覺得口感好油。係咪我嘅問題?

男爵府

回覆:終於解決左自製雪糕似沙冰的問題(新改良做法係post266)

我跟足#661樓個食譜,點解有沙冰感覺且難不嘅? 係咪都要每雪45分鐘攞出嚟打3分鐘,重覆3~4次嫁??

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

男爵府

引用:香蕉雪糕:主體:200ml+w.cream+++30g+icin

原帖由 NamB 於 13-04-25 發表
香蕉雪糕:
主體:200ml w.cream + 30g icing sugar + 20ml 煉奶
香蕉1隻,雪凍,切細,最後加落主體攪溶! ...
請教!
今日跟你依個食譜做咗一底香蕉雪糕,但有沙冰口感,而且好難不。
會唔會係我處理香蕉出咗問題呢,因為我用叉將香蕉壓茸,再混入雪糕主體打勻。
想問吓係香蕉要預先放入冰箱先切嗎? 香蕉係咪切細粒,唔好壓茸呢?
同埋需要每雪45mins拎出嚟打3mins,打3~4次嗎?

唔好意思,咁多問題!懇請解答。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+NamB+於+13-04-25+發表香蕉雪

原帖由 嗅屎忽 於 13-08-05 發表
請教!
今日跟你依個食譜做咗一底香蕉雪糕,但有沙冰口感,而且好難不。
會唔會係我處理香蕉出咗問題呢,因 ...
香蕉不需要雪冰,雪凍就得!之後香蕉切粒放入主體打混便可!不需要再打3-4次!

男爵府

引用:Quote:原帖由+嗅屎忽+於+13-08-05+發表請教

原帖由 NamB 於 13-08-05 發表
香蕉不需要雪冰,雪凍就得!之後香蕉切粒放入主體打混便可!不需要再打3-4次!

...
謝謝,下次再試不壓茸,只切粒。

男爵府

Rita 發表於 13-4-25 10:30
可能都係原因, 有JM 提醒過CREAM 唔駛打到完全企身(倒轉碗都唔掉下)
O吾好意&,咁即係D CREAM係要打到倒轉碗都唔掉下,定係希D紋好似牙膏O即出黎咁就OK?

水晶宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:Rita+發表於+13-4-25+10:30+可能都係

原帖由 pepper_mama 於 13-08-10 發表
O吾好意&,咁即係D CREAM係要打到倒轉碗都唔掉下,定係希D紋好似牙膏O即出黎咁就OK? ...
sorry 太耐冇整唔記得好詳細。我建議你可以先打到企身做一盤試下個效果。

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至