嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb訓到個頭仔斜晒!有咩辦法整返好!

我bb訓到個頭仔偏左呀!佢成日個頭仔向右邊訓,所以依家個頭斜埋一邊,左邊好似突起左咁,我試過用野整住個枕頭唔比佢轉去個邊,但佢點都要向個邊訓,唔知點先可以整返好佢個頭形呀!

子爵府

Re: 我bb訓到個頭仔斜晒!有咩辦法整返好!

係個頭斜定係條頸斜呀?如果係條頸斜,可能係先天性斜頸,要睇e生呀..你bb幾大呀?睇吓條頸有無肌肉比較硬..又或者有肌肉突咗出來...

洋房

同我囝囝一樣,我都唔知點算....唉... :-( :-( :-(
Horus' life :-P :-P

大宅

我阿b都係... 已經用左 sinomax 都好似冇咩用, 老公叫我時時叭佢係度訓, 但要人睇住, 否則驚有危險, 我邊有 gum 多時間...

禁止訪問

別墅

我個細b出世到5個月時都係咁, 個頭偏左呀, 個頭斜埋一邊,睇樓下醫生話佢習慣左訓個邊, 4個月去健康院時同醫生講, 佢話可能個b條頸仲未有力要觀察一個月, 到5個月時返健康院睇佢話摸bb條頸無一舊野, 但唔知點解佢個頭斜埋一邊,寫紙比我去兒骨科, 我聽完之後即刻去睇兒科, 兒科醫生話你斜頸要做物理治療"擰"頸,唔可以唔理, 佢話我亞b唔係嚴重, 好快無事, 佢話有o的嚴重既會有大細面架,咁我即刻走去賽馬會睇街政, 跟住佢寫左張轉介信比我做物理治療, 5日後做左, 個治療師話我個b好輕微, 問我點解咁耐先黎睇,我都想架, 最衰係健康院個醫生,好似無咩經驗咁, 有事都係睇專兒科最好,而家亞b已經無咩事咁喇!!你快的同你亞b去睇醫生啦!!唔可以睇少斜頸架 !!

p.s : sorry呀, 我想問下個張相你咪你個b呀, 佢真係好似大細面咁喎, 我唔係嚇你呀, 如果係就早的去睇醫生啦
shuuenki 寫道:
我bb訓到個頭仔偏左呀!佢成日個頭仔向右邊訓,所以依家個頭斜埋一邊,左邊好似突起左咁,我試過用野整住個枕頭唔比佢轉去個邊,但佢點都要向個邊訓,唔知點先可以整返好佢個頭形呀!

大宅

奀奀豬0702:
唔係條頸,係個頭後面斜左呀!後面望落去唔圓,偏左!

大宅

我想問點樣為斜頸呀!你望到我bb大細面,邊邊大邊邊細呀!我唔識睇呀!佢平時個頭識轉來轉去!只不過訓覺時訓向右邊!咁代表咩呀!好擔心添

yeung99 寫道:
我個細b出世到5個月時都係咁, 個頭偏左呀, 個頭斜埋一邊,睇樓下醫生話佢習慣左訓個邊, 4個月去健康院時同醫生講, 佢話可能個b條頸仲未有力要觀察一個月, 到5個月時返健康院睇佢話摸bb條頸無一舊野, 但唔知點解佢個頭斜埋一邊,寫紙比我去兒骨科, 我聽完之後即刻去睇兒科, 兒科醫生話你斜頸要做物理治療"擰"頸,唔可以唔理, 佢話我亞b唔係嚴重, 好快無事, 佢話有o的嚴重既會有大細面架,咁我即刻走去賽馬會睇街政, 跟住佢寫左張轉介信比我做物理治療, 5日後做左, 個治療師話我個b好輕微, 問我點解咁耐先黎睇,我都想架, 最衰係健康院個醫生,好似無咩經驗咁, 有事都係睇專兒科最好,而家亞b已經無咩事咁喇!!你快的同你亞b去睇醫生啦!!唔可以睇少斜頸架 !!

p.s : sorry呀, 我想問下個張相你咪你個b呀, 佢真係好似大細面咁喎, 我唔係嚇你呀, 如果係就早的去睇醫生啦 [quote]
[/quote]

別墅

BH,

有沒有人說妳的BB重了小小呀,5個月多d,有成20磅?

