網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔忿氣,但又怕落差評后受騷擾,請大家俾下意見我,可以點做?事情經過係咁既......

24/4齊貨,聯絡集運,中午12點前付咗款,賣家答覆今拍明發,我滿心歡喜,非常期待明天收貨。

25/4,等到中午,未見人影,因過往有經驗,發商業區,多數朝早收到貨,所以旺旺同集運聯絡,佢先至話被海關扣車,未知幾時送,但會幫我跟進。下晝我再追,佢話應該今晚放行,但要聽日先送到貨。我無奈地等,因扣查都冇人想發生!

26/4,等到下午一、兩點,又冇聲氣,旺旺賣家,佢話跟進,跟住俾咗香港果速遞電話我,叫我自己查。打去有個冇尾音既女子聽,話我件貨未有資料,叫我留低電話再覆我,當然亦冇人覆我,期間亦旺旺賣家施壓力。晏D再打香港電話,話禽日扣車,今日貨量多咗,安排唔切送貨,要約聽日。好!我又再理解、體諒佢地,對方亦答應聽日一點前送到。

27/4,等到十二點幾,電話都冇個,旺旺賣家,另再打去香港問,對方一聽我個單號,就話"我地有人通知咗你啦",當然係冇囉,我個電話響都冇響過。跟住佢俾咗個晴天pigpig既消息我,話架車又被扣查。我問關我件貨咩事?我件貨已經係25號晚到咗佢地香港個倉。佢解釋話今日大陸落黎個司機被扣車,返唔到個倉攞貨。我發癲,咁你就唔好應承我今日啦,我特登返公司等你。再質問佢點解唔搵第二架車送,真係"托槮都唔識轉膊",期間佢只係解釋禽日答應我果個同事,都預計唔到車會扣架,一句道歉、唔好意思都冇!再同佢理論都係得個吉!跟住我諗住自己提貨,佢都要我盡快決定,因佢要搵定件貨,最終都唔成事,因我安排唔到人去拎。

件貨我個friend都有份,佢就叫咗佢BF打去理論,諗住要速遞用其他車送番俾我地,因佢個倉係長沙灣,我公司係荃灣,就算搭的士都唔係貴啦!咁當然又唔成功,佢BF嬲到cut 綫,因對方態度好差!

另一邊,我旺旺賣家,投訴香港約咗我但又要我白等,又要我受氣地同佢理論。但賣家只會講"親,不好意思,我跟香港溝通一下","親,下次一定好好補償給你"。我一直追,一直回䨱未有消息。直至三點,香港有一男子回電,終於有個似人既講野,佢先道歉安排不當,再將我件事㰖上身,話星期一安排送貨,承諾唔會再等大陸回港既車,出倉后馬上通知我。

29/4,我冇收到任何出倉、出車電話,但最終都收到貨了!

期間集運個賣家,係就係一直有回䨱我,但根本幫唔到我,只係不停"親,不好意思!親,我也不想"成件事,都係自己同香港跟,而香港果班人,態度又差,覺得好受氣!收貨後,我再旺旺賣家傾補償,我叫佢憑良心安排退款俾我,佢就一直唔覆啦,所以我好唔忿氣,想落佢差評!

happy_yuenyuen  邊間速遞?  發表於 13-5-5 00:25

大宅

回覆:liuma 的帖子

都不是集運問題,他只發貨,你自己選運輸,是運輸問題,扣關大家唔想,上年寄EMS扣足一個月,我也扣了一星期,沒辦法,只有等

大宅

回覆:想差評佢,但又驚報仇,想大家俾下意見(內容好長)

邊間?

複式洋房

skyskyy1 發表於 13-5-4 15:07
都不是集運問題,他只發貨,你自己選運輸,是運輸問題,扣關大家唔想,上年寄EMS扣足一個月,我也扣了一星期,沒辦 ...

同意 你估佢唔想快咩 扣車都冇法子
我覺得永不再用就已經足夠

grawong  agree  發表於 13-5-4 22:51

男爵府

其實第一次扣查,第二日話多貨送唔切,我都算數,冇嘈佢。但第三日同我約好時間,話補送番俾我,又唔見人,仲要自己打去跟,對方又粗聲粗氣先火滾啫!

水晶宮

liuma 發表於 13-5-4 16:29
其實第一次扣查,第二日話多貨送唔切,我都算數,冇嘈佢。但第三日同我約好時間,話補送番俾我,又唔見人, ...
咁....其實問題都係出在集運選用的快遞身上...

一般我地好少會因為這個原因去差評, 妳看看人家用秀天的....簡直比死更難受.....

