烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇jm 用緊 Cristal 尼斯 26公升 座檯式燒烤電蒸爐?
好用嗎?

大宅

回覆 luitaitai 的帖子

我用嵌入式, OK

大宅

回覆 CnLola 的帖子

26公升同時間可蒸到兩味餸嗎?
有冇試過蒸年糕or蘿蔔糕?

大宅

回覆 luitaitai 的帖子

我無試過一次蒸兩碟, 蒸年糕蘿蔔糕都無試過! 平時蒸野比明火大約加四分鐘, 蒸魚,蒸水蛋,蒸饅頭都好OK.

大宅

Thanks

大宅

我都想知呀!
有無媽媽用過座檯式可以分享下? 我都考慮緊買德國佬定尼c....心大心細中!

大宅

CnLola, 請問1)你用了這爐多久啊?耐用嗎?
2蒸野時蒸氣會否走出爐身外?
3)蒸完後,, 水是怎樣排走的?
4) 疏菜蒸完會否變黃?
5) 可否中途打開門放食物?
6) 你最初是基於什麼原因選擇買這個爐, 而不買其它數百元那些爐的

我也在考慮應買這牌子,還是買普通 $6xx 的Kenwood, ( 因為後者較慳位和便宜些,但我又怕爐身的塑膠會否釋放雙酚A) 不知道兩者的效能分別如何

Many thanks ,

大宅

Caty 發表於 13-10-7 14:13

CnLola, 請問1)你用了這爐多久啊?耐用嗎?
1) 大半年, 都OK,
2) 門頂有一排散氣孔,會有蒸氣排出,但唔會好濕
3) 蒸發左, 爐內有D倒汗水
4) 我好少蒸菜,同用鑊蒸一樣
5) 可以,開一陣,關後可以繼續
6) 家人用左幾年,覺得好用
Kenwood 有幾百蚊的蒸焗兩用的爐? 呢部可蒸可焗喎!

大宅

I see. Thank you for your detail explanation.

大宅

CnLola, 請問焗爐效果如何? 可否分享一下,我最近都研究緊
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

男爵府

luitaitai 發表於 13-8-23 00:51
有冇jm 用緊 Cristal 尼斯 26公升 座檯式燒烤電蒸爐?
好用嗎?

我覺得內籠好細, german pool 大d

大宅

回覆 tigertiger7 的帖子

焗爐最高200度, 焗麵包,蛋糕,魚呀無咩問題,但焗肉就要焗耐D, 因為唔夠有250度的焗爐高溫.

大宅

係囉, 呢d兩用爐, 一般烤焗温度最高好似只有200度, (平價的),
我仲有鍾意焗燒肉添.....

ivonemak, 你部德國寶好用嗎? 焗肉如何?
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

男爵府

tigertiger7 發表於 14-1-22 11:31
係囉, 呢d兩用爐, 一般烤焗温度最高好似只有200度, (平價的),
我仲有鍾意焗燒肉添.....

我訂左,未到, 因缺貨,但我睇過好多牌子, 包括crystial, bosch, miele及其他冷門歐洲牌子, 座枱式外形最細只有crystial 及 german pool, 但內籠size 係german pool 大 d, 而且佢係唯一儲水瓶在門出面, 中途加水不用打開門, 可避免走氣, 能短時間 keep 住溫度, 而且有d 食物(例如海鮮)中途開蓋是會影響質感, 另外, german pool 功率係同級最大, 代表 power 大, 當然用電量也相對大, 我因為有焗爐, 所以 grill 的功能我不是太再意, 所以冇研究, 我2個星期前已訂貨, 但應該過年後才有

大宅

我就係個焗爐開始有問題, 我先想換....所以蒸同烤的功能對我嚟講都重要, 但我又拾得成萬蚊買個神級爐返屋企....

男爵府

引用:我就係個焗爐開始有問題,+我先想換....所以

原帖由 tigertiger7 於 14-01-22 發表
我就係個焗爐開始有問題, 我先想換....所以蒸同烤的功能對我嚟講都重要, 但我又拾得成萬蚊買個神級爐返屋企 ...
烤同焗係兩回事,烤係grill,焗係bake,不能混為一談。

男爵府

回覆:Cristal 尼斯 26公升 座檯式燒烤電蒸爐

我買蒸爐纯綷蒸食物而唔想用籠蒸禁多蒸氣溢出

首頁

尾頁

跳至