自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章

蓮藕1條 - $10
粟米1.5條 - $3 ($6 有3條, 我只用咗一半)
紅蘿蔔1條 - $6
素雞1條 - $5

本來想煲素湯, 但係行行吓見到堆唔知咩魚
之前好多jm 話梭欏魚好味, 我膽粗粗問魚檔姐姐嗰d 咩嚟, 佢話白唔知咩魚 (好似叫白春魚?), 我本來打算試吓梭欏魚煲出嚟咩味道, 呀姐話呢d 白魚仲甜仲好味, 信佢啦咁話
咁就買咗1斤 - $14
另外一早已有o既眉豆, 綠豆, 赤小豆, 陳皮1塊

煲出嚟真係好香好甜, 估唔到呢d 魚仔又平又好味 (最衰劏魚之前冇影到相)
魚好易劏...只要切咗個頭就拉到入面d 鰓同腸出嚟
之前淨係識得買豬肉仲要$40-$50先叫做有d 味, 以後又識多一種魚煲甜湯啦

今次煲湯 : $10 + $3 + $6 + $5 + $14 = $38
我習慣一煲湯飲2日, 呢到有4-5個人飲o既份量 (p.s. 我係湯怪)

子爵府

2018復活節勳章

回覆:好開心, 平平哋煲湯仲試到新嘢

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:好開心, 平平哋煲湯仲試到新嘢

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至