2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己湊得唔好,13個月得個9.8公斤,出得3隻牙,食飯唔坐high chair,又唔肯食。自己讀碩士又讀得一半,最終兼顧唔到又要同學校申請break,25歲人,得唔自己屋企人認同,只覺得我無用,又無事業,又湊唔好阿仔,仲有好多,希望我可以努力繼續向前。仔呀仔,我好想你食好d再肥d

大宅

回覆:我是一位失敗的母親

唔好咁講自己,BB的體重太高亦唔正常,最緊要係健康!
我嗰個係早產B,牙仔1隻都未出,又唔識講嘢、自己用手攞餅食喇!
書到BB大D可以讀返,放鬆D啦!

洋房

媽媽唔簡單,但我想說你已經很棒了,一定會慢慢好起來的,無限耐心,無限堅持!
我小朋友都一樣唔食野,之前一餐3啖就唔肯食,一返心思的食物浪費了,天天擔心bb食唔飽,試下你同bb同時進食,因為我發現我bb同大人一齊開飯食慾好些少,轉下花款可能又有新鮮感,通心粉個啲!

大宅

邊會失敗喎,bb健康最重要,牙仔出幾多並唔係我們可控制的,所以唔好怪自己,我個仔得9kgs咋,咪仲輕,只要唔係營養不良就得啦。我都無high chair俾個仔,佢主食仲係人奶及糊仔,但平時我地食飯時,都會俾些佢試食,等佢慢慢習慣磨難食物吞下肚,佢以前食兩啖飯就唔食(懶咬),而家都可食十啖,而麵線整碎又唔食,反而長長卷成一卷,佢又食落肚,心情好時仲食到接近半碗仔,通粉,麵包都一樣愛食下磨下,但全部都食唔到半碗份量,只勝在肯試,總之唔好急,慢慢幫佢轉為正餐吧。如果你想bb變肥b也可以用粥水調奶粉俾佢食,或可揀肥仔奶粉(保兒加營素)俾佢食^^

伯爵府

BK Milk勳章

我個女得8kg 咋

大宅

回覆:iris_yuen 的帖子

好多謝你的安慰,亦希望你BB健康快高長大,其實做了媽咪後要選擇放棄很多,我初初真的有點不習慣,慢慢我便覺得自己係最大問題,做了一年的媽咪,仲未可以好好管理時間,到最後真的要放棄讀書了,因為我真的兼顧不了,我係外國的,沒有親人提點和幫忙,有時真的好累,慢慢地整個人變得無心機,做事馬虎求其,到今天我才發現自己呢位媽咪越來越失敗。

大宅

回覆:manson201207 的帖子

多謝你鼓勵和意見,我會加油的。

大宅

回覆:pmking168 的帖子

其實壓力大部分來自家人,我知佢地好錫阿仔,但要求太多了,我自己真的不想放棄讀書,但生BB是自己的事,我要好保護和照顧他。我現在什麼都不想了,只求阿仔健康成長,不要生病

大宅

回覆:opheliatam 的帖子

都係13個月大?

大宅

我嗰B女係24/7

男爵府

我b 女都係8kg 咋,差唔多13個月啦,所以你個b 正常呀!

男爵府

引用:我b+女都係8kg+咋,差唔多13個月啦,所以你

原帖由 choipooo 於 13-08-26 發表
我b 女都係8kg 咋,差唔多13個月啦,所以你個b 正常呀!
仲有佢得兩隻牙咋! 所以你唔駛太擔心喎!

大宅

出牙多,體重高唔代表一切!重要係健康!媽媽心理都好緊要,你開心,小朋友都會開心,所以你要樂觀啲!好多人身邊嘅家人朋友都會影響媽媽點照顧小朋友,不過,你係媽媽,所以意見可以聽,但唔需要下下跟,你認為啱就得!家人大多都口硬心軟,慢慢嚟啦!
學業唔可以同步,無緊要,放鬆啲,等於在職媽媽,你都會有工作,兩邊平衡,你放鬆啲就會做得到!
你放鬆啲,唔好咁負面,有小朋友係好感恩嘅事!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:自己湊得唔好,13個月得個9.8公斤,出得3隻

原帖由 July0318 於 13-08-26 發表
自己湊得唔好,13個月得個9.8公斤,出得3隻牙,食飯唔坐high chair,又唔肯食。自己讀碩士又讀得一半,最終 ...
你唔好話自己唔好,其實你湊得好好啦!出幾多隻牙唔到我哋話事,我有朋友個BB成歲半先出第一隻,佢個女而家都好精靈可愛。
我個仔都係得8.8kgs(成日比人話我個仔瘦),又係坐唔定食嘢,不過每日玩得瞓得就由佢,你都唔好比咁大壓力自己,我開頭乜都緊張一餐,其實放鬆d仲好,無嘢係完美架,每日陪到BB玩咪得。
BB大d再努力讀埋書吧,而家照顧咗bb先,。我本來有份我超鍾意既工作,但因為bb我辭咗職,因為我都兼顧唔到,開頭都有d失落,但而家我好感恩有個機會比我全日對住bb,睇佢成長。你都要加油呀!

大宅

引用:我嗰B女係24/7

原帖由 iris_yuen 於 13-08-26 發表
我嗰B女係24/7
我個囝都係724呀,有10.3kg。唔洗咁緊張,女仔係輕啲㗎

男爵府

我個囡13個半月都是8·5kg.

大宅

回覆:muffincake 的帖子

我無緊張喎……因為醫生話早產B嚟講,我個B一D都唔似早產B,而且又健康,只係無姐姐以前咁叻!

大宅

我個囡係702,都係得8kg咋,放心啦,體重唔重要,健康院醫生都話bb大大下既身形其實多數遺傳父母(我都自己都係得90磅),bb健康最緊要,放鬆啲啦,大家一齊加油

大宅

我仔都係724 呀, 而家出緊第八只牙, 重9kg, 唔肯食肉,只係食魚, 主食都係自家奶奶,仲有間中食糊仔, 會食下有味包包,perfer noodles then congee :)

除左識行同攪攪震外,只係識係咪係都拍手,其他就唔識, 我都係唔識敎同冇乜心機時間敎, 要返工,工作忙, 要帶野返屋企做, 佢堂哥同佢同齡時識得d 野多過我仔,我都有d 覺得自己做呀媽做得唔好, 由其係初時餵人奶,佢個個鐘要食, 少食多餐又食冇定時, 堂哥就定時定候,又食得好。

我仔而家13 個月, 都係唔太定時食, still feed on demand. 唔肯坐higher chair, 係要企, 好曳, 所以而家諗住同佢報兩歲班,自己敎唔掂比老師敎, 但因財政問題,都係要諗諗先。

不過見到佢身體健康開心成長, 其他野就唔重要, 有時間可以多d 見到bb 同陪到佢身邊睇住佢玩都已經好感恩同開心。

媽媽們大家都一同努力加油, 最緊要積極面對,唔好諗埋一邊,唔開心可以同朋友或上嚟呻下交流下。

借咗位呻下,打咗好長,唔好介意

大宅

回覆:iris_yuen 的帖子

我仔係16/07

首頁

尾頁

跳至