夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已分居一個月有多, bb 三個月了, 原本我同老公請左工人安排好晒就等bb出世, 屋企唔大兩個房, 一間99同工人,一間我同老公, bb瞓廳, 佢屋企人係我開始放產假既時候接左個外甥返來同99孖舖, 已經好大個……話就話住一陣, 住到我放完產假佢都唔肯搬走, 同老公講佢話佢無權管佢老豆阿媽既決定, 仲話要我包容, 係人都想一家三口, 要同99住都ok, 仲要我takecare 埋佢屋企人啲小朋友真係無乜可能, 自己都未顧得掂仲話要幫人睇細路, 為左呢件事同老公嘈左n 次, 開口埋口都只係顧佢屋企人,最後我同bb都搬左返阿媽度住…… 做男人既, 唔會知老婆生仔湊仔有幾辛苦, 我湊b 都硬要去返工只係想大家日子好過點, 佢就唔會諗要點樣照顧我對我好, 搬返來話只係比四千蚊當係比工人嗰份,工人已經炒左( 返得幾個月) bb開支佢會比, 講到話照顧我嗰份錢佢話無諗住比, 真係傷心, 老婆娶來唔係錫又唔係照顧, 佢諗住只係攞來生仔? 想問係咪應該搵律師攪分居同爭取應有贍養費……

別墅

畀面勳章

贍養費這個問題, 講真就算個官詊左佢每個月要比幾多你, 但佢吾比你都耐佢吾可~
我有朋友就係咁, 詊左仔仔生活費, 個C6 俾左2,3個月, 之后失埋蹤!!!!!!

大宅

回覆:贍養費一問

何必斤斤計較,一家人放得小朋友係到一定有原因,你估小朋友吾想同自己父母住,你成日因為甘同老公嘈,佢夾係家人同你中間,難道佢吾辛苦,我個囡都係3個月,平時放學我叔仔個囡(3歲)都過黎,工人都湊吾到兩個,我咪盡量係屋企多d,其實一家人應該手望相助,你老公都會錫你多d

男爵府

就算上到法庭個官判都可能係判3,4千架咋啵....
同埋學樓上位JM話齋, 官判完佢唔俾你,
你要循法律途徑去追佢, 講緊係3幾個月半年後的事,
同埋個客都會睇你C6本身搵幾多, 有乜負擔等....
先判到個贍養費出黎.... 係幾多真係冇人知....

男爵府

家中每個人都好現實,
你都係其中一個,
但講親情, 你就話冇就冇,
個小朋友同佢父親都幾可憐!

甚麼叫一生一世?
Do not count your days down!

別墅

引用:就算上到法庭個官判都可能係判3,4千架咋啵.

原帖由 tsoi520 於 13-05-27 發表
就算上到法庭個官判都可能係判3,4千架咋啵....
同埋學樓上位JM話齋, 官判完佢唔俾你,
你要循法律途徑去追佢 ...
個人覺得個官到時判幾多都唔緊要,最緊要係要佢知到責任問題,就算一千一個月都要照收,唔好等佢多一千蚊洗

首頁

尾頁

跳至