自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

因小朋友會自己搭機去美國,我想知通知了航空公司後:

1. 小朋友之後是不是全程都有空姐照顧?
2. 過海關和拿行李是否都會有人幫?
3. 如要再接駁內陸機是否都會有人幫佢轉機?
4. 如去美國又要轉內陸機的話,是否 UNITED AIRLINES 最好?

雖然都問過航空公司,但都有D 擔心,想問下有經驗的家長,感謝萬分!!

公爵府

環保接龍勳章

回覆:請問有無家長曾經比小朋友自己搭機?

會有人幫佢,例如上機落機應該有人帶住去到監護人手上,但去到全程有空姐陪住就應該唔會喇,其他唔識等jm答順手學野

toys  唔該晒你。  發表於 13-4-30 19:39

大宅

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

有無其他家長幫忙解答?Thx

子爵府

正常係一路都有人帶住,on ground時係地勤負責帶住,帶佢地上機(通常拿優先上機)直接交俾空服,咁飛機上面就空服負責,到land左,就由空服交俾當地地勤,因為事前已send 晒telex去所有related department,上至機長,下至地勤,個個都收到料,地勤會帶佢地轉機,直至上第二隻機,再交俾有關工作人員,到左dest.,同樣會有地勤帶佢出去,交俾有關親人,會有文件簽收。check in時,職員應該都會問妳拎埋接佢嘅人嘅姓名&contact,incase唔見入接,會call佢地。呢啲以前做得最多係英航,每逢假期前後,尤其暑假,超多呢啲case,我估每間航空公司做法都大同小異,因為都幾大責任,航空公司驚過你!

子爵府

答漏左,行李會有航空公司職員幫手拎,放心!過關入境,多數行特別通道,由航空公司職員帶佢過

toys  唔該晒你,非常清楚,放心晒!!  發表於 13-4-30 19:54

首頁

尾頁

跳至