家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

入左黎家事百科,見到好多屋企有蚤既個案。好驚自己屋企會有,同老公講不如買啲野返黎炸下,老公話一般家庭唔會,係通常有養寵物先有,究竟點解會有蚤,做啲咩可以預防?

伯爵府

whiskym 發表於 13-7-30 08:01
入左黎家事百科,見到好多屋企有蚤既個案。好驚自己屋企會有,同老公講不如買啲野返黎炸下,老公話一般家庭 ...
錯E +係外來引入多。話有蝨既家庭十家有6家話係請左工人姐姐。仲要係印印,佢家鄉帶行理帶埋佢地黎。[不過唔係個個有,唔好講一請印尼工人就有!]另外由於佢地黎既時候都會響公司住下果度都極有可能有蝨存在。所以帶埋去新主人屋都唔奇。酒店、去外地旅行都有可能帶蝨回家。由其係酒店!

大陸買傢私回來附送都有可能,有D係二手物品都有可能有。

家居傳染。如果樓上或住果層有家庭有都有可能走入其他人家屋[我就係E個傳染番黎]事原係我果層樓有人掉櫃出黎就咁放響電梯大堂等清潔工人搬。、、因為清潔工人唔係立即搬放左響度成個星期,仲有好多雜物件。好似人地搬屋大裝修咁。
因為之前我都有同朋友搵過石硤尾重災區既木蝨資料。所以知道佢掉出黎既櫃係有木蝨。都即時響門口噴驅蟲物品。但最後都比佢走左入屋。攪左成兩個月
所以以E +香港咁既環境好易有木蝨傳染到回家。唔好話屋企有冇寵物。污糟之類野。就算你幾乾淨都有可能係外來引入。到E +自由行咁平繁,周圍都係遊客,真係好易有。

冇咩可以預防。其實外國同大陸好普遍。防不聲防!

大宅

回覆:哈哈媽咪 的帖子

多謝您咁詳細

洋房

定期放樟木, 沙薑粉可防止牠們入屋嗎?

男爵府

回覆:點解會有蚤?

我都中招,成張床steam過,灑蚤粉好左二晚,到第三日起身膞頭至胸口位咬左我十二粒,嬲左成日決定誅佢九族,用二卷保鮮紙包實成張床,全衣柜衫拎去磅洗

首頁

尾頁

跳至