夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

是否應該比家用99?

我老公前兩日同我講話打算以後每個月都會比家用99,但我而家有左BB無做野,就系得我老公一個人返工,而我62,99都有返工,咁其實需唔需要比家用99呢?(我地一齊住架)

男爵府

Re: 是否應該比家用99?

一齊住多多少少都要俾d o既~~ 量力而為啦~~

男爵府

好媽媽勳章

如果一齊住,屋企既支出都係62,99付出既,
咁緊係要比返份錢啦,你宜家無野做,又就黎多個b,
米叫老公同62,99講,遲D等你做返野先比,或者比少D囉
如唔一齊住既話,我就覺得搵到錢要比,搵得少唔夠錢就唔比

大宅

我嘅情況同你一樣啊,不過我地不嬲冇畀,水電費幫佢交囉...

子爵府

好媽媽勳章

其實如果一齊住...應該都要比家用...屋企既開支...你地都有份用...如果唔夠錢...同奶奶商量下...可唔可以比少d...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我地都一齊住!我都係無做野!BB依家8個幾月!老公每個月都要俾$4000家用奶奶!我地而家每個月都清袋!等阿BB要返學果陣都唔知點算! :-(
該用戶已被刪除

珍珠宮

唔同住都要比啦!
該用戶已被刪除

男爵府

even my99 is working
we give her 家用 every month..

子爵府

我地唔同老爺奶奶住, 老爺有工作, 但我地有俾家用($4000/mth)~

我覺得如果同住, 就一定要俾啦!

男爵府

我都係同62.99一齊住架..62,99都有做野..
我就全職湊囡囡.每個月都要俾5000蚊家用~~

男爵府

xp 寫道:
唔同住都要比啦!

我62,99都有野做...我地又唔係一齊住...我c6都要俾6000佢... 好彩我有份工...而家bb野...屋企食既...全部都係我.....我老公....俾我就得1000咁大把...

我99話:佢有無俾屋租/水電煤/工人呀??

複式洋房

我o地唔同住都要比家用..好彩係好少數目的

男爵府

agree, 小小都要比
prettylamlam2004 寫道:
[quote]
onon1022 寫道:
其實如果一齊住...應該都要比家用...屋企既開支...你地都有份用...如果唔夠錢...同奶奶商量下...可唔可以比少d...

一齊住應該要比家用的。就算不是一起住,經濟許可也應該要比錢父母的,讓他們不用擔心退休後的生活。[/quote]

大宅

除佐水電,我就絕對唔會再畀其它家用,事關佢地本身有收入,而我老公一個人做三個人食,家陣仲就嚟四個人食添,平時屋企D日用品都係我地買,仲有大伯一齊住,大伯一個仙都冇畀過,平時仲要攤大手板問奶奶拿錢,如果我地畀佐,佢果頭又會陰D陰D畀佐大伯!!! .....

別墅

唔比家用會比人追數, 淋紅油, 寫大字報, 成條村, 合家上下都知, 你冇心乾,冇孝心
99自己又有$$,每月 又有傷殘金(62&99有少許傷殘), 毎月遲少少比,會好似收數佬追數.

毎月我都要貼$, 我要負責供樓+水電媒差餉管理費買鎹, bb 的興趣班, 我老公只是比3000全包宴, 仲要時有時冇, 但冇辦法, 揾得少. 但99以為我地揾好多, 解釋給99聴, 當聴唔到
吹脹. 毎月遲少少比,會好似收數佬追數.

己經個個月清袋, 又要$留給bb學費,生活費, 要供保險, 我自己媽媽都會好體諒講, 唔駛比$自己的媽,有bb要用好多$,

99好老馮, 揾到$當然要比啦, 但個仔揾唔到$, 都唔體諒.
老公揾唔到$, 我貼$給自己的家我心甘情願, 但要冇錢比家用自己個媽,反要比錢99 就心有不甘.

大宅

有能力就俾多多都無問題, 無能力就無辦法了......
如果99 & 62 有$過你成百倍, 就請飲茶都OK了.

大宅

其實我99無要求我地比家用,因為佢仲有過我地,62同99都有份工,而且又有物業租出去,個個月都有租收,只不過我老公話覺得應該比家用佢地,因為我地而家一齊住,水電煤氣全部都唔使我地比,我地就系交電話費同埋有線電視,但系我覺得佢地又有,問題系我地又唔多,遲D一個人揾,三個人用,咁我老公會好大負擔,點解仲要比家用呀?為左呢個問題我都同老公爭過幾句架啦..... :cry:
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至