單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

2011年11月發現C6有小三, 最後拖拉了一年我帶對仔女搬離99家(秀茂坪), 而家已經搬回娘家半年了(大埔村屋)及辦理離婚中, 大仔而家小學二年級, 當年小一派位唔好, 好努力叩門及寫信比校長最後取得第一志願學校取錄, 當年開心到不得了, 因學校是在觀塘區數一數二的好學校. 我每日送大仔由大埔出秀茂坪返學, 搭巴士再轉小巴由出門人到學校門口岩岩好一小時, 之後我就係九龍灣返工, 大仔放學時間係五點半, 我放工時間係7點左右, 所以我仔放學後會由99接去圖書館等我老豆6點到秀茂坪接回我仔, 回到大埔已經7點幾了. 我媽好反對我仔繼續係秀茂坪返學, 佢唔想我再同果家人聯絡及覺得我好自私要我老豆辛苦接送, 今個月我都有同我仔考插班試, 我揀了大埔比較好的小學 (但係都不及我仔現就讀的小學那樣好), 雖然大埔的小學未必收我仔, 但其實我心裡面真係有十萬個不月甘心, 當年辛苦了的都白費, 為何有好的小學都不能繼續讀下去, 已搵過保母車, 但他們並不走這路線. 請大家比D意見我是否真的要轉校? 我仲有個2歲的女.
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咁你會唔會考慮搬番響官塘住呀?? 自己租地方啦... 排公屋啦....

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

2018復活節勳章

回覆:dordor1207 的帖子

唔會啦,負擔唔到屋租&冇人照顧對仔女,我亦唔可以唔做野

傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

男爵府

NGASZE626 發表於 13-6-19 16:08
2011年11月發現C6有小三, 最後拖拉了一年我帶對仔女搬離99家(秀茂坪), 而家已經搬回娘家半年了(大埔村屋)及 ...
其實吾止老人家辛苦,囝囝更辛苦,一早起床,到晚上七點先回到家,還要做功課。如果囝囝無問題,只是吾想老人家辛苦,可以找間願意幫你接囝囝放學的補習社(或搵奶奶接過去),右可以在那裡溫書做功課,你放工再去接他。
依家小學吾係放三點左右咩?

大宅

回覆:是否應轉校, 請大家比D意見

會否搵架校車去沙田,再搵人由沙田接仔,又或者叫仔由自己接車返屋企,再唔係搵保母接佢……

男爵府

引用:2011年11月發現C6有小三,+最後拖拉了一年我

原帖由 NGASZE626 於 13-06-19 發表
2011年11月發現C6有小三, 最後拖拉了一年我帶對仔女搬離99家(秀茂坪), 而家已經搬回娘家半年了(大埔村屋)及 ...
一係搬近學校,一係轉校。
其實轉校未必係你想得咁差,每件事都要取捨,可以冇左間好學校,搵到間更好呢,唔需要想得太差

liz107    發表於 13-6-20 12:53

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

比我會轉校,細女升小一,都是入同一間,書本可用番。全家老少。吾使錦花時間在交通接送

大個仔是"華"

大宅

2018復活節勳章

我仔有參加學校功輔班,所以放5:30,但困學校好谷好多功課所以一般都做唔曬,返到屋企沖涼食飯再做功課,連溫習都冇時間,每晚11 點左右瞓,第二日6點起身返學。我就係鐘意學校夠谷打好佢既基礎而家觀塘區中學比大埔好好多,我係唔係諗得太遠,因為仲有個女跟住,我唔想行錯一步

liz107  太在意谷唔谷就會忽略咗小朋友開唔開心,已經單親,應更多啲愛心  發表於 13-6-20 12:55
yydaddy  每區都有谷的學校,唔單止觀塘區喎  發表於 13-6-20 11:36
lm251099  小朋友得七個小時的睡眠時間,應該吾係甘足夠。  發表於 13-6-19 20:07

大宅

我個女都係喺秀茂坪返學,小三升小四,我住黃大仙都覺得好遠,更何況你住大埔真的是很遠,建議你都應該轉校,小朋友沒那麼辛苦,我女兒都是住在我媽那邊(觀塘),放假先回家

侯爵府

引用:我仔有參加學校功輔班,所以放5:30,但困

我仔有參加學校功輔班,所以放5:30,但困學校好谷好多功課所以一般都做唔曬,返到屋企沖涼食飯再做功課, ...
我響觀塘區大既,真係有好多好中學?

