興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

seems good for bb shooting
http://www.ephotozine.com/article/sigma-18-35mm-f-1-8-dc-hsm-a-lens-review-22257

男爵府

回覆:sigma dc 18 35 f1.8

Is the range fine for you?

複式洋房

引用:Is+the+range+fine+for+you?

原帖由 wendybruce 於 13-07-13 發表
Is the range fine for you?
yes ar, ok for me, 呢個 range 係我最常用嘅range,用來影室內 bb 相,family 照,外出風景照, snapshot 都夠用

複式洋房

我用嘅係50D,呢個 range 即係 full frame 約 28 50,

男爵府

引用:Quote:原帖由+wendybruce+於+13-07-13+發表

原帖由 hklarry 於 13-07-14 發表
yes ar, ok for me, 呢個 range 係我最常用嘅range,用來影室內 bb 相,family 照,外出風景照, snapshot ...
既然啱用就去馬了。我就嫌佢個range吾太適合了。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+hklarry+於+13-07-14+發表yes

原帖由 wendybruce 於 13-07-14 發表
既然啱用就去馬了。我就嫌佢個range吾太適合了。
哈哈,其實尋晚出在去入貨了。

有左B後一直覺手上支tamron 17 50 f2.8 唔夠用,一路都想揾支响 apsc 上等于 35mm 嘅大光圈定焦,但又無 arm, 一個星期前先知有呢支鏡,以為月尾先出,點知無意中先知出在,就放左支 tamron, 買入了支 sigma。

時間關係,只做了簡單測試
室內低光,之前用 tamron 要用 iso 3200, 17mm 2.8, 依家 iso1600, 18mm f1.8 就可以了,畫質 ok

室內,陰天,少日光,影植物,iso400, f1.8, 18mm 24mm 35mm 都oksharp, 再用 f2.8, 唔差過 tamron

室外陰天,iso 400, f8, 18mm 24mm 35mm 影遠方建築物,唔差過支 tamron, 夠 sharp

遲D再試

男爵府

引用:Quote:原帖由+wendybruce+於+13-07-14+發表

原帖由 hklarry 於 13-07-14 發表
哈哈,其實尋晚出在去入貨了。

有左B後一直覺手上支tamron 17 50 f2.8 唔夠用,一路都想揾支响 apsc 上等 ...
反而我想買Sigma 35 f/1.4,本身有FX同DX機。當然有考慮原廠,但貴。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+hklarry+於+13-07-14+發表哈

原帖由 wendybruce 於 13-07-14 發表
反而我想買Sigma 35 f/1.4,本身有FX同DX機。當然有考慮原廠,但貴。
呢支野正!

大宅

回覆 wendybruce 的帖子

35.4真係好正架~~~開心使用中~~~

男爵府

引用:回覆+wendybruce+的帖子35.4真係好正架~~~

原帖由 denadanis 於 13-07-14 發表

35.4真係好正架~~~開心使用中~~~
係咪真係吾買原廠?

大宅

咁當然, 如果夠$$$既, 就緊係買原廠啦~~色水, 立體感(好主觀既)呢D都係S比唔到你既
但係我呢D想要35.4既散景, 但又唔夠$$玩原廠既, S真係一個好好好好既選擇
SHARP佢又夠SHARP, 散景又靚, 又無走焦, 又快, 樣樣好唔過原廠, 都番咁上下水準~~
但足足平一半~~~咁點解我唔用佢~~~

男爵府

引用:回覆+wendybruce+的帖子咁當然,+如果夠$$$

原帖由 denadanis 於 13-07-15 發表

咁當然, 如果夠$$$既, 就緊係買原廠啦~~色水, 立體感(好主觀既)呢D都係S比唔到你 ...
心郁,動搖。其實我帶咗機身出嚟打算去買,不過食飯耐咗,今晚吾買住

複式洋房

http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Sigma-18-35mm-F1.8-DC-HSM-A-Canon-mount-lens-review-fixed-focal-length-quality-in-a-zoom/Sigma-18-35mm-f-1.8-best-performing-APS-C-zoom-in-our-database

原來呢支鏡在APSC上比 canon ef 24 70 f2.8 ii 更 sharp

男爵府

引用:http://www.dxomark.com/index.php/Publica

原帖由 hklarry 於 13-07-18 發表
http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Sigma-18-35mm-F1.8-DC-HSM-A-Canon-moun ...

複式洋房

可惜, 50d 只發揮到佢一半既威力

男爵府

引用:可惜,+50d+只發揮到佢一半既威力

原帖由 hklarry 於 13-07-18 發表
可惜, 50d 只發揮到佢一半既威力
咩機先至發揮得晒佢嘅威力?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+hklarry+於+13-07-18+發表可

原帖由 wendybruce 於 13-07-18 發表
咩機先至發揮得晒佢嘅威力?
頭先個網站做嘅測試,呢支鏡在50D上的 sharpness 好似得 9mega pixel(個計法响個網站有解釋),但支鏡响700D上面有15mega pixel, 又例如canon 85 f1.8 在50D上只有8一9megapixel, 700D上都有一千几,去到6D有18一19megapixel,依家好似响700D有最高分,我想70D上會更好。15megapixel 係一般FF鏡响FF机上得分,所以支鏡真係好 sharp

男爵府

引用:Quote:原帖由+wendybruce+於+13-07-18+發表

原帖由 hklarry 於 13-07-19 發表
頭先個網站做嘅測試,呢支鏡在50D上的 sharpness 好似得 9mega pixel(個計法响個網站有解釋),但支鏡响700D ...
哦,我相信都超越了一般家庭相嘅要求,斷估晒到 20X24 都無問題

複式洋房

引用:Quote:原帖由+hklarry+於+13-07-19+發表頭

原帖由 wendybruce 於 13-07-19 發表
哦,我相信都超越了一般家庭相嘅要求,斷估晒到 20X24 都無問題
曬相ok, 只不過心癮起想要多D detail, 放大睇ma(老左有用 :-p), 同埋見FF 机十 FF鏡D色水好似好D,APSC d 相好似要執先有咁嘅效果,同埋同樣像素,aps 好似 sharp d

首頁

尾頁

跳至