論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐係bb大約一個月時來了我家, 當初都覺得佢ok, 而家bb接近8個月, 佢d真性格開始表露出黎.
我睇返cctv, 發現佢以下事情:
1/ 時時就咁放低bb唔理, 只掛住按佢個手提電話。
2/ 成日講大話.見bb個鼻淤左, 問佢bb係咪撞親, 佢死都話無, 唔知點解
3/ 如果我們返工, bb夜間瞓覺經常性飲泣, 如果我們當日放假, bb夜間瞓覺可以瞓到天光。
4/ 有時叫佢做野, 佢當聽唔到, 再叫佢多一次, 佢又去做其他野係咁拖。
5/ 已經多次叫佢要隔日洗bb玩具, 我唔係到佢唔洗, 有時見成4~5日先洗。
6/ 有幾次發現佢比佢自己個電話bb現就呁走開左, 大佬呀, 咁污joe, bb仲要成日乜都放落口。
7/ bb而家好多口水, 我成日叫佢多d同佢洗面搽面, 佢一家無做啦, 攪到塊面鬼咁醜樣, 我放假時又會好d, 因為我自己攪。
8/ 成日當bb唔知係咩, 我地唔在場時, 可以唔使5分鐘質晒成腕粥比bb食, 我地在場時就慢慢餵。有次因為餵得太急, 攪到bb嘔。
9/ 因為次前c6睇住佢整粥, bb次次食都無事, 前時天第一次無睇佢整, bb就出事腸胃炎, 當晚勁嘔, 連飲水都嘔要去睇醫生。
***詳細不能盡錄, 就以上事係咪已經足以令到我頂唔順想抄佢﹖

別墅

你好!我也是工人湊,現在囝九個月,你的工人,我會炒,看不到佢對b好。我一早已同工人講,bb係boss。

別墅

繼續,其實我冇裝cam,但我囝由我產假完,大約囝兩個月,跟姐姐,我地從平時觀察,囝見工人就好開心,工人留意到bb,有咩生粒粒,頭熱,會同我講,我係第一胎,佢提點我好多。囝九個月,乾淨企理,冇瘀傷,我囝超活躍,外人以為我自己湊,話湊得好,我話工人姐姐湊,就話我工人好。所以你自己覚得佢係咪錫bb?如果發生你的情況,我會叫工人改善,而最大問題係,你睇覺得佢錫唔錫bb,如果錫,可以改善其他問題,但從你話,佢急餵bb,感覺佢冇同bb交流,冇愛心,昵d係冇得改善,夜晚訓覺,有機會b凍熱冇人理,所以訓不好。

大宅

如果姐姐都無心機湊,就炒佢啦! 不過你炒佢之前你要諗有無人幫手, 因為如果再請新姐姐依加要等3-4個月不等. 我個仔 K3 之前我都係搵 ee 湊, 咁樣放心好多! 家務最好自己辛苦d做返, 但對 bb 會好d

首頁

尾頁

跳至