無錯既谷小朋友打好基礎係好事,但你小朋友幾多時間休息呀?就算來回車程訓都唔夠!我仔返學每朝都六點半起身,佢今年小二啦十點半訓覺都無精神上堂!小一九點半訓就剛剛好

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

引用:我仔有參加學校功輔班,所以放5:30,但困

我仔有參加學校功輔班,所以放5:30,但困學校好谷好多功課所以一般都做唔曬,返到屋企沖涼食飯再做功課, ...
重有,觀塘男女中學係 band one 既應該無乜 wor! 爭崩頭架!

男校就聖言、觀瑪;女既係梁式芝、聖保祿、聖傑靈!

咁哥哥點帶到細妹?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

樓主請問用什麽標準來量度大埔學校一定差過觀塘區?還有我不是潑冷水,學校成績好不代表自己仔女都會好。當上到四年級學習差異已非常明顯,追唔上的會變羅底橙一沈百踩,非常痛苦!轉不轉校是個人決定,但是為了一口氣連累一家人去受苦,你自己好好衡量吧!

liz107  為了一口氣連累一家人去受苦 <<< 中!!  發表於 13-6-20 12:56
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

其實甘樣谷個小朋友好辛苦。睇你回復其實吾想轉。你試下企起仔仔果邊諗下。。。每日⼂⼂

大宅

回覆 NGASZE626 的帖子

第一最辛苦小朋友 , 夜睡早起, 仲要坐兩程車, 仲要應付上堂聽書, 精神消耗大,早出晚歸。
第二辛苦是老豆, 一把年紀仲要轉車又轉車出市區接一個小朋友,沿途有如保母,付出精神都唔少。

仲有4 年小學讀, 唔通將來中學又要咁遠出官塘? 倒不如襯小學剛起步快快轉校。
當然每個家長都希望小朋友入讀一間理想學校, 但都要衡量下環境因素等等....... 。
況且如果小朋友勤力的話, 入讀任何一間學校都有好成績嘅。

倒不如話,不甘心當年建立了家庭 , 為何不能繼續生活下去? 就是因為家變影響返學,
有因必有果, 所以唔好再執著任何的不甘心,起碼你努力過。

我覺得你99幫手接冇問題喎 , 是愛孫行為 , 仔仔始終係99個孫, 亦証明婆媳關係好。
至於你媽反而有問題 ,仲係有一套舊觀念, 就算分居/離婚都可以再見是朋友, 保持聯絡很平常。

liz107  唔好再執著任何的不甘心  <<<  絕對同意  發表於 13-6-20 12:57

大宅

2018復活節勳章

多謝各位意見,我有幫我仔報左三間插班試,而家未考曬所以未知道去向,如果唔收都冇辦法,唯有挨多年下年再報

伯爵府

NGASZE626 發表於 13-6-19 16:08

樓主,

呢個世界, 就冇話觀塘叻, 定大埔叻嘅........

小學(煩升中) 轉校, 痴兒或亦面對.

唯/圍/維 (曉, 唔知邊個維),
老朽抱一中指(當然中指唔收, 有次指啦) : -
寧為雞口,莫為牛後 !
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

男爵府

牛年勳章

小朋友需要充足的睡眠,打好身體的基礎最緊要。

伯爵府

樓主今晚有冇睇TBB7:00果套,壓力不倒翁呀??

唔好比咁大壓力小朋友同您自己啦....

男爵府

引用:回覆+NGASZE626+的帖子樓主今晚有冇睇TBB7:

原帖由 swing1971 於 13-06-20 發表

係呀,或者問下小朋友其實辛唔辛苦呀

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

趁早轉啦。咁辛苦,學咩都唔吸收,

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至