自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:其實樓主你係啱,但好多JM講,只想唔好咁多

原帖由 kc_01k 於 13-07-28 發表
其實樓主你係啱,但好多JM講,只想唔好咁多大6人。香港最大缺點就係地方細,但關鍵就係而家迫爆香港咁制, ...

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

burgerqueen168 發表於 13-7-28 12:09
我愛香港。

你呢個題目起得好!
我港有好多不足,但係拉勻計,又的確算最好,問心暫時好難搵到地方取代!希望唔好再差落去,唔好再比B6污染,咁好既福地,被搞到一敗塗地,太可惜啦

ferrari2007  我諗難d,蝗蟲蠶食中  發表於 13-7-28 17:29
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

珍珠宮

生於斯,長於斯~淨係呢樣喺我心目中已經攞左80分
好難唔愛,始終呢度係自己地頭~再者,淨係計治安,香港基本上已經贏晒!
雖然香港生活步伐急促,人煙稠密,透啖氣都夾雜左唔少廢氣,但至少呢d唔會攞我命;歐美澳或者治安都唔差,但帶槍係合法化,諗起都驚驚地;即使新加坡,環境好經濟起飛唔貪污國民福利好,但始終比較龍蛇混雜(馬拉/印度人易出入),失驚無神走個馬拉人攞把巴冷刀行住你真係命都短幾年,而呢d嘢,我唔需要擔心喺香港會發生
我諗嘢好簡單,即使有幾多錢有幾健康,治安唔夠好比你有幾幸福都無用!
所以,我愛香港X2!
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+yuko0421+於+13-07-28+發表仲

原帖由 burgerqueen168 於 13-07-28 發表
係香港,成日話警察無用,
比起美國加拿大歐洲警察
香港警察不知幾知所為幾盡責
非常同意! 香港無論治安,警察水平,醫療真係數一數二的好。

無天災,氣候又好,交通方便,肯做唔憂揾唔到食,希望香港人珍惜。

大宅

引用:Quote:原帖由+burgerqueen168+於+13-07-28+

原帖由 kc_01k 於 13-07-28 發表
有呀,不過政治嘢我唔敢講太多,因自己唔識。但感覺香港一定會逐漸同中國同化,有D嘢唔會改變倒,只可以大 ...
都懷念平靜生活嘅

其實紅豆沙綠豆沙唔一定分開食,可以兩溝,咁就唔涼唔熱,有益

無錯,綠豆係寒涼,不過又清熱喎

香港人,其實怕咩呢

怕中國人到處金?共產?

其實做好自己本分就唔驚。

頭先睇新聞,好低能呀,整個大球場出來無諗埋整埋泥底去水呀,康文話一直努力喎
攪到曼聯第日無得睇呀

專業係邊?智慧係邊?

曼聯唔係唔黎呀而家,係一啲政府公務員食到口邊要倒嘔

珍珠宮

我一直都覺得香港係福地~
又無乜天災 (e.g. 地震, 海潚...)
又方便 & 先進, 又國際化~

但近年, 香港多左好多怨氣....
乜都投訴, 示威, 遊行.....
再加埋 B6 襲港....
香港已經變左質.....

男爵府

始終都係香港好
豐儉由人!
不喜歡嘅
好走唔送

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有感而發,拉勻計,無一個地方好得過香港。

同意

大宅

引用:Quote:原帖由+kc_01k+於+13-07-28+發表唉。

原帖由 Ashley_ash 於 13-07-28 發表
我又諗起前排有個帖係講跨區工作,其實香港咁細.. 跨區可能都係講緊要撘一兩程車就到,地鐵更加方便。

香 ...
係嘅

代價

繁榮又人多嘈臭污
靜又人少搵唔到食

香港可唔可以sell世外桃園style?
點解要咁多人呢

少少因為香港要賣商業服務業
人=錢

泰國少遊客又得唔得呢?

大宅

引用:我一直都覺得香港係福地~又無乜天災+(e.g.+

原帖由 jolly_bear 於 13-07-28 發表
我一直都覺得香港係福地~
又無乜天災 (e.g. 地震, 海潚...)
又方便 & 先進, 又國際化~
自己攪亂自己檔
無言

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我係香港的 die hard fans

珍珠宮

環保接龍勳章

agree HK is a good place

珍珠宮

畀面勳章

我比較鐘意未回歸前嘅香港

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:始終都係香港好豐儉由人!不喜歡嘅好走唔送

原帖由 xykhyk 於 13-07-28 發表
始終都係香港好
豐儉由人!
不喜歡嘅

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+burgerqueen168+於+13-07-28+

原帖由 WChan 於 13-07-28 發表
非常同意! 香港無論治安,警察水平,醫療真係數一數二的好。

無天災,氣候又好,交通方便,肯做唔憂揾唔 ...

伯爵府

都係嘅,香港始終是我家。

大宅

若大家撘過其他國家地鐵,就會知道香港地鐵幾咁舒適幾咁乾淨,幾咁靚!最怕搭芵國地鐵,無冷氣,熱死人,d凳重要係裓面,痴立立!重要係勁貴!去到歐洲食個老麥都要過百元港幣!

所以我愛香港!

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我未住過其他地方,比唔到意見。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

水晶宮

引用:我愛香港。 +

原帖由 burgerqueen168 於 13-07-28 發表
我愛香港。
我都愛

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我覺得少d b6就好了,你話b 6 俾了好多錢香港賺,但是
1。d錢係有錢人賺如李十x,而不是我,你睇下幾多小店要執粒,d老店沙士都無執,現在反而執

2。 d 樓炒到貴哂,如果唔係咁多b 6拎d 黑
錢來洗白佢,我洗咁辛苦儲錢買樓

3。 十幾萬雙非,你估唔洗供書教學,我們辛苦找學位,仲有如果佢地父母覺得在大陸賺三數千元發唔到圍,申請來埋香港仲死,如果有一半來香港,香港就多了三十萬人。你睇早兩日天平村單嘢就知,b6做的嘢,不是可以用常理推測

4。香港形象差哂,其他國家遊客都唔想來。b6咩都同我爭,仲要成日撞到我,排隊又打尖,火滾

首頁
34567...9

尾頁

跳至