自由講場

跳至

首頁
12345...42

尾頁

大宅

Re: 一個月打3-4次麻雀是否很過份

其實打麻雀唔過分, 不過唔好帶埋小朋友, 只從我大肚到而家都無打過麻雀 (4年幾), 但係新年去朋友屋企, 話唔夠腳, 叫我兩公婆輪流打, 唔使八圈兩公婆已輸左成千蚊, 可能太耐無打, 真係激死, 以後掂都唔會打.

複式洋房

jongwy 寫道:
Monkey,

唔駛傷心, 我地可以自己組成一組baby kingdom 麻雀會...
haha

大宅

我係一個唔識打麻雀既人...不過如果有些活動唔係同老公一齊既,我都覺得唔係咁好。平日番工已經少見,番屋企還要分一些時間做自己野,如果再加其他活動,老公一定會抗議囉...

一個月3、4次對我來講算極限。

laughin' to keep from cryin'

別墅

我覺得你1個月打3-4次唔過份.我老公係一個唔識打麻雀嘅人, 佢都無話過我打麻雀, 我做全職家庭主婦時平均一個禮拜打1次, 打到夜晚12點幾先返屋企, 每次都係帶埋個仔一齊去打, 到而家出番o黎做野都係一樣, 做野咁辛苦點都要減吓壓先得o家, 所以到賽馬日我都唔會刻意要老公陪我家庭樂o家, (因為有時我覺得o的男人好麻煩, 我寧願自己帶個仔返外家玩, 留佢係屋企賭馬重好)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

good idea
幾時開始約齊腳..............
軒軒豬媽咪 寫道:
[quote]
jongwy 寫道:
Monkey,

唔駛傷心, 我地可以自己組成一組baby kingdom 麻雀會...
haha
[/quote]

男爵府

睇下你有無小朋友要理喇,
如有就唔好去咁多囉,我以前都鍾意打架,
但而家跟本搵唔到時間去打,放工返屋企同小朋友溫習同練下琴又一日,放假都要family day喇,自從小朋友返學,我已無晒私人時間,只有小朋友時間,電視都無睇好耐lu :-(

男爵府

funbabyhk 寫道:
good idea
幾時開始約齊腳.............. [quote]
軒軒豬媽咪 寫道:
[quote]
jongwy 寫道:
Monkey,

haha
[/quote][/quote]

記得預我一份呀

大宅

ice668~
照你咁講~ 時間上同分配上都應該唔係好大問題
對你黎講真係好大鬥爭..
又唔想無晒d朋友..又唔想老公唔開心

我都試過好似你咁..
打牌真係好開心~ 玩親都係二三百上落~唔係大
而且同你一樣我無其他嗜好..淨係上網
所以最後都決定唔放棄d朋友
講多幾次之後老公都無乜點話我... 溝通多d最重要

今日都 r 緊腳~ 未搵到丫~~~ :mrgreen:

翡翠宮

咁係得禮拜六放假先可以打到全日嘛, 平日放工後打, 打得果幾圈, 邊夠癮架, 我地最高記錄試過由禮拜六下晝打到禮拜日中午12點呀, 剩係中間食過一餐晚飯架咋, 幾激呀, 但而家唔得啦, 年紀大, 捱唔到咁夜啦, 而家平均每次打16-20圈左右囉 .......

ice668 寫道:
楊桃:
你又好la, 其實如果我地要打, 逢sat都可以齊腳, 但礙於又唔敢打得太密.

大宅

Nata:

我今日都唔敢約腳, 唉, 免得老公又顛.

翡翠宮

嘩 ..... 乜你手痕成咁呀, 長洲山長水遠都肯入去打呀, 不過我都試過架, 之前平時打開果隻腳, 自從識左個新男友之後給左塊貼身膏藥, anytime都要步住佢, 好似慌死佢會走左佢咁, 無形中攪到我地冇左隻腳, 試過幾過月都冇掂過麻雀呀 ......

monkey妹 寫道:
me2! 可惜我有時約唔到腳, 攪到長洲d朋友叫我打都入去, 來回時間要好耐囉! :-(

大宅

楊桃:

我最激個次係打左2日1夜, 不過個時未結婚, 而且差不多次次都起碼20圈, 而家真係少左好多好多la. 學你話年紀大, 都機器壞la.

翡翠宮

家陣打雀咋, 又唔係去勾佬, 駛唔駛咁激先 ..... 打雀只係其中一種嗜好黎之嘛, 咪好似有啲女人鍾意行街shopping扮靚啫, 我地仲好, 坐定定既, 唔駛驚我地周圍去啦, 我諗你老公都梗有佢既嗜好架啫, 公平啲好喎 ....... 咁唔通女人生左仔, 就要放棄哂佢自己既嗜好架咩, 如果我條佬夠胆咁諗呀, 實俾我柄都似 .......

ice668 寫道:
我今日都唔敢約腳, 唉, 免得老公又顛.

大宅

ice668
之前我都係咁忍~ 我就成日星期六日走左去
(我全職媽咪)
佢就放星期日 ~ 但就好鍾意響屋企
感覺上好內疚同好怪咁...
後來同佢講左我既感受~ 佢話你去啦~ 帶埋小朋友去唔駛煩佢就得~ 佢鍾意響屋企玩下電腦休息下
只要我唔太過份就得 (即係唔好太夜啦~太密咁)
我就最多去到十二點零..同埋一個月兩次左右..

同埋玩開都係幾個親戚朋友同幾個網友~ 佢都識
黎我屋企打重好添~ 同佢輪住玩~ 感覺都輕鬆d :-(

翡翠宮

個問題係唔打夠16圈或以上係唔夠喉呀, 一個禮拜先打得果1日咋喎 ......

ice668 寫道:
我最激個次係打左2日1夜, 不過個時未結婚, 而且差不多次次都起碼20圈, 而家真係少左好多好多la. 學你話年紀大, 都機器壞la.

翡翠宮

幾時先 .......

jongwy 寫道:
haha

大宅

楊桃 ~

咁你有無留番d時間陪屋企丫~
最好就係一早約晒飲茶連午飯~ 跟住打到咁上下叫外賣~
就應該打到 20圈~

我地抽水飲茶飯飯~ 唔夠再夾~ 真係好開心架~ :mrgreen:

大宅

Nata:

我地都係抽水食飯, 剩左大家分, 輸家唔駛輸咁多,真係好開心,其實我同佢講過叫佢公平d, 每次lee頭講完, 個頭去打佢就顛, 但又無理由去妥協, 佢都有佢嗜好la.唔通無曬d fd佢就安樂咩.

大宅

楊桃:

我又要加入.....

大宅

ice668 寫道:
楊桃:

我又要加入.....

你咁快就忍唔住~~ XDDDDDD
其十我都想

首頁