婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說上次我99上黎我家見到C6著完D衫亂放,就話我好唔幫佢執好!今次99幫c6改衫改好左交左比我媽(因為佢地今日飲茶)之後佢打黎叫我去我媽度攞返袋衫收返好入衣櫃,仲話上次嗰D執好未?衣櫃你要幫佢執架!做女人係要幫老公執衫架啦!男人唔做家務架!你要做架!我地以前咁咁咁咁咁講真大家都要返工,家務D野我有做!衣櫃都要我執埋?我c6都唔敢要求我做呢樣嗰樣!我自己會主動做!做乜要理我D家務點做好呢!做咩成日同我講以前呢?呢家咩年代呀?駛唔駛要同c6洗腳呀!最搞笑係同我媽講我好懶!真係好忟!

大宅

BK Milk勳章

回覆:夠喇!我唔係工人呀!

老人家總係咩都講以前。。。,佢唔諗下以前好多女人嫁左唔使做,而家物價咁高想唔做都難囉,現在做香港女人唔易做

大宅

畀面勳章

咪就係佢縱到個仔乜都唔駛做 law, 根本就係佢有問題, 如果你唔駛做野, 就話要全職做家務 jar, 宜家公一份婆一份, 家務都係一人做一 d 咖啦, 唔想做就請鐘點, 做乜要指指點點先~

不過又咁, 佢話晒係 99, 由佢講 law, 唔會少左忽肉, 至緊要你 C6 肯做, 唔好聽阿媽講 Q 埋雙手等老婆服侍就得啦~

侯爵府

回覆:夠喇!我唔係工人呀!

我奶奶話我懶、我永遠都認、仲要笑笑囗、可以對我點姐、我話你個仔勤力d囉、辛苦你個仔!

anna59  佢妒忌你條命生得好,嫁左個肯做家務既老公  發表於 13-6-13 08:53

大宅

我都覺得依家呢個年代,家務一定係其同承擔.
就算C6婚前唔識做,婚後都一定要佢學.

子爵府

引用:話說上次我99上黎我家見到C6著完D衫亂放,

原帖由 CARMEN_LKM 於 13-06-12 發表
話說上次我99上黎我家見到C6著完D衫亂放,就話我好唔幫佢執好!今次99幫c6改衫改好左交左比我媽(因為佢地 ...
u can choose to take her advice or not. But it's not wrong she shares with u her experience. I dnt think she means that u r the maid, only that there r many wives, even nowadays, organize the wardrobe for the husband. I do it cos I want to but my c6 would do it again cos he has his own way of organizing thg.

大宅

引用:我奶奶話我懶、我永遠都認、仲要笑笑囗、可

原帖由 lazywife 於 13-06-12 發表
我奶奶話我懶、我永遠都認、仲要笑笑囗、可以對我點姐、我話你個仔勤力d囉、辛苦你個仔!

...
我都喺,奈我咩何,我老公都唔敢點我做嘢,得閒咪做囖

禁止訪問

引用:我奶奶話我懶、我永遠都認、仲要笑笑囗、可

珍珠宮

回覆 CARMEN_LKM 的帖子

你話以前男人負責搵錢養家, 咁點解依家女人又要出去搵錢呀, 未又系D男人搵唔到錢羅, 依家年代唔同喇, 唔可以用舊果套加落依家度

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

而家女人有份搵錢點解家務都要女人做哂?

伯爵府

我會答佢 : 得閒就會做架啦
係遲早的問題
有日如果我頂唔順又得閒, 一定會執...

大宅

有次我媽媽上黎屋企搵我, 我未返到, 我99係我老公同細佬同媽媽面前話我地間房好多嘢, 好亂, 點知我媽媽話返我99轉頭, 話而家咩年代呀, d仔女仲同你住, 唔比麻煩你, 唔問你攞錢, 又有錢比你駛, 就好多謝佢地喇, 你睇下而家幾多話雙失,三失坐係屋企唔做嘢, 仲問你攞返錢, 你仲死喇, 間房亂呢d跟本就唔係問題, 跟住我老公仲好笑, 話99, 關你咩事呀, 間房又唔係你瞓, 我地自己瞓, 你理得我地呀, 後來係我細佬話返成件事比我聽, 細佬仲話亞媽好型呀, 哈哈!

侯爵府

你答你99,以前D女人唔使出去搵錢,可以做全職主婦,問佢係唔係想咁?係唔係想佢個仔搵幾個用?

男爵府

BK Milk勳章

我同奶奶同住, 但佢唔會理呢D野, 因為佢D野比我更亂...HAHA

首頁

尾頁

跳至