別墅

[quote]
我想問點樣為斜頸呀!你望到我bb大細面,邊邊大邊邊細呀!我唔識睇呀!佢平時個頭識轉來轉去!只不過訓覺時訓向右邊!咁代表咩呀!好擔心添

每個人也是大細面,只是差別很少很少,我看妳的BB兩邊面沒有怎樣特別大細面,請放心好了!
我的BB(5個月)也喜歡望向右邊,無論睡著或是醒來比例上望右較多。我會藉他睡著後,細細力移向左邊,或平時放些吸引的東西在他另一邊。沒有斜視或只傾向一方望東西便可以了。
同意heiheima05的做法,“係BB訓時幫佢轉下頭仔的方向,平時抱佢時用手輕輕捽下個頭仔都會好D。”但多數的姑娘不讚同捽BB個頭,細力冇乜用,大力又驚整到BB。
BB現在多大這點好重要,有了3~4個月可以說頭形已定得八八九九,可以改變的幅度實在有限,切記小心誤傷BB頭仔。
就算改變不了,也不用太介懷,如果父母介懷的話兒童又樣面對呢?最重要的是將來怎樣建立BB的自信,不要因為外觀而令兒童產生自悲感影響小朋友日後的成長呢!:-P

別墅

shuuenki,
其實我只是睇相覺得, 但影相可能個角度問題, 我望見佢右邊大o的左邊細o的,但你成日對住佢,你應該清楚o的,唔好比我嚇到你, 我只是提點下你架炸,我細仔o個時都係左右都識轉來轉去,我都同兒科醫生咁樣講, 跟住佢同我講係唔係左右轉既副度都係一樣, 如果左邊轉到90度, 右邊轉到70度咁就已經係啦, 我之前都以為係 我個細仔只是慣性喜歡轉去左邊多o的,都不以為意, 點知健康院咁講之後就比佢嚇餐飽, 即刻去搵兒科, 點知佢都話佢有斜頸, 如果你亞b只係個頭訓到偏左咁就唔係斜頸啦, 好多bb都會訓到偏左架, 你唔使咁擔心
p.s 其實就算斜頸都唔係大件事, 只要做物理治療就無事架 喇,同多的轉去佢唔鍾意轉o個邊囉

大宅

臨臨,
佢有去健康院 做監察, 係大碼b, (3% 最大個d size), 未過重, 佢而家4個幾月未夠5個月, 穿外國 12個月的size, 個身都幾長, 依家我每天同佢做運動, 佢好似冇之前重得多啦...

臨臨 寫道:
BH,

有沒有人說妳的BB重了小小呀,5個月多d,有成20磅?

別墅

yeung99,
我阿b都係斜頸,佢成日瞓埋一邊,同好少會轉左,又係個頭扁哂.........(第一次去健康院俾e生睇話阿b無嘢,仲話2個月唔會兩邊轉.....3.4個月唔轉就有問題........第2次 要拎埋c+e生張轉介紹信,健康院d e生先肯寫信去政府睇骨科同物理治療)

好彩唔放心去c+ 睇,兒科醫生睇話bb要做物理治療.......我而家c+同政府兩邊做............ :-( :-( :-(
你bb好番末?我好擔心bb大過咗會唔會仲係咁?

別墅

[quote]
BH 寫道:
臨臨,
佢有去健康院 做監察, 係大碼b, (3% 最大個d size), 未過重, 佢而家4個幾月未夠5個月, 穿外國 12個月的size, 個身都幾長, 依家我每天同佢做運動, 佢好似冇之前重得多啦...

請勿見怪,只是關心閣下BB,見到這回覆真好啊! :-P

別墅

bb2006 ,

我已睇左物理治療, 佢話亞b係好輕微, 佢仲問我點解咁大個先去睇, 唉,,,,,鬼唔知要快咩, 但健康院個醫生話亞b條頸未有力要觀察到5個月先轉介我去兒骨科, 等得佢轉介再排咪有排, 咁我咪去左兒科到睇啦, 佢教我去賽馬會到排會快好多, 又真係好鬼快, 5日後已經做物理治療, 呵呵, 我亞b而家已經好返曬, 6個星期後再覆診, 叫我多o的用玩具引佢唔多轉個邊,我係醫院見有的條頸係有舊野同佢地有大細面架, 個個做到喊到拆天咁,真陰公,個物理治療師好好人架,如果一路有做物理治療咁你就唔使咁擔心, 好快會康復架,大個一定唔會有架,祝你亞b都快的康復啦!

大宅

聽大家咁講!我先知原來bb訓埋一邊會有可能係斜頸既可能,我依家好擔心我bb都係呀!我依家可以點做呢!可否直接去賽馬會排期定係我去健康院約時間睇醫生,但又聽你地話健康院要觀察到5個月先轉介,我好擔心!真係有d想喊

大宅

非常擔心!好驚bb有事呀!我應該點做呢! :-( :-( :-(

別墅

shuuenki ,
傻豬, 唔係間間健康院的醫生都咁鬼無料架, 有o的有經驗既就好快睇到架喇,我見有的都係健康院轉介去架, 你亞b可能唔係有事呢, 唉,,,,,比我嚇到你咁樣真係唔好意思, sorry
我真係低打
該用戶已被刪除

大宅

如果唔係以上既問題, 你可以試下呢隻枕頭, work 傢, 賣嬰兒用品舖有得賣, 我買$178, 唔係呢個公仔, 但內膽一樣.

http://www.malldj.com/Code/M_Product_Get.asp?P_CategoryID=PS1&_CategoryID2=&_BrandID=枕&_ProductID=PB135080319448&_Title=PS1&_SearchStr=枕&_FromURL=%2FCode%2FM%5FSearch%2Easp%3FP%5FSearchStr%3D%AAE

首頁

尾頁

跳至