2013年媽媽會

跳至

首頁
45678...10

尾頁

複式洋房

回覆:c.y.wong 的帖子

吾駛擔心,出疹即使好返了,
一、兩日度D疹就会冇架喇,亦吾會再反反覆覆發燒

複式洋房

回覆:kinokuniya 的帖子

其實真係好多謝之前提醒玫瑰疹嘅媽媽,同埋關心bb嘅媽媽。如果唔係真係會驚到又即刻睇醫生。一定擔心死。唔會咁淡定呢

大宅

回覆:有冇5-1出世嘅龍仔龍囡呀?

媽媽叻叻!比我應該滕哂雞!bb快快好番!

複式洋房

各位B仔B女,半歲喇!
生日快樂!!

複式洋房

引用:各位B仔B女,半歲喇!生日快樂!!

原帖由 kinokuniya 於 13-07-05 發表
各位B仔B女,半歲喇!
生日快樂!!
Yeah~~~~ 半歲了,不過昨天我們沒有特別慶祝呀,大家又有沒為BB慶祝呀?

大宅

回覆:有冇5/1出世嘅龍仔龍囡呀?

Happy 6months old!!! 我bb 5號去左健康院打針,佢的禮物就是退熱貼,個晚同尋日都發燒

複式洋房

回覆:Angelfish168 的帖子

我地都無特別慶祝呀,我只係買左個蛋糕仔同佢影相乍

複式洋房

引用:Happy+6months+old!!!+我bb+5號去左健康院

原帖由 bbtuotuo 於 13-07-07 發表
Happy 6months old!!! 我bb 5號去左健康院打針,佢的禮物就是退熱貼,個晚同尋日都發燒

...
陰公豬,咁BB依家退燒未呀?
我亞囡明天先去健康院打針呀,我都好擔心佢會發燒呀!

複式洋房

回覆:kinokuniya 的帖子

咁快就半歲啦!真係大得好快喲!唔捨得

複式洋房

引用:Happy+6months+old!!!+我bb+5號去左健康院

原帖由 bbtuotuo 於 13-07-07 發表

...
6個月要打3針,諗起都心痛呀

是否一定會發燒呢? 之前2次打針我囡囡都沒,希望今次一樣都沒啦~ 囡囡12號先去打針

複式洋房

引用:我地都無特別慶祝呀,我只係買左個蛋糕仔同

原帖由 kinokuniya 於 13-07-07 發表
我地都無特別慶祝呀,我只係買左個蛋糕仔同佢影相乍
本來我地都沒諗住有乜慶祝,但尋日見到有人出post想在旺角樓上cafe攪半歲生日會,都想囡囡見多d同齡的朋友仔唔駛咁悶,我參加左,你地又有沒興趣去?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+kinokuniya+於+13-07-07+發表

原帖由 Angelfish168 於 13-07-07 發表
本來我地都沒諗住有乜慶祝,但尋日見到有人出post想在旺角樓上cafe攪半歲生日會,都想囡囡見多d同齡的朋友 ...
幾時呀??

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Angelfish168+於+13-07-07+發

原帖由 kinokuniya 於 13-07-07 發表
幾時呀??
28/7, 詳情可以在1月份媽媽會見到個post

複式洋房

囡囡呢排日日食2餐粥仔,每次份量都唔算好多,但就便秘左4日,頭3日都沒得屙,第4日只係出到少少,但都帶硬身痴住肛門,每次換片都見佢有少少,尋晚睡前換片又係有少少,咁我用濕棉花幫佢撩出黎,哇,一撩即刻成條屎咁出,都硬,佢一路屙就一路喊,見到都心痛。今早我家姐教我用棉花棒加d凡士林插入佢肛門,之後好似山洪暴發咁係咁標d屎出黎,佢又係喊住咁屙,不過屙完就心情好好,笑番晒,想問下大家個B有沒呢d情形? 除了飲多d水仲可以點攪? 我囡囡只肯飲好少水

大宅

回覆:有冇5/1出世嘅龍仔龍囡呀?

我個囝囝退咗燒喇!不過仲係非常煩躁!

Angelfish: 你囡囡好叻,咁快兩歺固體!我囝一餐都末食到所以仲末有便秘問題,咁佢呢兩日有冇poopoo?

另外有冇全埋身媽分享下餵食schedule? 我個囝仲係一日六歺人奶,佢仲係好痴身,唔想食固體咁,我好苦惱呀!

複式洋房

引用:囡囡呢排日日食2餐粥仔,每次份量都唔算好

原帖由 Angelfish168 於 13-07-07 發表
囡囡呢排日日食2餐粥仔,每次份量都唔算好多,但就便秘左4日,頭3日都沒得屙,第4日只係出到少少,但都帶硬 ...
我亞囡都食兩餐米糊,我會係米糊度加菜蓉,另外又會煲薏米水俾佢飲,佢依家臭臭"結結地"咁既,加上我媽咪見亞囡谷屎就會去"逗"佢痾,"逗"左一陣佢又會痾到,可能你BB因為尿片頂住D屎,痾得吾舒服,所以你可以試下"逗"佢痾,睇下會吾會好D

複式洋房

引用:我個囝囝退咗燒喇!不過仲係非常煩躁!Ange

原帖由 bbtuotuo 於 13-07-08 發表

Angelfish: 你囡囡好叻,咁快兩歺固體!我囝一餐都末食到:sweating ...
我都係全人奶架,我亞囡依家已食兩餐固體,所以我囡依家只食三至四餐人奶(早上,下午茶同晚餐,有時仲要食夜奶)
早上:0630-0700(呢段時間)
一餐固體
下午茶:1400-1500
一餐固體
晚餐:2100-2200

複式洋房

引用:我個囝囝退咗燒喇!不過仲係非常煩躁!Ange

原帖由 bbtuotuo 於 13-07-08 發表

Angelfish: 你囡囡好叻,咁快兩歺固體!我囝一餐都末食到:sweating ...
自從我出手幫過佢之後,佢d便便通番啦

我除了在2:00pm 和 7:00pm餵粥仔外,其餘時間都係埋身架,不過就沒固定時間,佢想食我就俾佢食,個衰妹可能平時唔肯飲水呀,所以一口渴就成日對住我口mak mak,所以每日埋身的次數都幾密下,我係咪應該唔好咁寵佢,要set番埋身餵奶的時間呢?

下午茶都有俾萍果蓉佢食呀,佢勁鍾意食

複式洋房

引用:Quote:原帖由+bbtuotuo+於+13-07-08+發表我

原帖由 kinokuniya 於 13-07-08 發表
我都係全人奶架,我亞囡依家已食兩餐固體,所以我囡依家只食三至四餐人奶(早上,下午茶同晚餐,有時仲要食 ...
你就好啦,可以set到時間表俾佢,見你餵奶的時間都好輕鬆,我想問佢兩餐固體食得多唔多? 我囡囡就唔係幾多,可能咁先成日想埋身補番

複式洋房

Angelfish168 發表於 13-7-7 14:32
28/7, 詳情可以在1月份媽媽會見到個post

我都參加左了

首頁
45678...10

尾頁

跳至