論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

由1月開始已經無用工人, 得出我結果:

優點:
1. 無左個無謂人響屋企, 唔駛睇佢面色, 錢慳左唔少 (工人人工啦, 水, 電, 煤, 剩係煤氣都慳左300-400蚊)
2. 老公多左響屋企, 因為要幫手做家務 (夜晚我放左工負責煮飯, 洗碗, C6就做清潔 - 掃地同抹地)
3. 以前有工人老公咁無關心我, 家陣因為要分擔家務, 我是在職媽媽, 放左工仲要煮飯, 洗碗, 之後仲要對功課, 所以C6同我講野既語氣都溫柔左 (都結左成13年婚啦, 有兩個小朋友)

缺點:

最大的缺點係逢人見到我都話:乜你個樣殘咁多架...... (因為由朝做到晚....星期一至五:日頭返工, 夜晚煮飯個D啦...星期六日煮三餐...抹屋抹廚房..除左個廁所 (我C6負責)

但我地兩公婆同D小朋友都關係好左, 尤其時小朋友 (1個9歲, 1個6歲), 起碼唔會好似有姐姐個陣, 乜都唔識做...家陣佢地會幫手摺下衫...妹妹負責擺衫, 識得分工合作...真係得多個失架....響度希望各位靚媽如果真係handle到既...唔好再益個班公主啦...我地個政府又唔識做,幫唔到我地...

Koalayanyan610    發表於 13-5-10 15:09
tyh2012    發表於 13-5-8 17:43
Cutemom0808    發表於 13-5-6 17:01
莃允媽媽  辛苦些是直得的!你付出一切愛!家人是知的!加油!加油!  發表於 13-5-3 21:55
biloveu  其實可以請鐘點幫輕下  發表於 13-5-3 17:04
PeonyComing    發表於 13-5-3 16:54

禁止訪問

禁止訪問

大宅

侯爵府

我都加入咗啦. 不過係暫時加入, 當老三出世後, 我都應該頂唔住.

我以前有做 gel 甲, 而家做gel 甲, 因為無工人, gel 甲大約一星期就開始 bunk , 甚至好快甩頭甩骨咁, 對手成日濕水, 唔可能每次都帶手套, 對手又干又甩皮.

以前出街我扮靚換衫時工人睇住細路, 我起碼有半個鐘至1個鐘自己搞掂, 而家無工人, 我一腳踢, 比工人更快出得門口. 唔駛返工的日子, 好少化妝了.

最大優點係, 唔駛有個外人係屋企扮忙行來行去, 又或者怕有人偷野.

LeeCC  有個外人係屋企行來行去扮忙一一>好貼切  發表於 13-5-4 07:00

男爵府

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

好羨慕, 我屋企人話我會捱唔住, 而且C6係唔會幫手的, 所以好無耐......

用戶要求終止服務

我都係在職媽咪,3月工人放大假3星期都體驗過無工人的日子,只感到最花時間是晚餐,其餘都攪得掂.但無左個外人係度真係開心自在好多,又唔洗防佢偷嘢,又唔洗再破壞屋企d嘢,早上仲勁無禮貌唔講早晨,互擋透明......所以明年8月到期,比埋長期服務金便同佢say goodbye.

cwinnie  但自從佢返來之後, 成個人變左, 唔知係埋博炒, 我就來頂唔順啦!  發表於 13-5-6 14:28
cwinnie  我又係今年三月俾佢放假返去1個月, 同樣明年8月到期, 要俾長期服務金  發表於 13-5-6 14:28
totheend  是, 最花時間就是一餐晚飯!:;pppp:  發表於 13-5-4 06:49
totheend    發表於 13-5-4 06:48

男爵府

回覆:唔用工人日子 (自身經驗之談, 不喜勿插)

恭喜!你好叻呀!我個女雖然月尾先一歲,但我已決定月尾搬完屋就炒工人我都係唔想為左有餐飯仔食吓而付出咁多錢同精神!見到個印日日開住個水喉扮忙同搽喪搽藥油,我真係好炆囉

珍珠宮

checkylam 發表於 13-5-3 16:57
好羨慕, 我屋企人話我會捱唔住, 而且C6係唔會幫手的, 所以好無耐......
我工人 10 月中完約,而家 1516 緊,但又係公公婆婆都唔 support,話我會好辛苦好殘。老公就 up to me,佢除煮飯亦乜家務都會幫手,都可以信得過。好煩!日日諗,日日諗,日日諗。要唔要佢都差唔多要講

伯爵府

我舊年暑假無用工人,水電煤平咗一半,親子關係更進步,個女亦開始幫手做家務,學習獨立,只不過忙咗好多,但係總括嚟講係好好多。

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

我上年8月無工人,但婆婆會幫手買餸煮晚飯,家務同老公分担,仔仔未夠2歲都會幫手做家務(只限於晾衫時拿衣架畀爸媽),雖然大住肚8個月做家務有啲輪盡,但起碼合自己心意,無外人係屋企又自在啲,黎緊細b出世都唔請工人,希望頂得住

別墅

我都係啱啱無用工人一個月,雖然有好多嘢要自己做番又要湊女都幾辛苦。但可以換嚟唔駛受氣就乜都抵番!而家間中請鐘點幫手清潔同煮夜晚一餐。所以決定唔再請外傭,或者我黑仔,請親都質數超差兼有問題,所以真係請到怕怕!

男爵府

醒目開學勳章

回覆:Garfield 的帖子

support. Same with you.

子爵府

大宅

咁雙職父母小朋友放學返來4、5㸃邊個睇住?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

大宅

我都即將加入沒有姐姐的日子,我個囡兩歲,我會轉返partime.揾小d,自己湊番佢。大家加油。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都無用工人半年,2個小朋友N1 & K2。我同c6都係上班族,我早上帶小朋友返學再返工,下午早2~3個鐘走接放學。真的家庭關係close好多,c6亦主動幫手家頭細務,一家人好開心。但我早幾個星期問題來了,小朋友一個病了,還要早上跟我送另一個返學我自己病,都要爬起身帶他們返學。好似現時落大雨,拖到一個,又拖唔到一個,唉…

工人真係有又煩,無又煩。

meowfish  工人真係有又煩,無又煩 agree !!  發表於 13-5-6 10:52

首頁

尾頁

跳至