不過妳當然有自己自由啊 ~~ 給自己一二天去冷靜吧, 真係冷靜不來, 再去評吧~~

子爵府

完全係關快遞公司問題,唔關集運事喎

伯爵府

冷靜下先, 都唔關集運事。集運發咗貨, 責任已完, 派貨真係控制唔到。我最近分別用3間唔同的集運用唔同公司派都有呢個問題。最耐的, 到港後 5 日先到, 可能近 5.1, 個個提早落貨, 間間都比正常遲少少。

grawong  agree  發表於 13-5-4 22:52
333s    發表於 13-5-4 22:42

大宅

咁都要俾差評

集運追件同我地追件都係差唔多O者

只不過佢地係大陸打電話追, 我地係香港打電話追

我估間間集運都想做到今發明到, 不過都要睇快遞公司配合先得

我都覺得要分開囉, 集運真係主要幫我地係大陸收件, 同領貨, 再發貨

過關, 同派件都係快遞公司問題

D貨係集運倉唔見, 又或者入貨慢, 幾日冇人回, 依D我先考慮再幫唔幫襯

要求太高既, 不如出去旺中, 花園銜算啦

grawong  agree  發表於 13-5-4 22:52

大宅

貨去到香港,集運要長途電話,好煩!正如貨在大陸,我哋都好難查,去冷靜吧

別墅

如果你俾差評個集運
我就覺得佢有d無辜

男爵府

多謝大家回覆,經大家解釋后,好似明白多咗集運同速遞既運作。好啦,免佢差評,就中評啦!

大宅

liuma 發表於 13-5-4 18:44
多謝大家回覆,經大家解釋后,好似明白多咗集運同速遞既運作。好啦,免佢差評,就中評啦!:noth ...

中差 評對佢地都係一樣, 人地真係 係大陸幫你好好保存件貨, 再俾快遞公司

佢地幫你打長途追件已經分分鐘白做左, 大陸打長途貴過香港好多O家~

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

淘就係有風險架啦,扣車冇人想,唔係得你一個試過,扣成個月都有人試過,但冇你禁long 黎囉,係咁扯住無辜既人鬧你要集運賠幾多比你?佢地誠意五蚊十蚊,到時你咪又黎料!

水晶宮

coffeejoeybb 發表於 13-5-4 19:22
淘就係有風險架啦,扣車冇人想,唔係得你一個試過,扣成個月都有人試過,但冇你禁long 黎囉,係咁扯住無辜 ...
係喎, 賠錢嗰度無留意...掛住安撫樓主...

如果收貨慢都有得賠, 咁秀天一早要執 ( 其實好多人都咀咒緊佢要執鬼咗佢 )

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你係咪第一次淘寶未用過集運
俾中評同差評對賣家黎講都係不相伯仲地咁影響佢地日後做生意
上年有排扣關扣左成個月都冇出聲喇
扣關真係唔關集運事,佢幫你出左貨責任就完左
做生意不容易啊,唔可以說同人地d貨一齊運就推哂落集運度

子爵府

引用:貨去到香港,集運要長途電話,好煩!正如貨在

原帖由 skyskyy1 於 13-05-04 發表
貨去到香港,集運要長途電話,好煩!正如貨在大陸,我哋都好難查,去冷靜吧
集運公司嘅責任係負責幫你收貨,然後幫你存倉,集埋D貨,再幫你搵速遞送香港,貨物扣關係控制唔到,而速遞公司唔係佢地開,所以你如果俾中評,差評俾集運的話,係相當無辜架。情況有如你幫你美國親戚係香港買野,你幫佢用速遞寄美國,而速遞因各種原因,你美國親戚遅遲都未收到你寄去嘅野!而你親戚因而怪罪你!要你賠錢,話你不是,你覺得無辜麼?你覺得關你事咩?係你問題咩?希望你冷靜D想清楚

小寶貝兒    發表於 13-5-5 13:10

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主,你要明白集運同快遞架分別。
成件事最多係快遞有問題,集運已經盡咗佢本份。
最多係你係評語講運輸方面比較差就ok。
其實好小事。

grawong  agree  發表於 13-5-4 22:50

男爵府

用集運預左有風險架啦,如果想快有交帶,俾多少少錢用順豐直送香港吧.

有時真係唔怪得人唔鍾意做香港人生意...要求好高呢.

grawong  agree  發表於 13-5-4 22:51

男爵府

回覆:XDDD 的帖子

中評都唔得架?同差評一樣?其實佢有冇打電話,我真係唔知,佢就俾咗個香港速遞電話我自己打。不過話時話,見你咁聲涙俱下,又氹埋腳咁肉緊,以為你都係做集運添。放心,我未評語。

首頁

尾頁

跳至