興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好掛住你!我會永遠記得你係度嘅日子!

男爵府

回覆:我寶貝囡囡尋日離開咗我

RIP

翡翠宮

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rip

男爵府

我好明白你感受我寶貝BOBO係月初離開左我, 我到而家都好掛住佢

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

傷心幾日好啦,唔係狗狗仲卦住你,唔肯離開嫁,放鬆啲等狗狗可以安心離開吧。

男爵府

rip

侯爵府

BK Milk勳章

rip

大宅

我隻女女都係尋日..七一離開左我們了........................

大宅

真係好傷心,好難過!每日望住屋企就會諗起同佢一齊嘅日子,尋晩仲夢見我同老公同囡囡去公園玩,仲整咗佢最鍾意食嘅三文魚比佢食!雖然一齊生活嘅日子好短暫,但係我好唔捨得佢!我同老公都知道,佢會變成一個小天使係天堂守護我哋,仲會有好多小朋友陪佢,佢唔會覺得寂寞!囡囡我哋會永遠都咁愛你,你放心走啦!

大宅

Rip

男爵府

R.I.P.
Cheers,

阿檬

大宅

其實我唔太難過,因為佢已經陪左我地14年,我地唔係由bb開始養..佢來我家已經係成犬,都估計佢終年有16+歲以上..
由我嫁左之後,近呢6-7年都少左睇佢..尋日我同老公同阿女老遠趕回娘家..同佢講:「肥妹,我番左黎喇,我地全部都番晒黎喇,你唔需要再撐落去架,你已經好叻女喇,好好抖下啦」
佢混濁既眼睛有望我一眼..仲用佢全身剩餘既力,企起身比我睇..
然後趁我外出..家人都午睡時..粒聲唔出咁靜靜地走了..佢一切都唔想我地痛心

洋房

RIP
你做過佢主人佢一定好開心!

男爵府

回覆:shu_vanbe 的帖子

肥妹好叻,唔想你地唔開心,自己靜悄悄走,希望佢快D成為小天使!

大宅

其實大家覺得我應唔應依家咁快就養另一隻狗。咁啱我隻狗走嗰日,我係Facebook見到隻差唔多一模一樣嘅狗等人收養,佢又係朱古力色拉布拉多狗女,年紀又差不多。唔知係咪緣份?我自己都好猶豫,但呢個情況亦好罕見,我係咪唔應該咁快去養笫二隻狗,咁好似對囡囡唔係咁好!

大宅

贊成你領養依隻拉拉,依個時候領養,只係將你對囡囡嘅愛延續,並非要用另一隻拉取代囡囡,因為喺你心目中,囡囡係獨一無二,無其他狗可以替代,就算你收養另一狗狗,你永遠也會疼愛囡囡。平時甚少有拉布拉多領養,咁巧合又係朱古力色,又係女仔,我同意係緣份安排!

大宅

囡囡係彩虹橋會健康快樂生活落去,你都要繼續向前行,領養多隻狗狗唔等於取代囡囡地位,係俾多個重新嘅機會新狗狗有家人錫,相信囡囡都會支持你

子爵府

我覺得狗狗一生最重要嘅係有一個愛佢嘅主人,佢地唔會算較生命嘅長短,有個樣樣為佢著想、愛佢嘅主人,佢已經今生無悔。

我唔讚成你即刻領養另一隻狗狗,雖然你知道明白新狗唔係囡囡,但係你會响無意間將新狗睇成囡囡,你唔多唔少都會將對囡囡嘅思念悔究都轉化比新狗,有機會寵壞新狗,就好似之前 Caser Millan handle 過嘅 cases 咁,會咬人兇人。

等心情平復先再領養,到時會緣份自有安排架啦。

大宅

年初我隻仔都離開咗我, 佢都係朱古力色拉布拉多, 不過係6歲。醫生話係腫瘤爆咗內出血, 去到診所已經唔得了, 一直都冇病冇痛, 就咁就走咗。
如果咁啱有隻同你咁有緣, 可能就是你隻女轉世了。因為我而家養嗰隻雖然是貴婦, 但食相同我隻拉仔是一樣的, 所以我就當你佢轉世。

首頁

尾頁

跳至