網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

您可見到 有快递 收件信息~
但很多天 還在收件地方 沒發出的~

您去問賣家 必會說是快递問題
實情快递 沒貨在手 邊有貨寄出~

大店先叫 快递掃瞄面單 但未發貨~ 店家邊做 邊發貨的~

以上留言 我以前回覆
可能有人 覺得不可能

因發生在我身上~
今次詳細些 分享下 事件經過:

賣家 正常發貨
當天晚上 有快递收件信息
但4天後 都沒更新過

去問賣家 都說是快递問題 爆倉 廷誤的話~
之後 我找人查 快递內網記錄 時候~ 快递員工 說給我知以下 事情~

亲,这个不能怪快递公司哦,现在公司没有爆仓
以前我们有个客户就是每天把单子让我们扫描,货有时候是一个星期才发,别人问为什么不发货,我们都说是因为爆仓

如果快递公司不帮忙扫描的话,人家就不走我们,为了赚点钱,只能扫,所以收件人怪快递公司,你也可以打电话上海问一下,电话我也查的发给您了

最後 我去找賣家 申請退款
還問賣家 您都用那種方法 虛假發貨嗎
賣家 不回覆~ 超快速 按退款給我~

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

我的都是, 只有發貨號碼, 但沒有速遞公司名稱, 過了很久都沒有收到貨, 佢在買貨前, 仲要我下按金, 現在按金追不回了, 賣家都銷聲匿跡了,
點解淘寶會有些咁樣的公司存在, 可以點樣叫淘寶追查或拿回貨款和按金呢?

大宅

淘寶上 有些 騙子商店...
多數說 些借口~
令買家 (直接過款/貨到付款) 來交易

購買時~
是經淘寶網 正常交易 付款嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

也有試過賣家說快遞整唔見左份件,
第一次會信,
試多幾次知道是假的,
其實賣家根本就未發貨...

大宅

我都啱啱遇到類似既情況, 賣家話已發貨, 但係追查唔到物流資料, 又話我個集運拒收件貨, 而集運就話根本就冇派過件, 叫賣家發速遞記錄以查看, 佢又比唔到, 然後連續幾天旺旺佢, 又唔上線唔回覆, 而家已經自動過咗數比賣家, 都唔知點算好?

大宅

回覆 saetang 的帖子

發貨單号 全沒信息?
還等到 自動付款了...都未到貨?

賣家說 集運拒收件貨嗎?
快去 申请退款啦...還需要等嗎?

大宅

回覆 watarai 的帖子

感謝回覆!

我同集運都查過速遞公司, 發貨單号全沒信息!
而家已經等 到自動付款了, 都未到貨!
之前賣家主動旺旺同我講: "集運拒收件貨", 但係集運又話冇拒收過件貨!
我而家唔見有 "退貨/ 退款" 果個制, 唯有申请 "售後服務" 退款! 而家等緊賣家回覆同淘寶介入處理!

有冇其他jm遇到類似既情況呀?

大宅

有點奇怪 賣家主動旺旺您講 集運拒收件貨?

會否單号 賣家打錯了?
集運拒收原因~ 很大機會 到付件...

如真的拒收了 會退回給賣家 退款正確的~

男爵府

我之前買那間店又係咁,不過係份件直頭寄咗去第二度!一句SORRY都無,我叫佢寄多次貨都唔理我.嬲爆!

大宅

回覆 watarai 的帖子

感謝回覆!

唔知係唔係因為淘寶介入處理, 個賣家而家主動旺旺我話 "再發" 喇!

大宅

賣家 說再發~
有給您 發貨 快递單号嗎?

需要淘寶介入 才回覆人的賣家

是我會選 退款了
希望今次 您真可收到貨~

大宅

omax 發表於 13-7-18 01:38
我之前買那間店又係咁,不過係份件直頭寄咗去第二度!一句SORRY都無,我叫佢寄多次貨都唔理我.嬲爆! ...

3個可能
1.賣家 打錯單号 (很平常)
2.快递中轉 錯發其他地方 (件貨 會退回去 中轉站 再發出)
3.入了黑店 購物

下次 先問賣家 是否打錯單号
叫他查看下 快递單 ~

首頁

尾頁

跳至