親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一連7天星馬遊, 終於順利完成. 對於我們一家第一次自由行去星馬實在感激呢度各位JM之報料, 所以宜家分享下我地嘅行程。由於機程早去晚返, 所以玩足7日

Day 1 (Fri) - Arrival Aiport take taxi SGD19 to Fairmont Hotel (City Hall) at 2:15pm-> Afternoon tea at Raffle City -> Merlion -> Singapore Flyer -> Dinner

Day 2 (Sat) - Singapore Zoo 10:30 - 4:30pm -> Dinner at Buffet Town

Day 3 (Sun) - 包車 Fion 由Fairmont -> KSL (SGD73)8:25am - 10:15am - 包Taxi Mr. Goo's dad 來回 Legoland & KSL RM100 -> Legoland 11:30 -7:00pm -> 帶去Dinner(文記) 相 post 43 另比RM20 行左一陣 Tesco (at KSL Mall) 買左少少手信

Day 4 (Mon) - 包Taxi Mr. Goo's Dad RM100 來回 Hello Kitty Land & The Little Big Club 11:00 am- 4:00pm & KSL-> 由KSL -> Festive hotel (Fion 車 SGD80) 5:00pm - 6:30pm -> Dinner at Vivo City Food Republic

Day 5 (Tue) - USS 11:00am - 7:00pm -> Lunch at 馬來西亞美食街, Dinner at Vivo City Food Republic

Day 6 (Wed) - AC Waterpark 10:30pm -> 4:30pm -> Chinatown 林志源 -> Dinner at Maxwell Food Centre

Day 7 (Thu) - Swimming at Hard Rock -> Check out Festive-> Lunch at 馬來西亞美食街 -> Sea Aquarium 2:00 pm - 4:00pm 4:30pm take taxi to Airport SGD22

酒店

因為行程關係搬左兩次:
二晚 Fairmont Hotel at City Hall MRT
一晚 KSL in Johor
三晚 Festive Hotel in Sentosa (1 night separate booking, 另 3D2N mutli attractions package)

門票

2 adult + 1 child 9 years + 1 child under 3 (FOC all tickets)

Flyer - 2Ad + 1Child total SGD66 (special offer from Travel Delight)
Zoo - + Tram ride SGD22/ad x2, SGD13/child total SGD57 (Travel Delight)
Hello Kitty + The Little Big Club - (combo ticket) SGD40 per head total SGD120 (Travel Delight)

Travel Delight 之前 email 問價, 再約當地交收門票 COD.

Legoland - total RM280 at HK$710 2 adults free 1 child promotion (Asia Travel) 門口 ticket counter 換飛

USS + AC Waterpark + Sea Aquarium 3 in 1 combo ticket (child only) 因為 3D2N package 已包兩大人門票 SGD96 =HK$608 (Asia Travel) 响Senotsa 換飛. (呢度真係要多謝 boy boy教路)
(send email Asia Travel HK office pay on line by credit card, send e-ticket & confirmation by return mail)

交通

在SG 只是搭了兩次 Taxi 就是來回機場. 由機場去Fairmont hotel SGD19, 另由 Senotsa Festive 去 Airport SGD22 (all inclusive)

搭左5程MRT所以買single ticket 再 add trip:
Day 1 (Merlion) City Hall -> Raffle Place
Day 1 (Flyer) Raffle Place -> Promenade ->City Hall
Day 6 (China Town) -> HarbourFront -> Chinatown -> HarbourFront
由 聖淘沙來回 Vivo City & Harbour Front 搭 Sentosa Express (FOC)

Day 2 (Zoo)
搭SAEx 由 Swissotel Stamford 9:20am 上車, 上午得一班車去Zoo & bird Park. 齋搭車無得book. 果日係星期六 都好多人上車, 上到我地已滿坐, 我地初初扮下唔知佢講乜, 而個司機亦已幫我收起BB車, 見真係無位, 已有D坐到人疊人都諗住算數落車費事左住比人鬧. 但個司機都好好人, 問有幾多人去birdpark, 話安排轉車比佢地. 跟住開車去左一個站 (估係佢公司嘅站之類) 就比去birdpark d 人轉車. 但之前就 skip 左 PENINSULA EXCELSIOR 呢個站, 所以搭SAEx 都唔 guarantee 有得上. 之後大約半個鐘到就去到.

回程有 3個 時間 14:30, 15:30, 16:30, 開車之前15分钟去買車飛. 我地搭16:30果斑, 走時見到的士排長龍. 大約40分鐘已到 Stamford (有少少塞車). 好舒服, 4個瞓曬

車費S$5 /大人 , S$2.5/ 小童, 我細仔 FOC 單程 x2

來回SG & Johor 包車(Fion):
Fairmont -> KSL SGD73
KSL -> Festive SGD80
Fion 先收每程SGD5 total 10 for deposit by Pay pal , 尾數每程完成後比司機

來回KSL & Legoland, KSL & Kitty Land 包左Mr. Goo 爸爸 Taxi 每日RM100.
我在車上問他有無介紹食晚飯, 另加RM20車費 去左 "文記" 食完之後再車番酒店

酒店早餐

早餐基本上訂 package 時只包兩大人, 但我今次 trip 有d free 比小朋友, 有d要pay.

Fairmont - 早餐最好食, 最多選擇, ニ朝都 free 左比我女, of course 我仔都 free.

KSL - check in 酒店房時, reception話我女都似 4-12 歲, 食早餐有可能要pay, 視乎當時情况有無得 free. 入座前, reception 話要我比RM12 早餐錢 for 我女. 無計都要比.

