婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

我同c6結婚不久就有BB,今年8月BB會出世。因為c6長期在外國工作,所以我暫時同6299一齊住。我99係好好的,一直都好遷就我,但最近成日叫我唔好買BB野住。

話說我自己的媽媽係個購物狂,佢買到成間房的櫃都放滿野,所以我c6好驚我會好似我媽咁癲。c6成日同99講我媽的購物問題,令到99成日覺得我同我媽一樣。其實有邊個女人唔鐘意買嘢!99自己都買好多衫褲鞋襪,不同的是99鐘意棄置舊嘢,所以62同c6唔覺屋企多野。

現在我都陀左6個月BB,差唔多時間開始買BB野。我同c6買左BB床同BB車。而我見d衫仔好得意就買左幾套6個月至1歲的BB衫,但一件0至5個月大的衫仔都未買,因為初生BB衫通常好多人會送。咁我99見我買BB衫回家,就次次叫我唔洗買住,話BB大得快,好快唔會著。佢成日咁講,我好自然會覺得佢認為我同我媽一樣係購物狂,令我覺得好唔開心。

我第一次做媽媽,知道係陀B囡,當然會想買d靚衫同佢扮靚,但每次我好興奮咁俾d衫99睇,佢都要加句「唔洗買咁多」、「唔洗咁快買」或「唔洗買咁貴」,真係好掃興。我c6當然擔心我會失控買多左,所以我每次都有俾佢知我買左d乜,c6都無乜話過我,反而c6話買BB衫一定要有牌子的靚衫。

唉~點解我買野俾BB都要怕俾人話?
我呻完!

禁止訪問

回覆:請俾我呻下~

大宅

其實真係唔好買咁多,小朋友個個體質唔同,一路會了解多啲邊款衫適合自己BB,好多衫又貴又靚但未必啱自己小朋友著,所以老人未必表達咁清楚姐,通常用最簡單但最唔啱聽的說話,你當佢哋長輩就算啦,老人家都好似小朋友㗎!

禁止訪問

我的育兒心得勳章

男爵府

你用邊個D錢買? 如果用自己D錢, 可以不理她的話. (當然, 我係指你吾係買得好過分的話)
買3幾件, 係ok 的!
若買得多就吾好.

大宅

買就唔好買太大ge衫,怕小朋友岩著唔岩季節,但新生真係要買多4、5件,bb飲奶容易嘔奶,洗完又未咁快乾,厚ge長袍至少有3件,bb容易凍親。我地都係女人,中意買野係女人天性,唔想咁煩米唔好俾佢見到你買野囉,反正佢又唔知,到真係用到佢先知道點解要買咁多

別墅

MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

我只係買左d夾衣,Carter袋裝5件個種,6個同9個月,仲有2件cosplay 衫仔去到 1歲,初生到6個月之前一件都無,和尚袍0件,BB一出世係未有衫。所以我先覺得99成日叫我唔好買,咁BB出世無人送適合size既衫點算? 我c6講明唔要2手衫,我坐月時又唔俾我出街買。所以我先想買定少少,而且見大減價或好特別既款才買的。我是用自己錢去買衫,所以我都唔會買太貴的。

其實仲有一件事,我之前決定買一張木床唔買網床,但我99見親戚BB用網床就話買網床好。99成日話我c6一歲已經爬出木床,所以話木床唔好。咁我細個張木床訓到兩歲幾三歲又唔見我有事。結果最終我地買左張木床,因為網床唔係必需品,買張high chair好過。

我覺得我同c6才是BB的父母,我地會接受長輩意見,但唔會樣樣照辦,因為年代唔同,老一輩認為的事,現在未必適用。99又成日聽埋班c9朋友教路,我好擔心99學左d怪野,弄巧成拙。講真99二十幾年前照顧BB,要自己摸索點照顧,但現在我們有講座聽同上堂,始終照顧BB的方法會好過以前。我希望我99會放心俾我自己照顧BB,我都唔想佢辛苦,因為佢現在是退休主婦,有工人幫佢做家務。

別墅

我喺阿仔初出世時,趁減價買咗下一年嘅衫,點知阿仔身型大得好快,由出世嘅輕磅b變咗大碼b,啲衫變咗細得滯,想慳$變咗哂$。

所以你奶奶講嘅說話都不無道理。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

初生衫仔點都要買最少三、四套替換架, BB會流口水、初生成日有奶喺口流出來, 一日都要換兩、三件, 仲要口水肩、紗巾、毛巾、被仔, 到時生咗自己要休息, 啲嘢唔齊自己又出唔到去買, 到時只會仲忟爭, 所以而家預多好過預少, 唔好睇少頭果三個月, 尤其秋冬, 好多用品要預備

大宅

細路仔真係大得好快,我買和尚袍已經唔岩著啦,岩岩先滿月,長得好快,買就買,第一次當媽媽點忍到手呀,只可以叫你買住啲,等佢出世再買

禁止訪問

禁止訪問

引用:我只係買左d夾衣,Carter袋裝5件個種,6個

別墅

好小事姐
你講到你媽咪有購物狂問題

佢地敏感d都好正常

大宅

我都覺得要買d初生衫(6至8件), 同埋多d紗巾, bb成日嘔奶, 預多少少唔怕....

珍珠宮

初生買多啲都唔怕,因為初生好易嘔奶,成日要換衫。其他到佢大左買都未遲,又要承季節,又要預size,我女女輕磅但個身好長,5個月已經要著1歲衫,之前買落嘅夏天衫未著已經唔岩著,所以你奶奶講嘢唔係儀道理

大宅

我反面覺得你應該買初生初, 和尚袍果D,6個月後既衫慢慢買都唔遲

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果99各方面都幾好,就珍惜下大家關係,相就下,可以同99講自己冇經驗,唔知要買咩同幾多,叫佢俾下意見,開張LIST,然後張LIST攞上來大家參考下,如果都唔係過份,跟住LIST去買,一來99又中意,二來又減少浪費。

另外你個B8月出世,唔係而家天氣,D衫好易干,唔需要買太多,頭個月著和尚袍得啦,預少少3-6個月,之後果D唔好買住,到時你個B係咩SIZE都唔知。唔係預大D就得,而係到時SIZE啱,但季節唔啱。

別墅

我都明99係為我地好,所以我都無駁佢。我現在諗住自己買左衫後,唔再會報俾佢知,費事又聽到「唔洗XXX」的說話。其實我細妹都打算下年生BB,我買多左既野可以送俾佢,唔怕浪費,而且d衫我多數買中性顏色,佢生囝都可以穿。

其實我99會不時同我講驚我似我媽,買野多到周圍都係,我真係覺得好難過,嗰個點都係我媽媽,99咁講好似講我媽壞話,而我又唔係我媽媽,佢同時好似話埋我。

禁止訪問

引用:我都明99係為我地好,所以我都無駁佢。我現

水晶宮

6個月至1歲既衫,其實唔好買住,因為個個BB體型都唔同.你既6個月,可能睇落似人地既1歲,咁埋你買左係夏天著6個月大既衫,變左冬天時已經岩岩好,你BB就著唔到架啦.
反而初生既衫,多幾件都唔怕.
而且,據我經驗,由於朋友唔肯定我BB係大定係細碼,如果送衫,反而會買大少少既"夾拿衣",大概係三個月大著,所以,剛出細既和尚袍,不妨買多幾件替換.

首頁

尾頁

跳至