親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿囡想去西安睇兵馬俑, 如果唔跟團, 自由行容易嗎?安全嗎?

子爵府

我都想同小朋友去, 但自問唔够膽, 同佢返大陸一定跟團.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我岩去完返左來兩日,真係唔去過都唔知,西安好好行架,而且治安冇北京,廣東地方咁亂,感覺唔錯,而且你估唔到咁乾淨,由其洗手間,好多地方都有自動沖水架.

最可惜商店全部都係名牌化,古城內外都比名牌包圍哂,我今次去行程都係plan得唔太好,走左回頭路.

你要自由行,最好先去鄭州睇睇,再坐高鐵過西安,都係兩小時車程,高鐵都坐得幾舒服,之後可以轉地鐵入舊城區,真係好方便架,走時由西安返香港呀

如果鍾意中國歷史架,真係值得架,但我今次個行程冇左開封,果道有包大人,所以我仲會去多次,入到西安...原來最多歷史就係三國時代同唐,明兩朝,今次去我先知...北京最多就係清朝,西安原來只係清朝一個開卡城堡,係西安冇清朝味架.

西安個導遊話而家5月唔去,就最好8月,果時西安天氣最好.

<br><br>

男爵府

chinatea 發表於 13-5-3 11:33
我岩去完返左來兩日,真係唔去過都唔知,西安好好行架,而且治安冇北京,廣東地方咁亂,感覺唔錯,而且你估唔到咁 ...
你係跟團定自由行?如果自由行, 去兵馬俑是否好遠?

洋房

lucky25 發表於 13-5-3 10:35
我都想同小朋友去, 但自問唔够膽, 同佢返大陸一定跟團.
其實.....地球都好危險架

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 HelloKitty 的帖子

我好小去大陸架,所以今次跟團,我係由鄭州再過西安,我聽西安個導遊講,有香港直飛西安,不過我而家聽自由行d朋友話,佢地多數係深圳買機票同訂房架,各人玩法以方便為起點啦.

你最好買本地圖我坐高鐵過西安就見到站入面有廣告箱,打出來當地旅遊之類架,係去景點,同酒店架.只要你圈好哂東南西北景點就好方便架,兵馬俑係值得睇架,果道仲有導賞員架,我唔知要唔要錢,就係入口有個房架,但應該大部份係講普通話架啦.

<br><br>

男爵府

chinatea 發表於 13-5-3 12:25
回覆 HelloKitty 的帖子

我好小去大陸架,所以今次跟團,我係由鄭州再過西安,我聽西安個導遊講,有香港直飛西 ...
Thank you very much.

水晶宮

如果有小朋友仲細,你真係要帶定d乾糧,最主要係味道比較咸,同乾燥,酒店要超過25道以上先有冷氣架,香港人係呢樣野唔習慣low.

最緊要帶涼茶沖劑去,真係幾乾架.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至