自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

尋晚看"肥田"好大感觸, 希望大家都珍惜眼前人(由其爸爸媽媽)

尋晚看"肥田", 見到許志安細個的時候, 因屋企窮, 時常很多小朋友應該有的東西都沒有, 又比其他親戚說你地咁窮看唔起你地, 當時自己好大感觸, 我自己細個的時候都經歷過, 屋企很窮, 沒有多餘的玩具, 甚至一件新衫都係奢侈, 又時常比d親戚一些好難看的面色, 現在雖然也偶然會覺得細個的時候失去很多, 但回想起自己原來是幸福的, 一家人都齊齊整整, 當時只要有少少新東西已經開心都飛起, 爸爸同媽媽都盡了自己做父母的責任, 現在我地都比很多親戚生活得如意很多(起碼會知足), 爸爸, 我一生人哭得最厲害的2次, 1次我估應該係我出世的時候, 我唔知道, 到現在你走的時候, 我也哭得很厲害, 但輪到你唔知道, 雖然以前你係屋企的角色很少(甚至我地有時都踩你), 但當你唔係度的時候, 我地就發覺去那裡都欠缺了點兒, 但我知道始終都要放手, 因我的生命是你同媽媽給的, 所以我會用盡每一分每一秒來延續你的生命, 不想因為想你的離開而哭著過每一分每一秒, 我想你也不想我地這樣, 天堂的爸爸, 我愛你...

民房

Re: 尋晚看"肥田"好大感觸, 希望大家都珍惜眼前人

:cry: :cry:

男爵府

好感動 :-( :-(

ivanbb 寫道:
尋晚看"肥田", 見到許志安細個的時候, 因屋企窮, 時常很多小朋友應該有的東西都沒有, 又比其他親戚說你地咁窮看唔起你地, 當時自己好大感觸, 我自己細個的時候都經歷過, 屋企很窮, 沒有多餘的玩具, 甚至一件新衫都係奢侈, 又時常比d親戚一些好難看的面色, 現在雖然也偶然會覺得細個的時間失去很多, 但回想起自己原來是幸福的, 一家人都齊齊整整, 當時只要有少少新東西已經開心都飛起, 爸爸同媽媽都盡了自己做父母的責任, 現在我地都比很多親戚生活得如意很多(起碼會知足), 爸爸, 我一生人哭得最厲害的2次, 1次我估應該係我出世的時候, 我唔知道, 到現在你走的時候, 我也哭得很厲害, 但輪到你唔知道, 雖然以前你係屋企的角色很少(甚至我地有時都踩你), 但當你唔係度的時候, 我地就發覺去那裡都欠缺了點兒, 但我知道始終都要放手, 因我的生命是你同媽媽給的, 所以我會用盡每一分每一秒來延續你的生命, 不想因為想你而哭著過每一分每一秒, 我想你也不想我地這樣, 天堂的爸爸, 我愛你...

伯爵府

:-( :-(

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

[img=500,400][/img]

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

禁止訪問

子爵府

如果我仔仔女女有你咁生性識諗就好啦!

大宅

好感動 :-( :-( :-(

大宅

Phoebe0434 寫道:
好感動 :-( :-( :-(

me too. :-( :-( :-(
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

為人子女幾時都要孝順父母,珍惜同佢地相處ge日子,每個人都要面對生離死別,所以盡量做到令自己無憾囉,同埋我有次聽我亞媽講,佢話做子女ge通常會因為父母ge小小唔相就而嬲佢地父母,又或者大咗之後就直情唔理父母,但對自己仔女就無限付出,我聽到之後就好感慨,自問真係對個仔勞心勞力,但對父母就真係有所疏忽,好鬼慚愧呀,所以我都要重新檢討吓,對父母同對6299都要再多d關心,免得第日後悔莫及 :-|

男爵府

畀面勳章

06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

複式洋房

大宅

禁止訪問

別墅

有做咩? ?-( 不過睇完呢遍文章都想 :-( :-( :cry:

大宅

阿爸阿媽啊! :-(

水晶宮

所以我成日提醒自己"樹欲靜而風不息,子欲養而親不在".

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

首頁

尾頁

跳至