家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

呀蟲甲 發表於 13-8-13 21:26
唔講啦﹐唔係好方法
之前我都有睇開你個PO,我都覺得封鎖主題好似敏感左啲,你用心幫大家我地都睇到 ...
請各位想要詳細資料、請直接用短消息問我拎。我見到一定會資料比你地。[我每日都會不定時上黎睇睇。]唔好再響版面留言話pm我啦!我唔想再比人封我既貼![我係以過來人黎幫人。完全冇兜售生意成份。希望版主明白]

禁止訪問

伯爵府

3B之Mother 發表於 13-8-17 09:26
回覆 哈哈媽咪 的帖子

哈哈媽咪你好, 有枝名稱是"家武" 英文"Home Knight" 滅瘙有效嗎? 謝謝! ...
未用過。所以唔敢答你。因為市面上有d產品係話可以滅蝨。但係木蝨同其它蝨唔同好多滅蝨產品都對佢地起唔到作用。我試過用滅蝨蛋[e個千其唔好用,殺唔死木蝨仲攪到走到一屋都係]!殺蟲水話滅蝨既,冇用!用左好多聲稱話滅蝨產品都唔得。直接噴落隻蝨度,仲可以行得快過我

白醋、火酒、都直接試過噴響佢地既身上都唔得。

我資料裡面話有支幾天然防蟲劑響ECxxxx果度買既,就直接噴落去隻蝨度佢就真係唔知死左定係暈左。

我E +都有用果支野黎預防。響物件表面噴等佢自然乾左就ok。另外我都有落de粉keep住。

其實木蝨係最怕粉狀既野用熱力。

所以一定係用熱力同粉濟對付佢地。又安全,又唔會有化學野殘留,不過係時間係會耐D先攪得掂。

伯爵府

E幾日又焗又濕。記住!開抽濕機呀。

民房

想問下那些DE粉可以係那兒買到~~

子爵府

引用:想問下那些DE粉可以係那兒買到~~

原帖由 keungoi25 於 13-08-25 發表
想問下那些DE粉可以係那兒買到~~
你上網打de粉就揾到架勒。

民房

我好驚我仲招,個腳有三個咬,不過番開床,找不到點算,

我驚到訓唔著,心煩,情緒不穩....

洋房

請問大家知唔知邊度可以買到D透明有拉鏈的袋放衫呀?我去日本成實惠都冇得賣,只有用吸塵機真空果隻,有點化學

另外大家有冇用過另隻 http://ser1.tranquilaid.com.hk/DM-01
有冇效?佢寫有傳帶性,同對人身體冇害
YOUTUBE 個叔叔(香港人)教直接在人身上使用都可以

伯爵府

cartooncat 發表於 13-9-16 22:07
請問大家知唔知邊度可以買到D透明有拉鏈的袋放衫呀?我去日本成實惠都冇得賣,只有用吸塵機真空果隻,有點化學 ...
E隻同de粉一樣都係等d蟲蝨痴左上身。吸乾蟲身上既體液而死。

http://item.taobao.com/item.htm?id=5846096640&ali_refid=a3_430008_1006:1102888469:6:%CD%B8%C3%F7%B4%FC:681c55ef1f60150f9e4c7f778f01e23d&ali_trackid=1_681c55ef1f60150f9e4c7f778f01e23d&spm=a230r.1.17.4.VDBZsA

係唔係Ed袋呀?
E D袋響膠袋批發鋪頭有得賣。
文具鋪有時都會有不過大多數都係細。大既我諗一定要批發
如果唔係淘寶大把。淘d落黎都有好多地方用得到

洋房

哈哈媽咪 發表於 13-9-16 23:18
E隻同de粉一樣都係等d蟲蝨痴左上身。吸乾蟲身上既體液而死。

http://item.taobao.com/item.htm?id=5846096 ...
唔係呀,我想搵個D係好似棉被袋咁,但唔要有孔,,找了好多地多都冇,海馬有不過佢地唔賣

我見
上面隻DUSTIMEX教開水用,DE粉我用緊,但說明上沒有寫可以傳比其他同伴整死佢地,所以我都唔知試唔試好

伯爵府

我響淘寶間左一間有賣滅蝨水、粉。我問佢滅蝨粉水既噴濟係邊隻?佢問我係要黎滅乜?我話臭蟲。佢話比我知果d產品已經對臭蟲右抗藥性。對佢地係已經冇咩效!!我再問佢應該點樣做。同埋我家有小朋友同寵物。佢答我同滾水6衣物我話咁樣家具唔6得怎辦?佢話一般臭蟲唔會入得好深多數響床。只要用熱水好密咁洗晒床上被鋪之類所有野。但佢始終都冇答到我家私用唔到熱水既地方怎辦。我諗E+滅木蝨最安全無毒就只有用熱力。同de粉。

洋房

回覆 哈哈媽咪 的帖子

多謝哈哈媽咪資料!我下星期尾去買蒸機, 聽日訂de粉, 用住de粉先!

床玉枕頭已丢,係客廳瞓咗2個禮拜,好慘呀!

大宅

回覆 yumabel 的帖子

唔好系廳訓,床蚤会跟你出去廳,這是能X潔滅虫公司的人説的。妳应該清理好房中雜物,然后在房中噴de粉,在房訓,引床蚤出來沾de粉,若房无人訓,部份蚤会跟妳出廳,部份可能藏起來,這樣全房de粉也無用。

洋房

回覆 roytai 的帖子

吓,咁恐怖!
我聽日會收到de粉,即用,然後上返床瞓。不過又要俾佢地咬過

大宅

如果情況好恶劣,先找滅虫公司大搞几次,殺佢8,9成,然后才用de粉

大宅

我屋企之前都有,我買過DE 粉,不過我屋企沙發係滕椅,上年工人用滾水碌左幾次燙死好多蟲。再加de 粉,今年未有臭蟲出沒,如果可以用滾水碌,可以試下呢個方法。行得通嘅。

洋房

我同父母嫲嫲一齊住,上月中第一次發現一隻木蚤係床玉,捉咗之後,我已經搵滅蟲公司報價,俾我老豆鬧呀!
我老豆話一隻半隻捉咗就冇,於是我上返床瞓,過咗幾晚後,我一晚咬到條頸好多,揭起床玉上張席睇,見到2隻(即kill)同2塊脱皮,之後怕到去廳睡至今!

大宅

妳今日收到de粉無?搞成點?我是七月中买左木梯回家后,每天早上也見被咬,后来放D臭丸在床下,當晚就有隻黑色野
跑上床,我立即ko, 然后去检查木梯,發現二個 豆 ,三更半夜
都把木梯拿去垃圾站掉,我掉之前用玻璃膠封左豆先。

大宅

妳有無系床单,被套,枕头套見到不尋常的黑色一点点?

洋房

我當時無用床單,只係床玉上放席,成張床玉嚴格來說得一點黑色。枕頭同套都唔太覺有黑點.....

今日已收de粉,因為我張床係上格,下面係連接電腦桌同衣櫃,所以我係上格床板、床la位以及地下牆la位、電腦桌同衣櫃地下前放了de粉,這樣ok嗎?

仲有好彩今日有fd借了抽濕機俾我!

首頁

尾頁

跳至