家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:哈哈媽咪 的帖子

終於約好左滅蟲公司星期日來第一次處理,今日自己再蒸全屋+DE粉!希望速戰速決攪掂D衰蝨啦!
仲有唔該晒哈哈媽咪的資料

大宅

回覆 yenpig115 的帖子

滅虫公司來之前是否要清洗de粉先??

複式洋房

回覆:roytai 的帖子

滅蟲公司那個人上來看過了!他說上來時會幫我清理,我現在d粉只有加多沒去清住

洋房

請問會做幾次?做完後可否update你的情況?
祝早日成功!

p.s.我還在戰鬥中

複式洋房

回覆:yumabel 的帖子

一定會update上來,一起戰吧〜

伯爵府

美維 發表於 13-9-24 18:25
我屋企之前都有,我買過DE 粉,不過我屋企沙發係滕椅,上年工人用滾水碌左幾次燙死好多蟲。再加de 粉,今年 ...
係呀!最高安全無毒就只有滾水

伯爵府

yenpig115 發表於 13-9-25 01:35
終於約好左滅蟲公司星期日來第一次處理,今日自己再蒸全屋+DE粉!希望速戰速決攪掂D衰蝨啦!
仲有唔該晒哈 ...
唔洗客氣!

洋房

回覆 哈哈媽咪 的帖子

我都好感謝哈哈媽咪,之前真係好無助,唔知點算。
我尋日已放de 粉,今日清咗其中一個衣櫃,不過仲未發現個豆,唉!

大宅

回覆 yumabel 的帖子

清所有衣櫃后,記得用蒸气机蒸櫃,蒸时速度要好慢,否則不夠熱,用干布边蒸边抹水,我蒸完会噴点百部火酒,以防發霉,百部也有驱虫之用。你有冇回房訓,有无再被咬?

大宅

你能私下通知我用那間滅虫吗?佢地又会点做?我問过3間,壯X,超貴萵几。能XX,只做二房,齋噴药,另加房地脚版鑽孔噴药,做3次,一星期一次,8.5K。康X,全屋做噴药加大焗,連做三天,人也要搬離3天。9K。我感覺若不全屋做有危机,但若只是連做3天全屋,咁...D卵又点清???

伯爵府

roytai 發表於 13-9-25 23:03

你能私下通知我用那間滅虫吗?佢地又会点做?我問过3間,壯X,超貴萵几。能XX,只做二 ...
冇架!所有滅蟲公司都起碼要做4次以上。每隔8-10日上黎做一次。目的係做第一次殺蝨,但卵一定殺唔死。所以要8-10日再上黎再滅,因為d卵乎化出黎等佢地未有能力再產卵之前殺埋。不過話你知一定係殺唔晒。所以要滅完蟲再落DE粉等佢地殺唔死果D卵出黎行痴到DE粉吸乾晒佢地身上既體液而死。DE粉時間一定係要長時間落起碼落一年以上。其次係真係要用熱力殺蝨。最好就係衣物高溫焗完再封實。唔好開起碼幾個月。咁就做少D。焗完D野封得幾多,下一次就做少幾多樣。

大宅

回覆 哈哈媽咪 的帖子

哈妈!妳那時有無找滅虫?我好煩,好怕傳给我妈,我每天去她家吃晚饭的。战鬥了2个月,人瘦了7磅,但仍然被咬,從前咬手多,近半月改咬背,睡不好,白天背又痒,又抓不到,真的想死了......好灰

伯爵府

roytai 發表於 13-9-25 23:31
回覆 哈哈媽咪 的帖子

哈妈!妳那時有無找滅虫?我好煩,好怕傳给我妈,我每天去她家吃晚饭的。战鬥了2个 ...
我冇搵滅蟲公司。我只係買DE粉、蒸氣清潔機、吸塵機紙袋、大量大膠袋、膠紙。去淘寶買左部烘衣機回來。[有埋烘床果塊膠]程序係照我比你地果份野照做。當然第一時間掉晒d枕頭床玉。買墊地果d小朋友膠訓住先。可以每日同熱水沖洗浪乾。床單都唔洗。然後所有野用熱力焗得就焗。不過好好彩我屋企有乾衣機。幫左我好多。
有機會傳比你媽媽屋企。因為衣物、手袋之類既野都有可能帶有蝨、蝨蛋。我用de粉大約都偏戰鬥左兩個幾月。先見效。不過到今時今日我都要濕度一到70就要開抽濕機。
你兩個幾都仲有野咬。你搵唔搵到個竇,應該唔止一個。你要快d同放大鏡電筒下。如果你冇過滅蝨蛋就多數響床度個竇。睇睇牆上電制板有冇隆隆lala位。牆上有冇列紋或爛左。ED都要補番。清晒d野最好就重新油下油漆。如果係牆紙就煩d
d蝨都好鍾意響牆紙鬆左出黎既位藏身。
E+你都係搵左佢地個竇先清左佢

糯米太太  我真是找了好久都找不到竇口,喊……  發表於 13-10-9 18:02

複式洋房

引用:回覆+yenpig115+的帖子你能私下通知我用那

原帖由 roytai 於 13-09-25 發表

你能私下通知我用那間滅虫吗?佢地又会点做?我問过3間,壯X,超貴萵几。能XX,只做二 ...
看PM

複式洋房

引用:Quote:roytai+發表於+13-9-25+23:03+回覆+y

原帖由 哈哈媽咪 於 13-09-25 發表
冇架!所有滅蟲公司都起碼要做4次以上。每隔8-10日上黎做一次。目的係做第一次殺蝨,但卵一定殺唔死。所以 ...
我都覺得搵滅蟲公司不是一了百了的事,只係能盡快控制佢地現有的生長速度,同懶一次大蒸屋所以我都買定晒之後要蒸、要焗、要封的用具。唉!真破費。。
一定要殺死佢地~

洋房

我都想要,可以pm我嗎?
謝謝!

大宅

回覆 哈哈媽咪 的帖子

多谢你意見,我暫不回妈妈家吃饭了。另外,我估计个豆系床頭板后,因为我見过一只小的從那位置走出来,这次
要折床才可以。

洋房

回覆 roytai 的帖子

用平時蒸衫嗰d機去蒸櫃可以嗎?我打算d衫洗完曬完放入膠箱再放入櫃。
尋晚第一晚返上上格床瞓,不太能熟睡,暫時冇比木蚤咬。

唉,我間房全部都係木,又郁唔到,見到牆身有油漆脱落,但伸唔到手去油返....

點可以揾到佢地個豆?我照過唔見有地方有大範圍黑點,依家唔知點算

大宅

回覆 yumabel 的帖子

要打仗应该用德国的蒸气机,另外,日X城有完全密封的膠箱,但要久不久检查膠箱边有无古怪。还有你的电脑台
在床下,鍵盘最好用保鲜纸封好。买支led电筒好好用。

民房

回覆 哈哈媽咪 的帖子

我想知係邊到BUY到D木蚤粉?

首頁

尾頁

跳至