自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

RE: 一個喜歡時常同人比較的同事

各位朋友:

我有一個同事識左差唔多十年, 係公司最Friend算係佢, 因為她每天都會打比我傾計, 其他同事唔會, 但我一直留意到呢位同事喜歡同身邊同性的人比較, 所以她亦會同我比較, 例如當我講一些開心事給她知道的時候, 她就會講一兩句難聽的說話來"潤"我或表現得不高興, 我相信她是因jealous才會這樣, 但到第二天她又會變得沒什麼, 所以平時我盡量都唔會講開心事給她知, 但發覺如此下去我會好辛苦, 我亦曾經話佢知佢喜歡比較的性格, 雖然她否認, 但我以為佢會改, 但過後她都是這樣, 當然我知道每個人都有缺點, 但這一個缺點是做好朋友的一個大障礙, 那你們認為我應該怎樣做?

Tungtung

大宅

你同事係咪我同事黎架 d性格一模一樣喎

我個人就咩都唔多上心,同埋我覺得人既性格好難改架,
如果要同佢做好好朋友就唯有接受,真係接受唔到就番普普通通同事,反正返工就係返工,佢應該唔會影響到私生活..

希望你都唔好咁困擾,諗下放工o個o下幾咁開心仲正喇

複式洋房

唔知點解我都有個類似的同事,永遠同佢講d應該開心既野,佢都會想辦法潑你冷水,初初都有d勞氣,但後來慣左佢呢樣性格,咪費時同佢講d佢有位佢入既野,littlefatc9講得arm,我會當佢係同事,唔會當佢係朋友。
我同事好攪笑,例如好多年前我買左個lcd mon, 個陣仲未太普及,好多人仲用緊crt,但我因為壞左個mon,同覺得lcd慳位,咪買lcd,點知同佢講,佢不斷講lcd有幾唔好,最攪笑係幾個月之後,佢自己都買個lcd mon,買完仲講lcd有幾好。

侯爵府

呢類性格既人真係多的是,唯有train自己eq高d lor

大宅

Dear Littlefatc9:

多謝你的意見. 我自己都唔知接唔接受到, 因當佢講難聽的說話時我就覺得好難受, 但過後就無野, 所以我唯有把開心事和會令她jealous的事少講給她知.

Tungtung

侯爵府

tungtung131 寫道:
Dear Littlefatc9:

多謝你的意見. 我自己都唔知接唔接受到, 因當佢講難聽的說話時我就覺得好難受, 但過後就無野, 所以我唯有把開心事和會令她jealous的事少講給她知.

Tungtung

yes, 我都係有d咁既friends & relatives,試過好開心買樓話比佢知,佢一句答你"m...我覺得d 人無$先買果度lor",到下次我又換樓時我一句都無同佢講~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

CT2Baby 寫道:
呢類性格既人真係多的是,唯有train自己eq高d lor

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

Dear CT2Baby,

感你現在同果d friends做唔做到好朋友呀? 或你會唔會同佢地做Good friends?

Tungtung

大宅

Dear all,

Thank you for your experience. 我都有同老公講起, 佢話: 時常同人比較繼而潑你冷水的人是好難做知己的, 你還是和她少講兩句. 但是, 她每天都會打比我傾計, 又會送生日禮物比我個仔, 其他同事都無佢禁好, 你地話應該點好?

Tungtung

複式洋房

hello tungtung131,

唔好對人有太多期望愈多只會愈唔開心(人地就愈開心)因為人地若然知道妳咁care佢, 佢重會食住條水咁永遠都只會令妳每日都過得唔開心, 依家世界每到都突然發生一些突發的事, 真係今日唔知聽日事, 要更加珍惜妳認為對妳好的人, 腰心腰肺的無聊人(由其是同事, 咪返工就做野, 放工就要自動delete呢個人係妳腦海度咁咪做人輕鬆好多咯..妳要記住妳曾經都比個心對過佢好而佢唔領情重繼續令妳唔開心時, 妳就問心無愧地放棄這個衰人吧了...

大宅

himhim503 寫道:
hello tungtung131,

唔好對人有太多期望愈多只會愈唔開心(人地就愈開心)因為人地若然知道妳咁care佢, 佢重會食住條水咁永遠都只會令妳每日都過得唔開心, 依家世界每到都突然發生一些突發的事, 真係今日唔知聽日事, 要更加珍惜妳認為對妳好的人, 腰心腰肺的無聊人(由其是同事, 咪返工就做野, 放工就要自動delete呢個人係妳腦海度咁咪做人輕鬆好多咯..妳要記住妳曾經都比個心對過佢好而佢唔領情重繼續令妳唔開心時, 妳就問心無愧地放棄這個衰人吧了...

講得好對呀 ......me too

別墅

我都有一個成日話我eq低嘅同事,又鐘意抬高自己話我死蠢,不過無計佢介紹我入嚟份工作時間好只可以忍
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

大宅

Dear himhim,

我想她不是那麼衰的人, 因我之前講過她每天都會打比我傾計和送玩具比我個仔. 而且還有更衰的同事在公司, 例如有個同事經常口頭禪地話我和其他同事: 蒙婆, 亞豬, 那樣的同事咪更加衰? 而且沒有同事會主動每天打比我和我傾計的.

Tungtung

複式洋房

yu-yu

謝謝妳對我的共鳴

複式洋房

合則來, 不合則去.

複式洋房

我都有..不過我會唔同佢講自己野, 因費時比佢知道就會比較, 少講為妙

大宅

每件事都有正,反2個睇法
自己朋友一定主觀去支持,
自己敵人一定主觀去打擊,
朋友及敵人好難用客觀對待

首頁

尾頁

跳至