興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

del

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-6-28 16:44
請問這是甚麼花?
似是"紫陽花"

DoReMi媽媽  Thanks  發表於 13-6-29 11:37
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

或稱繡球花

wong2323  yes  發表於 13-6-29 12:13
DoReMi媽媽  Thanks  發表於 13-6-29 11:37

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝各位,今天看見這花有些葉子軟軟的,無精打彩,不知是否陽光太猛,出現缺水?剛灑了水,希望能有幫助。

公爵府

DoReMi媽媽 發表於 13-6-29 11:41
謝謝各位,今天看見這花有些葉子軟軟的,無精打彩,不知是否陽光太猛,出現缺水?剛灑了水,希望能有幫助。 ...

應該係唔夠水,或者睇下呢個blog,希望幫到妳。

http://blog.yam.com/ling8134/article/7705517

象牙宮

creamybaby 發表於 13-6-30 07:13
應該係唔夠水,或者睇下呢個blog,希望幫到妳。
Thanks你的資料 原來它們怕陽光直照,我這兩天細心觀察,發覺陽光直照時啲葉會頹下,但陽光過後它們又會抖足精神立起來,很可愛,我本奇怪,舊年明明開出藍紫色的花,但今年卻見到鮮粉紅,明明就是同一株植物,看了你的資料,原來花的顏色會隨水的酸鹼值改變。

公爵府

DoReMi媽媽 發表於 13-7-1 13:14
Thanks你的資料 原來它們怕陽光直照,我這兩天細心觀察,發覺陽光直照時啲葉會頹下,但陽光過後它 ...
不用客氣,最緊要係幫到手!

妳就好,可以由紫色變成鮮粉紅色,我就掉翻轉,變左做紫色!

象牙宮

creamybaby 發表於 13-7-2 07:59
不用客氣,最緊要係幫到手!

妳就好,可以由紫色變成鮮粉紅色,我就掉翻轉,變左做紫色!
可能舊年我剛搬入嚟,之前植物未有人每天淋水,所以酸鹼值唔同。

首頁

尾頁

跳至