家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 kentseky 的帖子

稀釋幾多左右,粉每次用幾多

男爵府

joyce1215 發表於 18-6-13 19:20

稀釋幾多左右,粉每次用幾多
呢尐自己睇環境決定,無方程式,我自己就 3/4 量杯水,1-2匙粉,通常稀釋後尚有小餘粉末未能溶解就得,開頭慢慢試,一二次後自會試啱,我呢個方法可能用多咗粉量,但係尐粉唔貴,用晒最多係買多包,好過濟量唔夠,殺唔到尐蚤!

別墅

回覆 florapang0426 的帖子

你是否用掃掃架?我發覺溝完後係好水的,我張上下床,一掃上面會濕,之後會乾嗎?但上落時會整到菌嗎

侯爵府

kentseky 發表於 18-6-12 11:21
先去藥房或五金舖買個大嘅量杯(無記錯係 1L),再買多個大嘅噴壺(只用於噴蚤用,不要用於其他地方),用 ...

請問你用咗白僵菌之後幾耐會唔再見到有虱?我上星期見到你既經驗去淘咗兩包返來開水掃落床架、牆腳線(部份),做咗兩次(相隔三日),再補多次DE 粉,暫時兩晚唔覺有野咬,亦唔敢鬆懈。
因菌種開水後变泥王色,噴牆好像髒髒的,只掃,所以也用不到太多。你是用在那裡?見你用得頗密,是先抹走再上新的嗎?床褥有沒有用全包式床套?

男爵府

tutik 發表於 18-6-24 13:50
請問你用咗白僵菌之後幾耐會唔再見到有虱?我上星期見到你既經驗去淘咗兩包返來開水掃落床架、牆腳線(部份 ...

頭一星期我每日噴,跟住就無咁密,但係見有剩就繼續用,因為你唔知佢尐卵幾成孵化,都用咗三個月度!

別墅

回覆 gugucat 的帖子

請問你是滴3~4滴,大約用幾多水溝

侯爵府

kentseky 發表於 18-6-24 14:13
tutik 發表於 18-6-24 13:50
請問你用咗白僵菌之後幾耐會唔再見到有虱?我上星期見到你既經驗去淘咗兩包返 ...

請問大慨幾耐先唔覺有野咬?平静兩日昨晚又痕,揾唔到大,可能新孵化出來!真係好似鬼上身,已攪咗一個月,依然返覆。
有冇其他JM 分享用咗幾耐攪掂。

男爵府

tutik 發表於 18-6-27 08:28
請問大慨幾耐先唔覺有野咬?平静兩日昨晚又痕,揾唔到大,可能新孵化出來!真係好似鬼上身,已攪咗一個月 ...
基本上我用咗一個星期就唔見晒尐大嘅,一個月後就連尐細嘅都唔見,不過都Keep住噴咗三個月!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

回覆 哈哈媽咪 的帖子

哈哈媽咪,我都想要滅蝨資料,十分謝謝。!

侯爵府

kentseky 發表於 18-6-27 11:18
基本上我用咗一個星期就唔見晒尐大嘅,一個月後就連尐細嘅都唔見,不過都Keep住噴咗三個月!
...

我唔知係咪唔識用!由一個月前發現落D E粉(補咗好多次),燒艾、 硼砂酸、白僵菌(一星期內油咗四次),大既唔見,但持續都覺得仲有嘢咬, 尋日我老公覺得痕,起身體捉到一隻細既,吸曬血脹卜卜,所以先見到捉咗。已經幾乎隔日洗啲床被,真係超難捱。可以比啲意見我嗎?

男爵府

tutik 發表於 18-6-29 08:07
我唔知係咪唔識用!由一個月前發現落D E粉(補咗好多次),燒艾、 硼砂酸、白僵菌(一星期內油咗四次),大既 ...
要長期作戰,因為尐蚤蛋唔知幾時孵化,妳首先要翻開張床褥底,睇睇有無蚤同蛋,順便噴白僵菌,可以嘅話,全屋每一角落都噴一次,尤其是一些陰暗位,開頭係辛苦同汚漕,但係無辦法!

我多數係睡前一、二個小時噴,在睡的附近噴,因為尐蚤要吸血,佢會主動搵妳,咁妳就要諗佢會點去到妳張床度,床腳,牆身(如果床貼牆的話)。。。,呢尐地方都要噴,要持之以恒,開頭每日一次,跟住一星期二、三次,要睇情況而定,大約都要維持二、三個月,唔好見到無就停止,因為尐蛋可能未孵化!

侯爵府

kentseky 發表於 18-6-29 11:15
要長期作戰,因為尐蚤蛋唔知幾時孵化,妳首先要翻開張床褥底,睇睇有無蚤同蛋,順便噴白僵菌,可以嘅話,全 ...

其實將雅蘭床褥我驚到已經同枕頭一起掉咗。臨時買過將薄薄三接床褥用, 白殭菌如果噴落去床褥啲布度會唔會好污糟?因為我開得好傑,好似泥水咁,所以喷唔出,要用油掃掃在床框位。我今晚返去研究下点整先。

男爵府

tutik 發表於 18-6-29 11:50
其實將雅蘭床褥我驚到已經同枕頭一起掉咗。臨時買過將薄薄三接床褥用, 白殭菌如果噴落去床褥啲布度會唔會 ...
尐菌開出來係好汚糟,不過妳唔使直接噴係瞓嘅地方,你噴係底同側邊,諗諗有邊尐地方佢地可以上到去你地張床,至於噴唔出,我諗妳無做隔渣呢一部份,跟我上面所講,買個大嘅水壺,隔二次渣,應該可以噴得出,不過三個月內,我都要換三個水壺!

侯爵府

kentseky 發表於 18-6-29 13:17
尐菌開出來係好汚糟,不過妳唔使直接噴係瞓嘅地方,你噴係底同側邊,諗諗有邊尐地方佢地可以上到去你地張床 ...

你哋有冇哈哈媽咪份资料,可以轉發比我嗎?pm 咗但未見到。

男爵府

tutik 發表於 18-7-1 10:21
你哋有冇哈哈媽咪份资料,可以轉發比我嗎?pm 咗但未見到。
無,我都係睇到尐師兄師姐講,先至識得用白僵菌,之前買過一尐產品,全部無效!

洋房

請問可否pm 淘寶個白僵菌條link ? 我問個間話唔集運☹️

大宅

回覆樓主

哈哈媽媽,我都想要份滅蚤資料,娘家正受難,感激不盡!

男爵府

Mingeunice 發表於 18-7-3 21:15

請問可否pm 淘寶個白僵菌條link ? 我問個間話唔集運☹️ ...
我是上年買,今年已落架,幫不到妳,或者妳問問樓上的師姐,早星期她才買入!

洋房

回覆 tutik 的帖子

師姐,請問可否pm 淘寶個白僵菌條link ? 我問個間話唔集運☹️ 好想快d滅到d蝨😭

洋房

感謝,希望快d解決到,,

首頁

尾頁

跳至