婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有鼻敏感, 點樣控制病情呢?

如題:

複式洋房

Re: 有鼻敏感, 點樣控制病情呢?

我已有鼻敏感好多年啦!不過近幾年,不斷持續,有恆心,去做運動,身體強壯左,再加上中醫師介紹每早晚用清水洗鼻,鼻敏感已好了好多!無咁容易鼻"很羊"同鼻塞,......

如有唔明可pm我問詳情!

等待驗證會員

體質弱也是其一原因, 我有一位朋友, 多年鼻敏感, 喝了有 manuka 成份的蜜糖, 價錢 $80- 或以上的, 價錢愈貴, manuka 成份愈高, 有改善 ar.
而我曾一段時間吃鯊魚丸, 早上沒有打噴嚏和流鼻水, 但停了之後3個月又有了.

複式洋房

Cici_S,

不如試下早晚用水去清洗鼻內的"不潔物",好過靠食什麼、什麼來去醫治,來得更天然。
我都明白身體體質弱也是其中一個原因,所以平日也注意身體,盡量早上起床後做一些簡單的熱身操,今身體的血液循環可到全身至頭部。

願意幫助所有有鼻敏感的人!
jackmother

民房

秋天到, 都係行山跑步好季節. 好多人都話蜜糖對鼻敏感 好.....哎.又擔心 對女 性子宮 卵巢造成不良影響和後果...生嘢..... :-(

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

吓!!
食蜜糖對女性子宮卵巢造成不良影響和後果......生嘢.....
請詳細說明!那裡來的資料?

如夢 寫道:
秋天到, 都係行山跑步好季節. 好多人都話蜜糖對鼻敏感 好.....哎.又擔心 對女 性子宮 卵巢造成不良影響和後果...生嘢..... :-(

等待驗證會員

Jackmother 寫道:
Cici_S,

不如試下早晚用水去清洗鼻內的"不潔物",好過靠食什麼、什麼來去醫治,來得更天然。
我都明白身體體質弱也是其中一個原因,所以平日也注意身體,盡量早上起床後做一些簡單的熱身操,今身體的血液循環可到全身至頭部。

願意幫助所有有鼻敏感的人!
jackmother

------------------------------------------------------
Dear Jackmother,

多謝你, 這裏有很多 nice & helpful 的 member ar.

大宅

我老公同亞女都有依個問題 !
亞女 : 由歲幾就有.......一直到近幾個月開始用一隻nose spray, 好左好多, 早上只係間唔中打"乞次", 因為佢個nose 內2舊肉已漲到塞住左個nose, 所以唔可能短時間就停得藥 ! (不過隻藥有類固醇)

老公 : 由細到大都有, 近日佢開始食蜂膠, 佢話好左好多, 連病都少左d, 你可以試下 ! 可惜亞女唔肯食蜂膠, 如果唔係就可能可以更怏好 !

珍珠宮

我既方法係, 盡量唔好靠藥物, 因為係會愈食愈難甩, 做最基本既, 增強體質, 多做運動, 我大女長期轉天氣都鼻痕,鼻塞, 流鼻水, 早兩年開始游水, 尼輪都用少好多紙巾啦. :-P

民房

我由3歲起都有鼻敏感,雖然鼻敏感唔係d

大宅

我個仔得6歲, 唔知食唔食得日本買的鯊魚丸?

至於蜂膠和蜂蝗槳含有激素, 中醫話食1-3個月用來提高抵抗力是沒問題, 但長期食則不宜. 這樣有經驗的人可否說一下要吃多久呢!
該用戶已被刪除

男爵府

可否講我知三鮮汁係d咩黎? 要飲幾耐? thanks![quote]
yy&bb 寫道:
我覺得人人反應不同, 好似我咁食左一輪日本深海鯊魚丸都係咁打噴嚏同流鼻水, 完全無好轉, 仲鬼咁貴!!反而我最近飲三鮮汁鼻敏感的情況仲有所改善!又天然又平!
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至