興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

希望各位可以比下意見><
小妹諗住買部反mon可以
影下自拍,去街可以影下snap shot, 間中會拍下片~
我期望部機會影得到d淺景深,影自拍果時係方便,對焦快同埋唔手震.

咁我而家有2個候選佳麗:
1. Olympus E-PL5
2. Sony Nex-5R

根據我自己去過鋪頭拎過部機上手,個人係比較鐘意Olympus E-PL5果部,因為佢對焦好快
但當我上星期一心諗住去買Olympus果部機既時候,個sales哥哥就同我講話呢部機唔好,影出黎既色冇sony影到咁多,同埋sony個光學防震係好d,Olympus 係做機身防震,影出黎既相唔係真係防震,只係會將d相整得冇咁矇......

我想問下olympus E-PL5係唔係真係咁差??同埋呢2部機當中如果想做到我講到既效果,邊部會係最好?????

Sony 5R的話佢個防震好D定Olympus好D?因為我自拍多,好易手震~!

希望各位可以幫幫忙~!因為我真係苦惱左好耐

大宅

PUSH~!

別墅

陪月勳章

個Sales有D不盡不實feel。
Olympus o既in body 5 axis stabilization出名勁,加上用乜鏡頭都可以防。其他牌子係要睇lens有無防震~
Sony 同Olympus近年有合作關係,Sony就係想要Oly o既in body 5 axis stabilization,就知邊部防震好D啦!

Sony機係Sensor大D,影低光會無咁多noise,散景會好少少,但Sony o既鏡頭唔太掂,Olympus + Panasonic組成o既M43 鏡頭就有好多靚鏡。即係Oly可以用panasonic lens。

我用panasonic,所以會有bias to Olympus ranther than SONY.

大宅

回覆 phoebekay 的帖子

多謝你的意見!

不過EPL5 係3軸唔係5軸,不過我都相信Olympus既防震冇問題!只係唔知5R既防震又係唔係做得好過EPL5?
另外我相信自己應該唔會點換鏡頭,我希望部機影出黎既相可以做到淺景深的效果~>W<

其實我自己都苦惱緊...令我卻步唔決定買5R既原因就係因為佢個價錢,同EPL5相比下EPL5個價我又覺得OK, 5R有少少out budget,不過如果比多少少可以買到個質素好好多既相機我又唔介意比多少少買5R,前提係要5R真係好過EPL5好多

大宅

我唔知你自拍係指單手伸長嗰隻自拍定係落腳架的自拍, 如果係伸長手嗰隻, 兩部機的KIT LENS的景深效果相約, 因為對焦距離近(得一隻手咁長), 但EPL5比較好, 因為機身平衡比較好, 自己本身隻手都定啲先。我覺得NEX的機都有啲頭重腳輕, 即係鏡重機輕。

用單手持機自拍的話, EPL5可以買支PANASONIC 14MM F2.5 (20MM F1.7都已經太長焦距), 對焦快又輕, 自拍一流, 仲要一千有找, 算係平靚正。SONY的大光圈鏡都係比較重, 自拍只有更重。如果想玩人像相淺景深, EPL5可配45MM F1.8, 二千幾有大光圈淺景深, 又係抵玩。

BTW, 你買支八爪魚細腳架出街影合照其實效果會好好多, 又唔駛擔心手震。

大宅

回覆:chasiuchasiu 的帖子

非常多謝你的回覆!

我係會用單手拎住自拍果種,所以輕便都係一個要考慮既因素。我睇兩部機的spec係Sony 5R較輕,我過幾日會再去試下拎部機上手!

八爪魚腳架會唔會承托力唔夠??即係set好左部機但一離手就會耷?

大宅

miku_nishikido 發表於 13-7-11 00:46
非常多謝你的回覆!

我係會用單手拎住自拍果種,所以輕便都係一個要考慮既因素。我睇兩部機的spec係Sony 5 ...
你喺雅X拍賣網打八爪魚腳架就會見到, 佢有好多SIZE, 我有隻正版的用DSLR都夠力, 但比較大, 拍賣網或者鴨記賣多數係仿造版, 未用過, 但用M43機不太重應該OK的, 怕就去鴨記啲舖度睇下有冇得試, 試咗先買。

5R機身輕, 但計埋鏡其實唔輕得過EPL5, 但機身平衡我覺得EPL5較好。

大宅

2部都有好處唔好處,朋友買左E-PL5,所有野都OK,影野,WB都無咩問題,但我見佢自拍成日OUT FOCUS,我唔知係佢問題定係咩,另一個OLYMPUS問題係佛光,當你對著D可能街燈,太陽,好容易有D無啦啦光點係D相到,SONY我唔知有無,但OLYMPUS果D有D唔係好正常,依個問題我都問過OLYMPUS,佢話係無可避免,少用FILTER會好少少.

至於SONY,朋友最大既問題話AUTO WB唔準,我唔知係佢問題定係咩.

至於防震,其實你唔駛擔心,2部都係一樣,係震都係朦,除非你落腳架.

所以買咩,要睇你將來仲會唔會投資落去,如果都唔會,緊係買自己想要果部啦.

