家庭理財

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

引用:我有朋友在3間保險公司(M,A,S)做產品設計的

原帖由 sunshine0613 於 13-08-14 發表
我有朋友在3間保險公司(M,A,S)做產品設計的, 他近年已cut哂Term Life 以外的保險.

保記, 他建議我保留份Be ...
請問你份better life 係咪要供到8x yr old ,為何不用cut?點供到8x?

侯爵府

1mocha 發表於 13-8-17 00:49
請問你份better life 係咪要供到8x yr old ,為何不用cut?點供到8x?

我份Better Life 買了很多年, 大學Final Year 已買, 有saving成份, 有cc, , 不是掛投資基金, 所以不cut.

伯爵府

引用:Quote:1mocha+發表於+13-8-17+00:49+請問你

原帖由 sunshine0613 於 13-08-17 發表
我份Better Life 買了很多年, 大學Final Year 已買, 有saving成份, 有cc, , 不是掛投資基金, 所以不cut. ...
謝謝你,請問cc 是什麼? 但問題係點可以供到8x. 年歲。退休後都要供2x.年?請間如cut 單係咪取回cash value 的basic + additional?

大宅

引用:我剛mature+了。2003+年買。每年12100,供6

原帖由 高齡牛師奶 於 13-08-16 發表
我剛mature 了。2003 年買。

每年12100,供6年,上星期 $$$ 到手。$122720
請問條式点計
我都有買呢份但計吾到有7.2厘回報
謝謝

大宅

引用:我剛mature+了。2003+年買。每年12100,供6

原帖由 高齡牛師奶 於 13-08-16 發表
我剛mature 了。2003 年買。

每年12100,供6年,上星期 $$$ 到手。$122720
你嗰個系咩計劃

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

有 7.2%回報,真係無可能~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:abc.fion 的帖子

大力,我都覚無乜可能,但又好実在袋了萿袋。。。。

條式大概係咁:

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:高齡牛師奶 的帖子

但咁計有D夾硬。因為我year 1-9 其實係鎖死了 $$$$

But my friend good at Econ . He said calculate like this is fine .

大力,可否糾正我?我硬係覚得計錯。。。灬

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:1mocha 的帖子

但我agent said better life 食水好深,行政費食了很多,cash value table grow up low speed wor .

大宅

引用:大力,我都覚無乜可能,但又好実在袋了萿袋

原帖由 高齡牛師奶 於 13-08-17 發表
大力,我都覚無乜可能,但又好実在袋了萿袋。。。。

條式大概係咁:
好複雜
如年供45882美金
供六年十年取回
到期取71012美金
利率会有幾多
thx

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

Amount 錯了?45582 ?or 4582 ?

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我對個計算方法有D保留,硬係覚得有問題。希望等大力兄糾正后才可答到。

大宅

引用:Amount+錯了?45582+?or+4582+? +

Amount 錯了?45582 ?or 4582 ?
sorry打錯
月供系每年8190美金 年供就每年7647美金
所以我選了年供平d
到期可取回71012美金

大宅

引用:我對個計算方法有D保留,硬係覚得有問題。

我對個計算方法有D保留,硬係覚得有問題。希望等大力兄糾正后才可答到。

...
但睇你個計法又冇乜吾妥
俾你試到最貼近七厘二先勁
我計利率都末識

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

過獎了。不是我。是我讀經濟糸的朋友計。你俾email 我。我 send formula to you

大宅

引用:過獎了。不是我。是我讀經濟糸的朋友計。你

過獎了。不是我。是我讀經濟糸的朋友計。你俾email 我。我 send formula to you

...
己傳短訊俾你 謝謝

男爵府

回覆 高齡牛師奶 的帖子

我想問你係買邊個plan, 佢都有show 一個sample 比我預期5% 回報, 個客買了幾年而家已經over 了預期個個數啦

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:mandy_lee 的帖子

進寶

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

進寶已經停產。而家係進陞。我也買了2份

大宅

引用:進寶 +

進寶