親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

去日本唔識路,你地一定會帶啲咩去呀??

子爵府

Re: 去日本唔識路,你地一定會帶啲咩去呀??

做定晒planning攞定晒資料揸定晒地圖!

禁止訪問

洋房

仲有呢...我好蠢架,今次自由行仲同埋bb去,要做多準備哦!
but anyway thanks !

洋房

請問地圖係咩地圖?車站地圖又係咪另一樣嘢呢??

男爵府

Re: 去日本唔識路,你地一定會帶

你可以去yahoo.jp.co 印張JR地圖, 同埋可以搵定你住hotel附近d資料,好易搵的, 唔使驚 :-P

洋房

唔識分幾時搭咩車..? :-(

大宅

有無pda?有就去呢度(click here)download個免費software,好好用

子爵府

拖特mom 寫道:
其實你自己去過日本未? 如果你去過大約都會有個概念, 咁你就先計劃下你要去那裡, 如你帶埋BB一日內最好唔好去超過兩個景點, 你試下參考呢度!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

日本地鐵, 如果遠少少都有分咩特急, 超急班次, 分分鐘會飛站架!
我習慣一早用post it mark定想去既地方名, 上到車就指指個地方名問人"ok?", 再有咩唔明就寫漢字, 咁簡單, 唔識英文都肯答啦

男爵府

我提議你plan左行程先, 你會去咩地方?買bb野? 住邊區?然後再每一到地方問下點去..有咩可一日去埋, 唔好浪費撘車時間..
你同埋bb去, 唔好plan咁多行程一天,會好倦的...
咁大家可以再比實際意見你...
自由行去日本好有趣架..
拖特mom 寫道:

洋房

strayteddy,-------冇pda呀~不過都唔該你.

肥仔媽咪-------去過4次都係跟團,所以我話我好蠢又冇記性,乜都唔記得..

Charlotte_mom------tks

洋房

Mcube,
冇錯~次次跟團都走馬看花,坐車又嘥哂d時間..所以今次膽粗粗點都要博一博自己去返次.

其實我略略plan咗一啲地方想去ge,麻煩大家bk媽咪幫助執吓得嗎??

7日應住新宿keio plaza hotel:

富士急highland

藏前玩具批發

御殿場outlet 和 garden walk

池袋 parco,sunshine city,水族館,餃子店和雪糕店.

上野動物園,買手信

新宿OIOI,小田急,tokyo hands,京王百貨,伊勢丹,(反斗城 & akachan)唔知有冇?

台場palette town,mega web

吉祥寺有咩值得去呢??

tks

伯爵府

2023年兔年勳章

最緊要帶錢o羅!(日元,個邊冇得唱架)

另外,可買一日文/中文翻譯手"刷",裡面有好多日常用語,幾有用架!

複式洋房

Besides the maps, please remember to bring with the "compass".

男爵府

好媽媽勳章

對呀翻譯手刪好有用, 特別係去吃野時, 可以手指指.

bonbonyy 寫道:

另外,可買一日文/中文翻譯手"刷",裡面有好多日常用語,幾有用架!

大宅

拖特mom 寫道:
Mcube,
冇錯~次次跟團都走馬看花,坐車又嘥哂d時間..所以今次膽粗粗點都要博一博自己去返次.

其實我略略plan咗一啲地方想去ge,麻煩大家bk媽咪幫助執吓得嗎??

7日應住新宿keio plaza hotel:

富士急highland

藏前玩具批發

御殿場outlet 和 garden walk

池袋 parco,sunshine city,水族館,餃子店和雪糕店.

上野動物園,買手信

新宿OIOI,小田急,tokyo hands,京王百貨,伊勢丹,(反斗城 & akachan)唔知有冇?

台場palette town,mega web

吉祥寺有咩值得去呢??

tks

Hi

你几時会去?我下周去都系住京王酒店,
你的行程几好啊,可以去埋淺草雷門寺的不錯架
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

洋房

swallowng
日期未知架,可能出年都唔定,京王你book咗咩房呀?幾$$呢?同唔同小朋友去呀??

乜個行程冇問題咩??順路嗎?應該點編排最好??

男爵府

如果你由新宿去富士急, 可乖jr 或巴士,可參考: http://www.fujikyu.co.jp/fuji-q/information/access_index.html

如果撘jr, 要check埋d時間呀..因為要轉車, 我以前係撘jr去的..

我晏d再話比你聽其他行程.. :-P

翡翠宮

你既意思係咪搭JR前要check定啲時間呀, 但通常個網都係日文既, 我唔識睇呀 ..... :-( :-(

Mcube 寫道:
如果撘jr, 要check埋d時間呀..因為要轉車, 我以前係撘jr去的..

首頁

尾頁

跳至