大宅

回覆 machalie 的帖子

多謝你的回覆~!
嘩...Out foucs同有佛光都係一個幾大既問題>< olympus個對焦應該係出名快架,會唔會係關setting事???如果自拍out focus咁都幾大問題.....

複式洋房

引用:回覆+machalie+的帖子多謝你的回覆~!嘩...O

原帖由 miku_nishikido 於 13-07-11 發表

多謝你的回覆~!
個人覺得 out focus可能係因為用家 set 死左對焦点以至相机無自动向人臉焦,或者影相時無留意支鏡嘅最近對焦距離,同相機本身無關。

大宅

miku_nishikido 發表於 13-7-11 18:02

多謝你的回覆~!

我覺得hklarry果D資料都有關係,因為我個FRIEND係擺定定10秒DELAY果隻,但出來就有D懞,其實唔係叫對唔到FOCUS,而係對錯其他野,可能SET FACE DETECT會好D.

佛光係你影可能有射燈,太陽,無啦啦會多左幾點野,當然每個牌子既鏡頭都有依D問題,只係OLYMPUS嚴重少少.

別墅

陪月勳章

重量要睇埋機連鏡喎,SONY通常都機輕鏡頭重,好似樓上講「頭重身輕」。
EPL5一定夠日常用影靚相。NEX5唔會好得幾多。
其實相影靚D反而應該入多支大光圈定焦鏡,咁就易影淺景深效果。
我就過來人,以前唔識影相,生左B先學,買左kit lens + prime lens。結果成日用支定焦餅鏡,又輕又靚。Kit lens都賣埋。我覺得用定焦先可以激發學影相o既興趣。
不如考慮買EPL5 + $2000 買支panasonic 20mm 1.7啦!

panasonic 20mm 1.7 sample (大光圈,低光可用較快快門減手震,淺景深迷人):

大宅

回覆 phoebekay 的帖子

嘩好靚呀~!
請問一下如果用你果支定焦鏡,係唔係冇得zoom近架?帶出街影相會唔會唔方便? (原諒我對攝影0認識,所以想問多D)
同埋請問你而家用OLYMPUS EPL5 佛光問題嚴唔嚴重呀?

大宅

chasiuchasiu 發表於 13-7-10 23:39
我唔知你自拍係指單手伸長嗰隻自拍定係落腳架的自拍, 如果係伸長手嗰隻, 兩部機的KIT LENS的景深效果相約, ...
請問你所講既PANASONIC 14MM F2.5係唔係呢支?

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=2004229

大宅

miku_nishikido 發表於 13-7-12 13:21
請問你所講既PANASONIC 14MM F2.5係唔係呢支?

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=2004229 ...
Yes, 這鏡大量二手平價放賣, 幾百蚊平平哋玩下都好。
相比20MM, 14MM 喺你單手持機自拍下係更WIDE更好用。

別墅

陪月勳章

回覆 miku_nishikido 的帖子

我唔係用EPL5,係用2年幾前o既Panasonic GH2。
EPL5塊Sensor同EM5 OMD一樣,係靚野,相信可以影得更靚。而且Olympus的jpeg色彩處理好靚,至少靚過Panasonic。
不過張相用 pana 20mm 1.7影,係想推介妳,買支定焦,影象質素同kit lens爭好遠,咁先值買可換鏡相機。如果唔換鏡,不如買Sony RX100,係超高皆DC。

定焦,係無得Zoom架,不過就出街好方便,又稱餅鏡,即係餅一樣咁簿,又輕。
通常買定焦都係由Standard 焦距開始,即係20mm, 25mm等, 14mm算係wide
妳可以選擇:
panasonic 20mm 1.7 ~$2000 (影象質素3支中最好,我同老婆都好喜愛,影人影食物snapshot都好, 自拍好勉強)
panasonic 14mm 2.5 ~$900 (少wide,自拍會好D
olympus 17mm 1.8

別墅

陪月勳章

佛光應該同lens有關,我有支 olympus 45mm 1.8.係有D佛光。不過除左filter就無。我覺得係filter問題,所以唔好貪平買filter, 買大牌子好D!
Out fucus就越大光圈越容易out, 淺景深嘛。face detection會解決到。

男爵府

回覆:求救!Olympus E-PL5 vs Sony Nex 5R !!請比意見!!

我之前既心水都系呢兩部,最後我選擇左epl5,易用,有好多filter玩

大宅

回覆:求救!Olympus E-PL5 vs Sony Nex 5R !!請比意見!!

多謝各位的意見,我琴日最後買左EPL5~!

部機好易用,而家慢慢研究緊點可以好好用盡佢

cafebebe  邊度買?how much?入門想買舊款EPL3, 見到你個POST對EPL5起痰  發表於 13-7-15 06:00

複式洋房

引用:多謝各位的意見,我琴日最後買左EPL5~!部機

原帖由 miku_nishikido 於 13-07-14 發表
多謝各位的意見,我琴日最後買左EPL5~!

部機好易用,而家慢慢研究緊點可以好好用盡佢
恭喜晒!呢到又多一個olympus M43用家了。影多D靚相

首頁

尾頁

跳至