自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:你會比幾多歲的囝囡食三文魚刺身

細仔兩歲已經食,唔食壽司……食刺身

瑪瑙宮

引用:就算比佐佢地都未必鐘意食生既!可以煮熟俾

原帖由 Laambstella 於 13-04-19 發表
就算比佐佢地都未必鐘意食生既!可以煮熟俾佢地食,因為三文魚有丰富既 omega3

...
煮熟左重有沒奧米加三

禁止訪問

珍珠宮

chloe-mame 發表於 13-4-19 12:44
我自己嗰個6歲半都唔係好敢比佢試....一來驚佢肚痛腸胃炎....二來三文魚有蟲....

但有次見到我親戚個囡- 2 ...

我囡 9 歲都未食過魚生,蟹子都係呢一年先食過,灸燒三文魚食過幾次,即係面頭燒過下果種,一半生,一半熟!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珊瑚宮

pigpig 發表於 13-4-19 13:04
1歲
講真係澳洲啲大小漁人碼頭, 我地食唔少。

係香港周街啲日式店, 我有保留。

返大陸, 絶不沾呀

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:你會比幾多歲的囝囡食三文魚刺身??

至少都小學啦不過我識好多人個b一歲就有食

男爵府

BK Milk勳章

我亞囡6歲左右開始食...都ok, 佢腸胃接受到同唔會食好多, 多數1-2舊.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

12歲以上至准食
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

引用:有咁大得咁大,食左又吾系識飞,吾明點解會

原帖由 KAHOI 於 13-04-19 發表
有咁大得咁大,食左又吾系識飞,吾明點解會有人比生野咁細個小朋友食
同意!我會有咁遲得咁遲!

侯爵府

BK Milk勳章

可以唔食最好、生野無論幾歲食都有風險

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:pigpig+發表於+13-4-19+13:04+1歲講

原帖由 wonderlulu 於 13-04-19 發表
講真係澳洲啲大小漁人碼頭, 我地食唔少。

係香港周街啲日式店, 我有保留。
我有就呢個問題問E生。佢地話,好多時是因為衛生問題才有事,並非因為是魚生。所以,如果食有信譽保證的,是沒有問題

My Two Princess

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

三,四歲左右啦,開頭試少少

大宅

我囡3yrs就嘈住要食

男爵府

最好小學後啦,有咁遲得咁遲 佢唔食我都唔會迫佢。因為我本身都唔食生,係近年先有試,2x歲:handsome

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔會俾佢食,亦唔會俾佢見到我食
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

一歲第一次食

禁止訪問

大宅

回覆:chloe-mame 的帖子

越大越好,我唔想因為我俾佢食生嘢,搞到有肝炎,返唔到轉頭㗎嘛。我就話細個嗰陣唔知咁多蟲,而家知道都盡量唔食。

公爵府

五歳開始食,一片和三文魚子
2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

珊瑚宮

pigpig 發表於 13-4-19 14:21
我有就呢個問題問E生。佢地話,好多時是因為衛生問題才有事,並非因為是魚生。所以,如果食有信譽保證的, ...
就是呀, 衛生處理問題, 倒不是魚生之過。

首頁

尾頁

跳至