婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

由年初起,對眼無端端變左大細眼,睇左醫生懷疑係甲狀腺眼,但驗血又驗唔到甲狀腺有問題,而家眼科醫生俾左類固酵眼藥水滴左2個星期,唔覺有用,甲狀腺專科又要月尾至有得睇,有無jm見過知道咩事呀?好煩呀。

男爵府

我媽有甲狀線問題,都係咁
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

男爵府

引用:我媽有甲狀線問題,都係咁

原帖由 angelawoo 於 13-08-20 發表
我媽有甲狀線問題,都係咁
你媽咪都係大細眼?係邊類甲狀腺問題呀?而家ok嗎?

禁止訪問

回覆:Happypearl1010 的帖子

禁止訪問

男爵府

引用:真係好似鉀狀線眼!

原帖由 stkl 於 13-08-20 發表
真係好似鉀狀線眼!
之前係政府驗,醫生剩係話正常,都唔知驗左咩,所以會去私家睇專科,不過朋友介紹個醫生要月尾至有得睇呀,咁你諗住點呀?隻眼咁樣好唔舒服喎。

大宅

引用:Quote:原帖由+stkl+於+13-08-20+發表真係好

原帖由 Happypearl1010 於 13-08-20 發表
之前係政府驗,醫生剩係話正常,都唔知驗左咩,所以會去私家睇專科,不過朋友介紹個醫生要月尾至有得睇呀, ...
搵個普通科睇住先啦,佢會叫你驗血,你再帶埋驗血報告去睇你朋友介紹的那個醫生啦!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+stkl+於+13-08-20+發表真係好

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+Happypearl1010+於+13-08-20+

原帖由 dingding1234 於 13-08-20 發表
搵個普通科睇住先啦,佢會叫你驗血,你再帶埋驗血報告去睇你朋友介紹的那個醫生啦!

...
問左姑娘,佢叫我睇左醫生先喎。

男爵府

引用:你睇眼科醫生係私家定政府架?你試下舉起一

原帖由 stkl 於 13-08-20 發表
你睇眼科醫生係私家定政府架?你試下舉起一隻手指放係眼前面,仔細睇下會唔會見到手指有重影?

...
眼科政府同私家都有睇,我又唔覺有重影,不過醫生話我有事嗰隻眼既眼珠郁得遲鈍d,但我覺得隻眼好乾,同埋視力差左,下星期再見眼科睇下有無得搞,但如果甲狀腺有事,都要醫左甲狀腺先。

大宅

引用:Quote:原帖由+dingding1234+於+13-08-20+發

原帖由 Happypearl1010 於 13-08-20 發表
問左姑娘,佢叫我睇左醫生先喎。
醫生一定要根據驗血報告來診症,姑娘一定叫你見醫生先,但你又好似有D心急,所以先叫你去睇GP先。如果你唔急,就等多幾日啦

別墅

回覆:有無jm試過咁樣大細眼?

我有個朋友之前都係咁,不過佢仲有人個病徵係當佢好專心咁望住個電視、電腦段時間,其中一隻眼既眼皮會好重,跟住佢去私家,醫生懷疑佢有"重肌無力症"

別墅

回覆:babyeasy 的帖子

最後寫轉介信入政府醫院,即時叫佢留院驗左好多野,包括照腦,但最後就話結果無事。醫生話查唔到點解會咁

男爵府

引用:Quote:原帖由+Happypearl1010+於+13-08-20+

原帖由 dingding1234 於 13-08-21 發表
醫生一定要根據驗血報告來診症,姑娘一定叫你見醫生先,但你又好似有D心急,所以先叫你去睇GP先。如果你唔 ...
唔該曬你,我真係有d心急,因為拖左好耐啦,開頭睇私家眼科,佢話我係眼皮下垂,咁我見唔影響視力,咪諗住慢慢儲錢做手術囉,點知原來係另一隻眼有事,仲會影響視力,所以想快d醫呀。

男爵府

引用:最後寫轉介信入政府醫院,即時叫佢留院驗左

原帖由 babyeasy 於 13-08-21 發表
最後寫轉介信入政府醫院,即時叫佢留院驗左好多野,包括照腦,但最後就話結果無事。醫生話查唔到點解會咁:t ...
上次政府眼科都係咁同我講,佢安排左我照ct,佢話如果照唔到有野,就唔知原因㗎啦,最慘係佢話就算照到有野,都未必會醫,因為要用類固酵,總之最好快d耍走你咁啦,所以我照完ct,就揾左私家眼科睇左先。

別墅

咁你照左ct未

男爵府

回覆:有無jm試過咁樣大細眼?

有無看神經科?

別墅

回覆:babyeasy 的帖子

應該係話ct有結果东

大宅

引用:Quote:原帖由+dingding1234+於+13-08-21+發

原帖由 Happypearl1010 於 13-08-21 發表
唔該曬你,我真係有d心急,因為拖左好耐啦,開頭睇私家眼科,佢話我係眼皮下垂,咁我見唔影響視力,咪諗住 ...
今日都21號,仲有幾日你就可以見醫生,到時再睇下點。而家放鬆D,俾對眼休息多D,唔好太夜瞓呀!

首頁

尾頁

跳至