心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

DEL

大宅

引用:如果我唔係做左個手術,搞到依家唔係咁企得

原帖由 jessicasiuhk 於 13-07-06 發表
如果我唔係做左個手術,搞到依家唔係咁企得耐,我晨早走去做返SALE喇,洗係度成日周圍見文員,要求又高,下下要 ...
試下揾兼職文員先。。唔好話你難揾,就算有經驗的,都要過幾關先請啦。所以,長工又好,兼職都好,攞返個經驗先啦。

加油

大宅

搵朋友, 同佢廢唔廢係冇關係既. 如果因為你廢而唔同你做朋友, 只係因為覺得你冇利用價值啫.

simpleAA   朋友無分貴賤  發表於 13-7-9 20:24

複式洋房

回覆 kklee0826 的帖子

兼職都要經驗呀

複式洋房

回覆 RayEE 的帖子

我冇乜真心既朋友

大宅

引用:回覆+kklee0826+的帖子兼職都要經驗呀

原帖由 jessicasiuhk 於 13-07-06 發表
回覆 kklee0826 的帖子

兼職都要經驗呀
咁講真,畢業出來,無人有經驗。。都要人比機會。。誠懇一點,話比對方聽你會比心機做。。

要加油,不要洩氣。。

瑪瑙宮

您睇下明報 JUMP, 五餅二魚, 時代論壇, 都有好多 POST 請人.

大宅

點講好呢...有時見工未必有經驗就好d. 其實有d老細比較著重係你見工時既表現. 睇你醒唔醒目, 或者識唔識執生..

有冇睇過鄭x健個訪問呀? 人生既野有時係好其怪既, 你搵唔到野做, 咪搵d自己喜歡既野黎裝備下自己囉! (當然都仍然要搵工). 鄭x健冇工開果排去左學揸船, 九唔答八喇掛, 點知後來有好多job都由於佢識揸船而多左幾會.

搵工既野, 有時急唔黎, 真係好唔得既時候, 看看政府幫唔幫到. 冇話年紀輕就唔要政府幫既. 第日回饋番社會咪得囉.

當你心情平伏下來既時候, 運氣同機會就會返黎. 劉x華講過, 錢其實在所有人頭上兩三尺飛來飛去, 就咁伸高手係攞唔到既, 要自己用小小辦法.

既然你話冇知心朋友, 咁有冇諗過去做保險之類既野? 平常既方法行唔通, 就四維去看看有冇別的機會嘛. 你有既係青春, 試下唔同既行業都可以吖!

加油呀, good luck

伯爵府

如果無經驗都IN你, 其實人地都俾緊機會你架...
IN時的表現都好重要..衣著, 打扮, 態度等都要IN先見到架...
如果你好後生, 咁人地都會擔心你唔定性或者做一兩日就走..
誠意的話, 就係靠IN時表現出黎的...你的對答都影響緊請唔請你...
另外,你話識OFFICE個D, CV有冇寫清楚自己WORD每分鐘幾多字呀﹖
EXCEL識邊D先﹖
識唔識做數表﹖統計圖﹖呢D都好BASIC...
無經驗唔請借口黎既..好多HR/老闆但求壓下價啫...
加油呀...唔好咁灰!

別墅

回覆:貓山公主 的帖子

我公司請倉務文員, 元朗區工作, 有意pm

大宅

我之前都試過..諗住做下文員咁..但系又冇經驗...d人話要請有經驗...但系都要有人請先有經驗架..
不過要坐都可以做補習班嗰D呀...接待員嗰D都得架..

複式洋房

回覆 bearbearip 的帖子

補習班嗰D...接待員嗰D唔洗接待經驗咩/.\????

複式洋房

回覆 mavis_toy 的帖子

倉務文員洗唔洗搬野架/.\?因為我做過手術唔可以太大體力勞動/.\....

複式洋房

回覆 貓山公主 的帖子

我以經好低要求架喇,但IN戈D工有幾份係聽電話為住,係勁快勁急戈D,佢問我應唔應附到,我都好誠實答佢話"如果熟左會快''我唔想講大話,因為驚佢請返去又覺得我唔岩.....至於其他文職,佢地都好似要請有經驗熟手

複式洋房

回覆 RayEE 的帖子

為有咁喇,我依家真係好迷茫,好灰,好無助,好唔開心,好唔知點算好..........

大宅

回覆 jessicasiuhk 的帖子

有D要求學歷低d 中5倒就可以嗰D應該都ok既...不過就人工吾高囉...你吾好淨系sd resume sd晒文員同一類既job呀ma...
我之前第一份工系做補習班..不過系返小學到做既...冇經驗都請...我仲記得我嗰陣in仲好傻咁著校服咁去in..仲即日請左我tim
不過如果fulltime吾請既話可以做住pt先架ma做做下就有full time架啦..
比d信心自己啦....人地請人都吾系預請個覺得自己吾掂既人返黎返工架啦..你答問題答得咁冇信心..你系老闆你都吾想請個咁既伙記啦系咪
吾好咁灰住...我都系搵工中一齊加油啦

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

早六七年前我個陣又係無經驗見文員 叫價低5000都唔請

份CV都寫到明無經驗 唔岩就唔好叫我黎見啦 哂車錢哂時間

有次見工仲好笑 問我識唔識會計 我話中學讀過咁啦

如果我專修會計 就唔駛見你份文員啦 無聊

之後轉工做 f&b server 由無經驗6000

做ftm 前人工都已經去做14000 做左3~4年都可以做到double人工

我朋友家姐做左文員差唔多十年 而家都係得8000~9000人工

只係服務性行業辛苦d姐 唔怕辛苦做服務性行業而家真係工搵人

複式洋房

回覆 bearbearip 的帖子

係米幫人補習戈D呀/.\?

複式洋房

回覆 zarita 的帖子

f&b server 同FTM者係主要做咩架/.\???

複式洋房

同埋我依家主要見咩類既文職比較易請D呀?我見過採購,批發,工程都唔請

Jolin_Yuen  你見呢d緊係唔請啦..呢d冇經驗好難做架..  發表於 13-7-10 16:16

首頁

尾頁

跳至