Festive hotel - 一樣 check in 時講明有可能要比小朋友早餐錢. 三朝早, 有一朝無包早, 我地响房食杯麵, 另一朝就登記完直入, free 左小朋友, 最後一朝個鬼佬比較嚴, 我眼見每家最少比一個小朋友 早餐 . 我女亦無例外, pay SGD11 net.

手信

响KSL Tesco 買左 : 一包 30 packs 嘅 coffee, 一包竹簽沙爹鱼, 一包鱈鱼条, 另買左一件男裝T恤RM12
林志源買肉干, 响China Town Night Market 買咗幾對有姓氏嘅竹快子SGD1對.
USS - 買左幾件T恤 (用 master card total 超 過 SGD20 有 10% off, 同埋 total over SGD100有退稅, 分單的話最多三張 .
機場 T1 食左班蘭蛋糕, 買左 cookies & 幾小包nuts.

男爵府

回覆 Ksyy1018 的帖子

响Flyer 入面影出去

Zoo 大象show

Kidzworld at Zoo 小朋友好鍾意, 玩到唔願走

Dinner at Buffet Town, 不停有即開生蠔, 其他熱盤都好味

Legoland promotion Every Fri, Sat Sun 10:00am - 10:00pm until 4 Aug. 我星期日入玩到 7:00pm 走, 入面真係好晒, 多帶水, 好彩無查袋

男爵府

Junior Driving School 我仔未夠3歲都玩

Aquazone Wave Racers 我女玩到濕曬

Monday night market at KSL nearby

The Little Big Club 入場唔比帶食品, 飲品. 我前面果個當面飲曬d水, 我地帶左幾支比門口 "食蕉" 收左入櫃, 走先攞番

男爵府

Hello Kitty Land

Universal Studio Singapore

Battlestar Galactica ( 果日無開) at USS

MissMaMa  另外, 侏羅紀河流歷險又冇開, 好可惜呀, 小朋友冇得玩! 呢個超好玩.....  發表於 13-8-4 23:36
MissMaMa  我去嗰日過山車又係冇開, 好彩我上次玩過.  發表於 13-8-4 23:35

男爵府

Adventure Cove Waterpark 果日算人多, 最Hit嘅滑水梯要排一個鐘, 我地無排。

買肉干 & Maxwell Food Centre

男爵府

回覆:玩足7天星馬遊

D相好靚

Ksyy1018  Thanks.  發表於 13-8-4 22:14

男爵府

Hard Rock 泳池

Sea Aquarium

男爵府

珍珠宮

行程好豐富, 小朋友一定超級開心! d 相影得好好呀, 尤其係 merlion 那一張, 好鍾意呢個角度!

上次同你傾開坐 flyer 的時間, 原本我打算夜晚坐, 而你就話黃昏......結果倒轉左, 我黃昏去左坐, 哈哈.....

我都 share 我的 flyer 相比你睇下, 由光變暗的景色, 超級迷人!

你第一次自由行就咁好玩, 要比十個叻你呀!

禁止訪問

畀面勳章

回覆:玩足7天星馬遊分享行程加相片

男爵府

回覆 MissMaMa 的帖子

多謝你!你d 相都好靚呀!補番我响Flyer睇唔到D景。d相大部份係我老公影嘅。Merlion 個角度我老公話係因為突然間有feel喎 Flyer 點解變左夜景?米因為第一次自己去SG 唔識路, 响Fullerton 果附近兜左好耐都揾唔到 merlion. 再去到Flyer 已天黑了, 連 Wonder Full show 都 miss 左。

正因為呢個行程, 所以玩到謝曬都抵。尤其我仔每晚倦到, 到宜家番左黎幾日都仲

男爵府

男爵府

Jurassic Park Rapids Adventure, 我去果日有開, 我老公同女玩左.濕晒

珍珠宮

Ksyy1018 發表於 13-8-5 00:53

Jurassic Park Rapids Adventure, 我去果日有開, 我老公同女玩左.濕晒:wahah ...

我上次去覺得好好玩, 今次諗住帶小朋友玩, 結果......雨衣都帶定添!

男爵府

MissMaMa 發表於 13-8-5 01:02
我上次去覺得好好玩, 今次諗住帶小朋友玩, 結果......雨衣都帶定添! ...

好彩玩到咋, 因我仔唔玩得, 所以玩左佢果d先再睇埋 5:30pm 場show 至去玩。 呢樣同Transformer 我老公同女响最後關門前50分度玩晒兩樣.如果唔係失望死

子爵府

樓主啲相好靚,行程都好好!
我15號去………

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Ksyy1018 發表於 13-8-5 01:22
好彩玩到咋, 因我仔唔玩得, 所以玩左佢果d先再睇埋 5:30pm 場show 至去玩。 呢樣同Transformer 我老公同女 ...
想問你, USS多人嗎  本地人多定係遊客多

男爵府

birdy09 發表於 13-8-5 13:31
我覺得多, 各地遊客卦, 因分唔到邊d係SG人, 黃皮膚的有講普通話, 以為佢係B6人, 点知又有講英文. 好多似馬拉人, 佢話係印度人。

birdy09  謝謝   發表於 13-8-5 14:26

侯爵府

引用:Quote:Ksyy1018+發表於+13-8-5+01:22+好彩

原帖由 birdy09 於 13-08-05 發表
我上星期2去(30號)唔算多人〜 好多香港人〜 transformer 我朋友玩左4轉〜 同噚日我去海馬公園比,簡直極級舒服:;pppp:

侯爵府

引用:Quote:MissMaMa+發表於+13-8-5+01:02+我上

原帖由 Ksyy1018 於 13-08-05 發表
好彩玩到咋, 因我仔唔玩得, 所以玩左佢果d先再睇埋 5:30pm 場show 至去玩。 呢樣同Transformer 我老公同女 ...
Transformer 我地係最尾20分鐘玩多轉

首頁

尾頁

跳至