自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

choi0112 發表於 13-5-18 02:54
寶礦力有咩作用?
發燒會脫水

大宅

引用:Quote:elaine1021+發表於+13-5-18+02:59+屋

原帖由 Ann18 於 13-05-18 發表
你阿B現在37.4已開始退燒了.請問你住邊區?如果有事只有去急症要等好耐.有小朋友要留意最近的24hour醫生和 ...
我住南區架,以我所知24小時最近都要去到銅鑼灣

男爵府

回覆:elaine1021 的帖子

仲使問?拿拿聲去醫院啦

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:40.5度高燒

我仔前年試過40度6,我用肛塞頂住,第2朝都係39結果入醫院,佢果次加埋氣喘,係肺炎。

珍珠宮

好媽媽勳章

我女尋日又係39.x, 食左幾日藥唔退再睇醫生話佢扁桃腺發炎,係屋企熱到頭髮出水,我貼左退熱貼食左一次抗生素藥先退消,希望你小朋友快d退燒啦,做阿媽既我尋日都擔心到喊

子爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

高燒時小心留意手腳會否好凍,呢個可能係高燒抽筋的先兆!

別墅

回覆:elaine1021 的帖子

我覺得高燒都係入院check 下穩陣啲,而家啲菌好勁,要對症下藥先會好得快

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我女尋日出院。佢高燒,最高40.3度,之前已燒咗1,2日,1日4餐退燒藥食足晚上瞓教突変火人,好熱。去QE 急症,因我女得3歲,好快有得見醫生。照完x光留院。第一晩在大房,之后轉入isolation ward. 一個人住,我可以24小時陪。

其實女中咗副型流感,普通野,呀女身體太弱。前年都試過,舊年就中另一隻箘。我經驗分別3年入QE, 次次都好快處理,次次都可入鬲離。(鬲離舒服好多,單人住,間房又大,又有電視同獨立toilet, D護士同呀姨特別好人。唯一係大人無床瞓)

其實留院是觀察同化驗,我呢D星斗c9識野唔多,嚴重時(我以高燒達40度為界線)最好交比醫護人員處理。

居然埋單條數係$100,我以為計錯,明明4日3夜。原來check-in剛過12點唔計。所以幾次我都好大感慨,香港的醫療的確好,作為納稅人我好明確知道D錢去咗邊。所以唔好成日鬧政府啦。

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實我一家有公司保險cover, 包住院。從來都無用過,只去政府醫院。

今次呀女病我曾call 浸會同法國,但都話床位滿。所以我都去返QE.

請問入私家要點?我個同事佢個仔睇開名醫(近$1000診金嗰D),佢話佢個醫生會幫佢張羅入院。

請大家指引下我。以防所需、兩手準備。

男爵府

你未搵到root cause係唔會徹底退燒架,快啲帶佢去睇醫生喇

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:JoeyKWWong 的帖子

如果睇開既e生有係c十掛單会易D排到床位·如果你有買住院保險你入政府会有住院現金賠比你(一曰幾百)問下你个agent

JoeyKWWong  我Check 返本保險書仔,原來住政府醫院除可claim返住院,每日仲有$400。嘩,多謝你提點  發表於 13-5-18 17:57

水晶宮

BK Milk勳章

引用:我女尋日出院。佢高燒,最高40.3度,之前已

原帖由 JoeyKWWong 於 13-05-18 發表
我女尋日出院。佢高燒,最高40.3度,之前已燒咗1,2日,1日4餐退燒藥食足晚上瞓教突変火人,好熱。去QE 急 ...
其實正苦e院依家好左好多

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:阿女2歲,頭先40.5度高燒,30分鐘前塞左pat

原帖由 elaine1021 於 13-05-18 發表
阿女2歲,頭先40.5度高燒,30分鐘前塞左pat pat退燒藥,有冇人知幾耐先會退燒?好擔心

...
降溫措施!温水浴!飲水補充水份,避免脫水!在頸、腋下,大腿內側放微濕毛巾降溫!

珍珠宮

你小朋友今天情況如何?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

之前我仔試過高燒睇私家醫生,聽到肺有聲,醫生寫紙比政府醫院,醫生好到無收我錢,去到急症室都唔駛等即刻上房,照肺,撩喉嚨驗流感,抽血,到退左燒就比你渡假番屋企,每朝番去覆疹至醫生攪得無問題先出院,所以政府都算係咁

BK の 會員
Merry X'mas!!!

伯爵府

回覆:Minnie2010 的帖子

下?宝礦力?唔好亂教人喎
飲水會唔會啱啲呢

大宅

引用:你小朋友今天情況如何? +

原帖由 彭三順 於 13-05-18 發表
你小朋友今天情況如何?
朝早再燒到39.7度,已經睇左e生,話佢流感,喉嚨發炎,有可能會燒多兩日,宜家食左藥瞓左,暫時維持住38度多啲

大宅

很多謝大家嘅寶貴意見同經歷,獲益良多

珍珠宮

引用:很多謝大家嘅寶貴意見同經歷,獲益良多 +

原帖由 elaine1021 於 13-05-18 發表
很多謝大家嘅寶貴意見同經歷,獲益良多
祝早日康復!

伯爵府

畀面勳章